
Polovina českého jídelníčku je ultrazpracovaná. V USA ženou potravináře k soudu

Článek Magdaleny Maňákové a Magdaleny Malé. V Česku je zhruba polovina potravin vysoce zpracovaná a jejich pravidelná konzumace může vést ke zdravotním potížím. Podle expertů nestačí potraviny označit jako ultrazpracované, pomohlo by upravit marketing složení výrobků.
Ve Spojených státech podalo město San Francisco žalobu na velké potravinářské firmy, jako je Coca-Cola, Nestlé nebo Kellogg. Obviňuje je z toho, že masovou výrobou ultrazpracovaných potravin a jejich marketingem přispívají ke krizi veřejného zdraví. Jedná se o vůbec první žalobu tohoto druhu.
Žaloba uvádí, že ultrazpracované potraviny tvoří zhruba 70 procent nabídky amerických supermarketů. Podle San Francisca tyto produkty stojí za nárůstem obezity, cukrovky a dalších chronických onemocnění. Žádá proto odškodnění, jeho výši ale nespecifikovalo. Výrobci kritiku odmítají s tím, že dodržují přísné standardy a navíc pro ultrazpracované potraviny neexistuje jednotná definice.
Celý článek čtěte zde .
- Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy .
- Své názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz.
- Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
- Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Popis podcastu
Dlouhé čtení ze Seznam Zpráv i v audioverzi. Původní analýzy, komentáře, investigace, které by vám neměly uniknout.