Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody #005 Z Domácí lékárničky I.

#005 Z Domácí lékárničky I.

Obrázek epizody #005 Z Domácí lékárničky I.

Poslechněte si podcast

13. 4. 2025

32 min

O epizodě podcastu

Chceme Vám předávat užitečné informace. Jdeme na to od základu. Dosavadní epizody tedy byly spíše všeobecné, aby Vám pomohly pochopit souvislosti, se kterými se v práci s éterickými oleji i bylinkami můžete setkat.

🦋

Pomalu, ale jistě, se dostáváme ke konkrétnějším tématům. Rády Vás inspirujeme, jak využít vlastnosti éterických olejů i bylin také pro Vaši potřebu.

🌿

V této epizodě Vám prozradíme, jaké éterické oleje nesmí chybět v naší domácí aroma-lékárničce a proč.

A věřily byste, že každá preferujeme jiné éterické oleje? Jaké oleje každá z nás preferuje, o tom je tento první díl epizod „Z Domácí lékárničky“.

🧐Patří některé z těchto éterických olejů také do Vaší domácí lékárničky? Podělte se s námi v komentářích, jsme zvědavé!


⁠Anička⁠ a ⁠Veronika⁠


A ještě slíbený recept na majoránkou mast, která se používala u kojenců na uvolnění ucpaného nosu a při nachlazení:

Potřebujeme:

- 1 PL sušené majoránky

- 1 PL slivovice nebo jiného vysoceprocentního alkoholu

- 1 PL másla nebo jiného tuku

- vhodné obohatit ještě o 1 kapku éterického oleje Origanum Majorana

Postup:

Sušenou majoránku smícháme s alkoholem (pozn. majoránka by neměla plavat - lepší je, pokud je směs sušší) a necháme alespoň 2-3 hodiny extrahovat. Klidně i celou noc.

Ke směsi přidáme máslo a pomalu za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni tak dlouho,až se alkohol vypaří. Může to trvat i půl hodiny.

Poté vše přecedíme přes jemné sítko do sterilního kelímku. Přidáme 1 kapku éterického oleje a zamícháme. Necháme zatuhnout a uchováváme v lednici.

Směs bude mít zelenou barvu a trvanlivost stejnou jako máslo. Pokud máslo přepustíme stejně jako se vyrábí ghí, tak není třeba uchovávat v ledničce, ale mast nebude mít tuhou konzistenci.

Užíváme podle potřeby. Lze namazat i na chleba.

Tip: Čím vyšší procento alkoholu použijeme, tím rychleji se vypaří a nezůstane v masti voda. Je to výhodnější,aby se mast nezkazila.

PL ~ polévková lžíce

Chceme Vám předávat užitečné informace. Jdeme na to od základu. Dosavadní epizody tedy byly spíše všeobecné, aby Vám pomohly pochopit souvislosti, se kterými se v práci s éterickými oleji i bylinkami můžete setkat.

🦋

Pomalu, ale jistě, se dostáváme ke konkrétnějším tématům. Rády Vás inspirujeme, jak využít vlastnosti éterických olejů i bylin také pro Vaši potřebu.

🌿

V této epizodě Vám prozradíme, jaké éterické oleje nesmí chybět v naší domácí aroma-lékárničce a proč.

A věřily byste, že každá preferujeme jiné éterické oleje? Jaké oleje každá z nás preferuje, o tom je tento první díl epizod „Z Domácí lékárničky“.

🧐Patří některé z těchto éterických olejů také do Vaší domácí lékárničky? Podělte se s námi v komentářích, jsme zvědavé!


⁠Anička⁠ a ⁠Veronika⁠


A ještě slíbený recept na majoránkou mast, která se používala u kojenců na uvolnění ucpaného nosu a při nachlazení:

Potřebujeme:

- 1 PL sušené majoránky

- 1 PL slivovice nebo jiného vysoceprocentního alkoholu

- 1 PL másla nebo jiného tuku

- vhodné obohatit ještě o 1 kapku éterického oleje Origanum Majorana

Postup:

Sušenou majoránku smícháme s alkoholem (pozn. majoránka by neměla plavat - lepší je, pokud je směs sušší) a necháme alespoň 2-3 hodiny extrahovat. Klidně i celou noc.

Ke směsi přidáme máslo a pomalu za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni tak dlouho,až se alkohol vypaří. Může to trvat i půl hodiny.

Poté vše přecedíme přes jemné sítko do sterilního kelímku. Přidáme 1 kapku éterického oleje a zamícháme. Necháme zatuhnout a uchováváme v lednici.

Směs bude mít zelenou barvu a trvanlivost stejnou jako máslo. Pokud máslo přepustíme stejně jako se vyrábí ghí, tak není třeba uchovávat v ledničce, ale mast nebude mít tuhou konzistenci.

Užíváme podle potřeby. Lze namazat i na chleba.

Tip: Čím vyšší procento alkoholu použijeme, tím rychleji se vypaří a nezůstane v masti voda. Je to výhodnější,aby se mast nezkazila.

PL ~ polévková lžíce

Popis podcastu

Pořad o aromaterapii a fytoterapii, povídání dvou kamarádek - profesionálních aromaterapeutek Veroniky Němcové (Aromapflege & Mehr. Tirol.) a Anny Krutové (Škola Aromaterapie & Bylinky)🌿 Seznámíme Vás s aromaterapií a fytoterapií tak, aby pro Vás byla přínosná a bezpečná. Vyvracíme mýty aroma/fytošmejdů. Sledujeme studie, chodíme na konference, pořád se učíme a pak Vám to všechno řekneme! Sdílíme poznatky z praxe i ze studií srozumitelně a lidově, aby Vás bavily a byly Vám užitečné.🌿 O témata si můžete psát do komentáře. Epizody zahrnují praktické rady a recepty, neslouží však jako poradna.