320: Jiří Charvát "Uprostřed člověka nikdo nebydlí" O Iluzi Já | Kauzálních Uzlech | Tkanivu Reality & Existenciální Úlevě
Toto je zkrácená verze ( 105 minut ). Celý díl (160 minut) a bez reklam jen za 100,-/měsíc si můžeš pustit zde:
Co když největší úleva nepřijde z toho, že se konečně „najdeš“, ale z toho, že uprostřed člověka možná nikdo pevný nesedí? S Jirkou Charvátem jdeme do míst, kde se filozofie potkává s nervovým systémem, vztahem k sobě i s každodenním stresem. Mluvíme o tom, proč je mysl evolučně nastavená víc na kočky než na borůvky, proč sama od sebe nehledá klid ani vděčnost, a jak se člověku uleví, když se přestane chápat jako izolovaný projekt, který musí mít všechno pod kontrolou.
Druhá polovina rozhovoru jde hodně do života. Do rychlého dopaminu, falešných potřeb, prázdna, před kterým radši pořád něco chceme, i do vztahů v době, která nepřeje pomalosti, budování a opravdovosti. Je to díl o nepevnosti já, ale i o velmi praktické otázce, jak dnes žít méně křečovitě, méně vystrašeně a možná o něco pravdivěji.
Parťáci epizody jsou:
KusKakaa - www.kuskakaa.cz Přináší do Česka čistá ceremoniální kakaa. A proč si takové kakao dopřát? Ukazuje se, že přináší celou řadu benefitů a má velký obsah flavonoidů a polyfenolů. Tak jdi na www.kuskakaa.cz a zkus jedno z jejich kvalitních kakaí! Doporučujeme to z Kostariky, nebo Peru.
N orsan.cz Norsan Vyrabí Omega 3 z čerstvého rybího oleje z udržitelného rybolovu nebo z mořských mikrořas. Jdi na Norsan.cz zadej kód bwa10 pro 10% slevu a pořiď si kvalitní OMEGA-3 tvůj mozek a zdraví ti poděkuje.
Minutáž:
00:00 Úvod a nálepkování
03:52 Úvod a nálepkování
07:06 Jsme jen tkaninou, nebo jsme do ní vetknutí?
12:15 Evoluční historie a metafora vlny v oceánu
17:26 Iluze já a neexistence odděleného pozorovatele
20:42 Velké a malé já
26:39 Mýtus self-made mana a závislost na druhých
35:19 Evoluce mysli a negativní zkreslení
40:56 Jak pracovat s vnitřním kritikem a strachem
47:45 Společenská očekávání a hodnocení ostatními
55:30 Stoicismus a zodpovědnost za vlastní emoce
58:25 Meditace, všímavost a pozorování myšlenek
01:04:25 Úsilí k odpočinku a rychlý dopamin
01:09:43 Paradox chtění a vyhledávání závislostí
01:15:03 Vztah k budoucímu já a prožívání štěstí
01:20:46 Metafora osla s mrkví a smysl života (transcendence)
01:31:11 Co tě dělá plně naživu?
01:34:12 Metafora dirigenta a jak mozek integruje informace
Přechod do VIP
- Kritika metafory dirigenta a pocit kontroly
- Metafora koryta řeky: Jak nás utváří naše historie
- Krize smyslu a pocit sounáležitosti v moderní společnosti
- Duchovní ego trip: Kdy se z rozvoje stává past?
- Konec manželství a bizarní svět seznamek
- Kdyby měly myšlenky reklamní agenturu...
- Závěr před meditací
- Praxe na dekonstrukci já a řízená meditace