Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Když se jídlo podaří, poděkujte kuchaři. Ve školních jídelnách se vyhodí 96 milionů porcí

Bílkovina

Pavla Drlíková, Jiří Malenovský, Pavel Kachlík

Vzdělání

,

Společnost

,

Zdraví

Když se jídlo podaří, poděkujte kuchaři. Ve školních jídelnách se vyhodí 96 milionů porcí

Obrázek epizody Když se jídlo podaří, poděkujte kuchaři. Ve školních jídelnách se vyhodí 96 milionů porcí

Poslechněte si podcast

13. 2. 2024

42 min

Jak dětem chutná ve škole a lze dosáhnout změny k lepšímu? V osmém díle podcastu Bílkovina nahlížíme pod pokličku školních jídelen společně s Annou Neumannovou , koordinátorkou kampaně Pestré jídelny NESEHNUTÍ . Řeč bude o skladbě jídelníčku a jeho různorodosti s ohledem na rostlinné i jiné alternativy ve školním stravování. Ptají se Jiří Malenovský a Pavel Kachlík .

Poslechněte si také recept na dětmi oblíbenou pizzu podle receptu Pavly Drlíkové .

Polentová pizza s cherry rajčátky a parmezánem ze slunečnicových semínek
Těsto:
200 g polenty
cca 900 ml vody
sůl, LSD (lahůdkové sušené droždí), oregano, česnek

Polentu uvaříme dle návodu, přidáme koření. Poté, co je hotová, ji vylijeme na plech, nebo do dortové formy.

Sugo:
150 ml passaty
cukr, sůl, pepř, oregano, česnek

Všechny suroviny smícháme dohromady.

Parmezán ze slunečnicových semínek:
100 g slunečnicového semínka
20 g LSD (lahůdkové sušené droždí)
sůl

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru.

Dále potřebujeme:
Cherry rajčátka, čerstvou bazalku, olivový olej.

Kompletace:
Korpus, který jsme si nalili do formy, dáme předpéct na 15 minut na cca 180 °C. Poté základ na pizzu potřeme sugem, přidáme nakrájená cherry rajčátka, část semínkového parmezánu a pečeme znovu 15 minut na 180 °C. Na závěr posypeme ještě parmezánem, přidáme hrst čerstvé bazalky a zakápneme olivovým oleje.