Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Najděte si:

Business rádia Z

rádio Z

Byznys

Podnikatelka Blanka Milfaitová: S úspěchem se změní život i vaší rodiny

Play

Poslechněte si podcast

24. 2. 2020

17:51

Pravidelný pořad rádia Z nejen byznysu a všem, co s ním souvisí.

Automatický přepis podcastu

Business business rádio z její vyhlášenou nejlepší marmeládu na světě ochutnali britská královna a se sladkým benešovým podnikáním doslova dobyla svět hostem vysílání rádia z je Blanka Milfaitová Vítejte Jsem velmi ráda že jste přijela naše pozvání Dobrý den zdravím vás zveme taky všechny posluchače Děkuji za pozvání řekněte ten začátek Kdy byl a jestli vůbec přišla na nápad vařit marmelády Jaké byly ty začátky No já myslím že ten nápad Asi nebyl nějaký úplně světoborný v to v tu dobu Já jsem asi nějaký rok před tím si otevřela kavárna Na Šumavě s tím že jsem si tam pekla svoje vlastní dorty a a chtěla jsem prostě lidem nabídnout něco něco dobrého určitě ne nic co bych někde nakupovat nějaké pekárně a po nějakých letech tak tak jsem se poznal a tedy i se svým mužem a ten mi tam pravidelně zásoboval ovocem ajednou teda z toho nadbytku tak tak jsem si řekla že by z toho mohla udělat marmeládu tak jsem udělal marmeládu s broskví a a smát a co jsem tam měla na zahrádce takže to byla taková první vlaštovka musím říct že se teda prodala docela docela rychle a tak to byly takové začátky a že postupně jsem potom začala přidávat další marmelády a pak teda sice Já nejsem možná úplně tak hrozně moc soutěživý typ ale ale to je zásluha možná mého muže který který teda poslat přihlášku do nebo na mistrovství světa v marmeládách a tak jsme potom vyrazili teda se ještě dostaneme jaké době jaká je V jakém roce mluvíme když jsme u těch začátku tak tohle je vlastně rok 2013 nebo-li 2012 a potom vlastně to co jsem vyhrál mistrovství světa z marmelády Tak to byl 2013 kdy se zrodil Ten ten první podnikatelský plán A co mu říkala vaše rodina teďnemyslím manžela protože to byl asi jsou podnikatelského plánu tak jako podnikatelský plán vyrábět jenom marmelády Tak v podstatě tedy byl záhy po tom co jsem vyrobila možná ty první marmelády tak nějak jsme si řekli že asi se možná odstěhujeme někam do trošku většího klidu Budeme budeme žít s trošku klidněji a že se teda budeme věnovat marmeláda Měli jsme jeli jsme na první trh do Písku musím že jsme teda prodali asi tak 10 marmelád a pár jakých koláčů A tak jsme si říkali Jo to bude volno takže Tak takovéhle byly začátky a vlastně vlastně pomalu rostou pak to pak to začalo pomalu růst a pak Právě ti mistrovství světa tak se to vlastně ne jednou zlomilo tak že to prostě vystřelovák raketa a v podstatě toho bylo až až moc když se dostaneme řádově Stačí mi řádově tenhle ten počet měsíčně prodaných vašemarmelád co máte po ruce nějaké tak snad jsou to tam je to tam je to kolem nějakých deset tisíc marmelád za měsíc můžete prozradit Z jakých surovin T1 marmelády z několika úplně úplně první teda byla s broskví a s máte a jaké další tedy následovaly tak samozřejmě vždycky Záleží Záleží co bude na sezóně protože vařím jestli z toho co co momentálně je takže v létě v létě potom určitě následovaly jako různé jahodový meruňkový a pak právě s tím prvním přihlášení do mistrovství světa který se týkalo teda marmelády jako takových Co jsou teda citrusové marmelády nebo citrusový zavařeniny Tak jsme vyrazili do Itálie s tím že teda pojedeme na Sicílii si pro pro citrony pro pomeranč a Říkala jsem si že určitě bude nejlepší si je vybrat vybrat sama osobně než tady někde někde zajet do nějakého supermarketu Protože samozřejmě jsou vždycky utržený dřív než by měli dozrát a ještě různé chemicky ošetřované Dneska možná se dají tady sehnat náš než ještě v té době takže jsme prostě vyrazili a samozřejmě Ten kdy jsme ještě stále u těch začátku několikrát jste zmínila právě tu přihlášku na to mistrovství světa to se jen tak rozhodnete nebo váš manžel přišel s tím že máme výtečnou marmeládu Pojďme zkusit rovnou mistrovství světa to není žádný troškař No tak není jo tak ono zase zase je to určitě zase dobrý Proč to proč to nezkusit Tak samozřejmě když si lidi kupovali marmelády v kavárně nebo nebo na trzích Tak máte hned zpětnou vazbu protože je tam ochutnají chutnají jím a tak proč se potom ne porovnat vlastně i s dalším výrobcem a tak jedna probíhá v tady pošlete přihlášku A nějaký vzorek A na základě nějakého předvýběru světové finále pozvou No je to i to že se tam teda pošle ta marmeláda oni potom vlastně pošle ty tam samozřejmě etikety aby někdo nevěděl kdo to teda vyrábí Takže takže potom naslepo testují vlastně podle podle barvy Podívej se rovnou jak ta marmeláda vypadá po otevření jak voní jako má konzistenci jestli je kůra správně vařená Protože samozřejmě to citrusová marmeláda taxi iqos těch citrusů jestli je to správně vařené jestli není není až moc kyselá nebo moc hořká nebo prostě prostě si chutná tak akorát a a ona chutnala ona chutnala on A chutnalo dál Pak teda pak teda vlastně nás pozvali na na to předávání cen a byla tam obrovská slavnostní snídaně v londýnském obchodě Fortna menu Mason která teda vlastně jakoby vlastně oslavovala ty to vítězství protože každý rok se tam takhle takhle koná takováhle tahle ta soutěž a pak teda následovalo i to že se to vlastně tady dozvěděla u nás u nás Media se může člověk tomu se dát nějak trošku vědět a pak se strhla teda taková pěkná smršti kdy se jak se ta vaše Vítězná marmeláda dostala tady na ten britský královský stůl tam právě když vyhrajete jo protože jsem vlastně obdržela dvojitou zlatou medaili Co znamená že jsou samozřejmě jaké kategorie dostanete několik může můžete dostat několik třeba zlatých medailí několik stříbrných bronzových ale ta dvojitá zlatá ještě teda v té době byla byla jedna jediná vlastně že napříč všemi kategoriemi se zvolila K11 tahle ta marmeláda a to byla právě teda ta moje citronová Ono teda v dnešní době už je to trošku jinak ale v té tehdy to tak ještě bylo že opravdu prostě vyhrajete Tak automaticky vám nabídnou kontrakt právě do tohohle toho londýnského obchodu Fortna menu který dodává potom marmelády nebo zboží na na královský dvůr ovšem se představit jak se máme Alžběta zatvářila když poprvé ochutnala WASTE marmeládu Posloucháte Business na rádiu s Romanou navarovou ho tam vysílání rádia z je Blanka Milfaitová Řekni to je změnil se s úspěchem váš život potažmo život vaší rodiny tak musím říct že změnil poměrně dost protože Samozřejmě jak jsem říkala předtím že vlastně jsme chtěli odjet s nebo se přestěhovat tak někam do takového většího klidu protože vlastně Šumava už je poměrně hodně Turistická sezóna je poměrně náročná tak jsme si říkali právě že bude mít trošku klid tak jsme u tak jsme se přestěhovali do novohradských hor kde teda Jsme v podstatě Žilina úplný samotě A tak nějak jsme si říkali že si to budeme užívat tu samotu a právě s tímhle s tím mediálním zájmem tak tak začaly vlastně hodně jezdit ty lidi právě za námi pro marmeládu začali tam jezdit i autobusy kdy teda kdy teda potom vlastně najednou veškerý ten Listen to to soukromí A tenhle ten klid vlastně zmizí což jako na jednu stranu obchod je to super ale proto soukromí to potom Jako není úplně ono Takže jste se vypravili a tak začala vaše marmeládová expedice do světa No možná jsme tak trošku utekli před tím tak jsme pořídili karavan A pořídili jsme do něj velkou Polní kuchyni Mělo to vlastně velikou garáž Takže jsme tam mohli nastrkat hodně hodně věcí právě vařiče velké kastroly a vyrazili jsme teda za ovocem a samozřejmě ovoce U nás máme výborné ale zase je potom hromadu druhu který u nás není a a když se sem dováží tak to není ono takže my jsme si řekli tak proč proč ne dojet si za tím ovocem přímo tam a v podstatě to byla taková myšlenka že jsme byli v Provence tak tam jsme si jezdili pro levanduli nebo jezdíme tam pořád protože tak je tam krásně sluníčko a je opravdu taková ta nejvoňavější a když nám tam pán nabít že bychom si mohli u něj natrhat bílí broskve protože jsme mu říkali že vlastně tu levanduli používáme na vaření marmelád tak nám nabídka že se můžeme k němu jít natrhat tak jsme si říkali Sakra kdyby jsme tady měli ten vařič a hrnce také že bychom si tu marmeládu uvařili přímo na místě a v podstatě to byla ta myšlenka Proč proč teda vůbec vyrazit A vy jste jestli se nemýlím projela a minimálně 40 zemí světa Asi jo možná víc vařila místních surovin řekněte která byla asi ta nej exotičtější myslím jak to ze mě takto surovin tak ta první expedice co jsme vyrazili teda s karavanem tak byla většinou po Evropě ale pak tak nějak když jsme byli na těch krajích Evropy jako že třeba už to máme co by kamenem dohodil do Turecka tak jsme si řekli tak tam zajedeme tak jsme zajeli i je kousek teda do Asie a pak jsme z Gibraltaru tak jsme rovnou přeskočili do Maroka protože už to taky nebylo daleko a tak tam vlastně bylo většinou takový to ovoce tak mi to naše evropské co možná to možná známe jenom samozřejmě že máte máte ten zdroj přímo teda že jsi to opravdu natrhat z toho stromu pak následovala teda dva expedice to bylo za další a další rok co jsme teda jeli už s menším autem a to jsme vyrazili po 17:00 ostrovech světa pro mě teda evropských tak tam byli právě i mimoevropské jako třeba jsme začínali na Zanzibaru a nebo pak jsme vyrazili ještě na Tobago takže to byly pro nás asi Takové ne exotičtější místa a ty ne exotičtější Suroviny které vlastně doplňují to furt marmelád tak možná si z té první je první cesty tak to byly třeba Opuncie Co jsou co jsou v tomu říká indický fíky Tak v podstatě to je plod kaktusů který teda roste hodně v jižní Evropě tak to pro mě možná asi tehdy byla taková jakoby nejexotičtější věc potom z té druhé expedice právě třeba na tomto blogu tak tam je původní nebo tam se pěstuje vlastně jedna z nejpálivějších papriček na světě chilli papriček na světě která má řádově teď nevím přesně jak se nazývají ty body ale prostě ty dva miliony těch pálivých bodů Takže takže to jsem si říkala tak když jsme tady tak to vyzkouším Musím že jsem teda pracovala s rukavicemi abych náhodou náhodou potom že jsem samozřejmě li sebou s sebou ještě naší naší mladší dceru tak abych potom na žití nestáhla po těch papričkách a potom ještě jsme byli v pralese kdy vlastně průvodkyně nám ukazovala nebo v Deštném pralese kdy teda průvodkyně nám ukazovala co všechno se tam dá najít kde jaký pavouk a pak pak takhle někde tam odloupla kus kůry a říkala jako že když by náhodou jsme si v tom pralese ztratili tak jedno z nejdůležitějších věcí kterou když najdeme tak můžeme přežít Tak právě pod tou courou taxi házej termiti a ty jdeš vlastně sníte tak vám nahradí jako tu potřebnou potřebnou dávku proteinu kterou potřebujete na právě k tomu přežití a oni chutnají tak trošku tak jako nakyslé a a tak jako do limetková s mrkví nebo takovou zvláštní příchuť mají tak já jsem si říkala tak jen tak ze srandy že přihodím ten chilli paprička je vaším prvním a furt na čem by mě zajímalo tak určitě to je teda můj můj muž a samozřejmě Samozřejmě naše děti Posloucháte hostem vysílání rádia z a Blanka Milfaitová Blanka hlaste se někdy na dnu a co vás vrátilo zpátky No já musím říct že možná asi na dno si snadno jsem si asi úplně ne šáhla jako možná Každý to má jinak jinak hluboko to že je to že možná občas se nějaké věci nepovedou že že je možná máte třeba já nevím problémy s financemi a nebo občas se občas se pohádat s partnerem nebo nebo prostě nějaký ve své podstatě prkotiny tak to tak to třeba někdy určitě nebylo protože když když to potom srovnáte s někým kdo má vanem vážné vážné zdravotní potíže opravdu prostě že hodně hodně těším způsobem tak si myslím jako že opravdu jsem na to dno nikdy nesáhla a doufám že teda si ani nesáhl nikomu to nezávidím a ani to ani to zažít Přiznám se že nechci řekněte co byste poradila těm kteří jsou s podnikáním na začátku tak určitě je dobrý teda Opravdu si říct jestli jestli se do toho vrhnout chci nebo nebo nechci Jestli se tomu chci věnovat protože on je hrozně jednoduchý vždycky o tom přemýšlet když třeba mám mám stájí zaměstnání stálý plat ale pak najednou máte skočí do něčeho o čem vlastně vůbec nevíte jestli to bude fungovat nebo nebude samozřejmě některé věci je možné třeba i právě s výrobou potravin si třeba vyzkoušet jakoby nanečisto že můžete jet na trest tam dát a ochutnat lidem u ní Oni vidí že to je Buď dobrý nebo vám Dají se hned hned tu zpětnou vazbu já určitě bych jako byla proto aby se do toho když ty lidi mají dobrý výrobek Aby se do toho Vrhli ale není to není to vždycky jenom o tom dobrém výrobků můžete dělat možná nejlepší třeba marmeládu na světě ale potom Pokud to neumíte prodat tak to není špatný Přesně tak to už je další věc kolik je zaměstnáváte lidí Tak já mám jednoho zaměstnance tak samozřejmě potom třeba třeba přes léto nebo nebo kdy je zapotřebí zpracovat nějaké ovoce tak máme třeba brigádníky takže jsem jako musím říct teda že ty co jsme měli právě kavárna Na Šumavě tak jsme tam sháněli zaměstnance je to ukrutná dřina teda sehnat někoho spolehlivého a právě ta jediná zaměstnankyně Barča tak to je to je taková naše věrná duše která s náma je vlastně od narození Elišky Heleny zajímavé že tohle říká každý můj velmi těžké sehnat některá z těch marmelád hledám nejvíc chutná upřímně nevím nevím jak to říct protože protože vlastně já to vyrobím to Prodám takže nemám Nemám jakoby nic co by coby někdy bych si řekla tak tohle chutná lidé mít Tohle je míň tak samozřejmě lidi mají rádi takovou tu takovou tu českou klasiku jestli malinovou nebo borůvkovou nebo jahodovou určitě jo ale pak zase rádi ochutnej právě ty citrusový nebo nebo nějaké takové ty jiné exotičtější Dobře zeptám se ještě jinak které nejvíc chutná vašemu prvnímu hlavního ochutnávače tady vašemu manželovi černorybízová jsme v roce 2020 co vás v něm čeká na to nějaké cíle kterých byste chtěla dosáhnout tak určitě jo tak samozřejmě asi prvním prvním takovým největším cílem nebo nebo to že máme máme tři děti a a vlastně naše prvorozená Tak začala být v září domácí školu takže takže se spolu doma učíme takže takže zdárně určitě dodělat její roční co samozřejmě teď teď se tak nějak jako o úspěšně potvrdilo při zkouškách nebo při přezkoušení v pololetí ale pak jsem už mě jsou i takový ty pracovní věci kdyby teda jsme se vlastně přestěhovali do zalužan na zámek a máme tam hromadu různých plánu Chce mi tam chceme tam vlastně zase zařídit výrobu prodávat marmelády a na konci roku nebo na přelomu teda roku 2020 2021 tak nás čeká Expo v Dubaji Takže se budeme připravovat i právě na to na to Expo a je proto jsme se vlastně zase znovu vrátili zpátky do Čech Jsem ráda že přijde mi velmi blízkou Zalužany otevřete budu vaším prvním hostem Děkuji existují ještě něco více než mistryně světa v tomto oboru Já myslím že jak jako být mistryně světa je jako je úžasný ale mě mě asi daleko víc možná těší to že to že to chutná prostě úplně normálním lidem kteří si marmelády Přijdou přijdou koupit přijdou chutnat já vám přeji jen a jen samé úspěchy pevné zdraví a moc děkuji za to že jste byl hostem vysílání rádia z Děkuji vám Já mám taky strašně moc děkuji za pozvání Blanka Milfaitová