
Tradiční hospody umírají, potvrdila nová čísla

České gastro prochází zásadní proměnou. Zatímco tržby kaváren a bister výrazně ožily, klasická česká hospoda skomírá, ukazují data společnosti Dotykačka. Její ředitel Petr Menclík byl hostem Agendy SZ Byznys.
Tržby celého gastrooboru během čtyř let vzrostly o 32 procent. „Přesně to odpovídá míře zdražení, zdánlivě se tedy současná situace od dob před pandemií příliš neliší,“ vysvětluje Petr Menclík, šéf Dotykačky.
Jenže jen u restaurací odpovídá 32procentní navýšení tržeb celkovému průměru. Kavárny a bistra zažívají ohromný boom v podobě 115 až 127 procentech nárůstu tržeb. Otloukánkem jsou pak tradiční hospody, které jsou obratově o 30 procent níž než před pandemií.
Roli hraje také to, jak lidé vnímají konečnou cifru na účtence. „V kavárně dáte za kávu s dortíkem nebo croissantem běžně 150 nebo 200 korun, u piva hledí zákazník doslova na každou korunu,“ uvedl Menclík v Agendě SZ Byznys.
- Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.
- Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Popis podcastu
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.