312: Velký díl o VĚDOMÍ | Teorie Integrované Informace | Limitovaná Vůle & Proč náš mozek realitu nevidí, ale konstruuje její modely?

Pořádáme Brain We Are Mini Fest! Na akci bude prof. Jan Hábl, Markéta Šetinová a Chili Ta Thuy. Na konci bude Ecstatic dance, tak přijď 26.3. od 17:00 do Radlické Kulturní Sportovny , tady jsou lístky! https://goout.net/cs/brain-we-are-vztahy-a-smysl-chili-ta-jan-habl/sztychy/
Co když největší záhada neleží někde ve vesmíru, ale v tom nejbližším, co máme, ve faktu, že vůbec něco prožíváme?
Tenhle rozhovor není jen o mozku, neuronech nebo jedné teorii vědomí. Je o hranici, kde se potkává neurověda, filozofie a subjektivní zkušenost. O tom, proč možná nikdy nevnímáme svět přímo, proč se vědomí nedá jednoduše zredukovat na elektrickou aktivitu, a proč se i ty nejodvážnější vědecké modely nakonec musí potkat s tím, jaké to je být .
Jdeme od vtělenosti a evoluce přes kvália, integrovanou informaci a měření vědomí až k myšlence, že vědomí nemusí být objekt, který jednou najdeme, ale proces, který se neustále skládá, integruje a drží pohromadě. A právě v tom je tenhle díl silný: nesnaží se dát lacinou odpověď, ale zpřesnit samotnou otázku.
Je to epizoda pro chvíle, kdy tě přestane zajímat jen to, co si myslíme o realitě, a začne tě zajímat, odkud se vůbec bere ten, kdo si něco myslí.
Parťáci dílu jsou:
Máme velkou radost, že jsme narazili na celosvětově patentované velmi kvalitní matrace od italské značky Magniflex. Magniflex je dělají z těch nejkvalitnějších materiálů a spolupracují s odborníky na biomechaniku a lékaři. Navíc mají nadstandartně dlouhou záruku proti proležení a to až 12 let. Já mám konkrétně matraci magnistretch s patentovanou technologií, která dokáže tělo při tlaku na ní trošičku protahovat a nemůžu si jí vynachválit. Tak jdi na Magniflex.cz a udělej další krok ke kvalitnějšímu spánku a zdraví s Magniflexem .N orsan.cz Norsan Vyrabí Omega 3 z čerstvého rybího oleje z udržitelného rybolovu nebo z mořských mikrořas. Jdi na Norsan.cz zadej kód bwa10 pro 10% slevu a pořiď si kvalitní OMEGA-3 tvůj mozek a zdraví ti poděkuje.
Minutáž:
00:00 Úvod & Náš model reality
07:38 Kde v těle sídlí naše já?
11:24 Evoluční pohled: Vědomí a snaha neumřít
15:17 Komplexita mozku a meze našeho chápání
19:03 Pohled zevnitř vs. zvenčí
22:07 Massiminiho experimenty: Jak se měří vědomí
25:05 Teorie integrované informace (IIT)
27:48 Jak IIT přistupuje k poznávání reality
30:41 Co znamená "integrovaná" informace?
33:28 Schizofrenie, split-brain a rozpad jednoty vědomí
35:59 Měření "Fí" a zkoumání struktur zevnitř
39:36 Locked-in syndrom a vědomí ve vegetativním stavu
42:25 Vede IIT k panpsychismu?
43:18 Joscha Bach a "dirigent" v našem mozku
47:26 Protokoly, komprese dat a naše vzpomínky
52:47 V čem se různé teorie vědomí shodují?
58:41 Krátké shrnutí: Co tedy říká teorie o našem vědomí?
01:05:08 Default Mode Network a kde vzniká naše "já"
01:10:56 Existuje svobodná vůle?
01:13:51 Determinismus vs. kvantová náhoda ve vesmíru
01:19:19 Naše izolované "já" a iluze rozhodování
01:22:11 Koncept limitované vůle: Proč je praktičtější?
01:25:39 Praktická agence a naše vnitřní reprezentace
Přechod do VIP
- Kompatibilismus a Hegelův pohled na svobodu
- Nelineární systémy a rozhodovací krajina našeho mozku
- Libetovy experimenty: Rozhoduje mozek za nás dřív, než o tom víme?
- Odkud se berou naše myšlenky? (Krátký experiment)
- Vliv psychedelik a meditace na naše rozhodování
- Rozšířené jáství, buňky a rakovina (Michael Levin)
- Planárie a slizovky: Kde sídlí paměť, když ne v mozku?
- Využití těchto teorií v trestním právu a posuzování viny
- Analytický idealismus Bernarda Kastrupa
- Filozofie procesu (Whitehead) a vznik sdíleného vědomí
- Závěr a rozloučení