
Kakao je rekordně drahé. Ceny vystřelila série špatných zpráv a zajišťování producentů, říká Petr Sklenář
Ještě před rokem stálo kakao 2500 dolarů za tunu. Na začátku letošního roku to byly 4000 dolarů a teď už jsme na deseti tisících dolarů za tunu. Kakao, základní surovina, pro výrobu čokolády je dvakrát dražší, než bylo při posledním rekordu v 70. letech. A hned tak nezlevní, vysvětlují Petr Sklenář a Mirek Zámečník ve speciálním dílu BigTalku věnovaném kakau.
„V hlavních producentských zemích – Ghaně a Pobřeží slonoviny – bylo napřed vlhko, pak sucho a ještě hodně větrno, což kakaovník pravý nemá vůbec rád,“ říká analytik Mirek Zámečník. A hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář upozorňuje na dlouhodobou podinvestovanost plantáží v západní Africe, výkupní monopol na kakao a sérii mizerných úrod. To všechno vyšponovalo ceny. A potom se „cena kakaa úplně odtrhla od fundamentu.
Teď se musí dorovnat ty finanční transakce, které měly pomáhat cenu stabilizovat,“ vysvětluje Sklenář a připomíná, že „něčím podobným si prošla Evropa s cenami elektřiny a plynu v roce 2022“.
Víc se dozvíte ve speciálním dílu BigTalku věnovaném kakau.
BigTalk najdete každý týden na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.
