Na vesnicích se při zabijačce vše využilo nebo se nechalo zavařit, lidé si všeho vážili, říká Veronika Doubnerová k cirkulární ekonomice
Poslechněte si podcast
12. 12. 2022
19 min
O epizodě podcastu
„Vnímám ji jako odpovědný a rozumný přístup ke zdrojům. Jde nám o to, jak s věcmi nakládáme, jak je vyrábíme a co se s nimi děje po tom, co skončí jejich trvanlivost,“ vysvětluje cirkulární ekonomiku odbornice Veronika Doubnerová, která byla hostem magazínu Byznys na Rádiu ZET. „Na vesnicích se při zabijačce využilo úplně všechno. Co se nevyužilo v tu chvíli, nechalo se například zavařit. Lidé si všeho vážili a neplýtvali,“ dodává.
Doubnerová radí kupovat výrobky s takovým designem, který bude lehce opravitelný. Výrobci by měli zároveň zodpovídat za životnost produktu. „Jeden výrobce spotřebičů dává zákazníkům rozšířenou záruku. I když se s výrobkem něco stane, odebere si ho zpět, vymění jen poškozené části a udrží ten výrobek v chodu,“ popisuje Doubnerová.
Podle Doubnerové je takzvané oběhové hospodářství aplikovatelné ve všech sférách – nejen ve městech, mezi obyvateli, ale i ve firmách. „Města by měla mít pod kontrolou zdroje, které jsou ve městě, přehled o tom, jaké jsou ve městě materiálové toky a jak a co obyvatelé spotřebovávají,“ uzavírá Veronika Doubnerová.
Jak si v Poslechněte si celý Byznys Romany Navarové o cirkulární ekonomice: