Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Zelináři: Zlevnění potravin nečekejte, my musíme zdražovat

Zelináři: Zlevnění potravin nečekejte, my musíme zdražovat

Obrázek epizody Zelináři: Zlevnění potravin nečekejte, my musíme zdražovat

Poslechněte si podcast

16. 2. 2023

19 min

O epizodě podcastu

Potraviny letos nezlevní, naopak. Například zelináři potřebují své produkty proti loňsku zdražit minimálně o dvě koruny na kilogram, jinak hrozí, že nepřežijí.

Ceny potravin rekordně narostly a proto se teď pozornost upírá k jaru a nástupu domácí produkce, která by je měla srazit. To se sice stane, ale o žádném zlevňování se však letos rozhodně mluvit nebude.

„Pokud porovnáváme současné vysoké ceny zeleniny, která je skladovaná, s čerstvou zeleninou z pole, tak budou výrobní náklady nižší,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Petr Hanka, majitel firmy Hanka Mochov a místopředseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jinými slovy - každoročně je čerstvá zelenina levnější než ta skladovaná. Jenže letos se budeme bavit o jiných cenách než před rokem. Podle Hanky potřebují pěstitelé v průměru celoročně zdražit o dvě koruny na kilogram, protože náklady jim stouply o 20 procent výš.

  • Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.
  • Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
  • Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .

Potraviny letos nezlevní, naopak. Například zelináři potřebují své produkty proti loňsku zdražit minimálně o dvě koruny na kilogram, jinak hrozí, že nepřežijí.

Ceny potravin rekordně narostly a proto se teď pozornost upírá k jaru a nástupu domácí produkce, která by je měla srazit. To se sice stane, ale o žádném zlevňování se však letos rozhodně mluvit nebude.

„Pokud porovnáváme současné vysoké ceny zeleniny, která je skladovaná, s čerstvou zeleninou z pole, tak budou výrobní náklady nižší,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Petr Hanka, majitel firmy Hanka Mochov a místopředseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jinými slovy - každoročně je čerstvá zelenina levnější než ta skladovaná. Jenže letos se budeme bavit o jiných cenách než před rokem. Podle Hanky potřebují pěstitelé v průměru celoročně zdražit o dvě koruny na kilogram, protože náklady jim stouply o 20 procent výš.

  • Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.
  • Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
  • Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .

Popis podcastu

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.