
Inside Talks: Ztracené krávy, peníze na ruku, zrušená EET. Potravinář popisuje šedou zónu

O epizodě podcastu
Byznys v dnešní době? Podle Karla Pilčíka, šéfa Českého svazu zpracovatelů masa se část plateb přesunula do šedé zóny a to i v potravinářství.
Až 14 procent výkonu celého českého hospodářství, na tolik vyčíslila ztráty z šedé ekonomiky společnost Visa. Podle šéfa zpracovatele masa MP Krásno Karla Pilčíka, to může být i trochu víc.
„Je to i v jakémkoliv řemesle. Dnes není žádné rozhraní, které by říkalo, že Finanční úřad může zasáhnout a bude vědět, zda bylo vše legálně, nebo ne,“ říká Pilčík s tím, že v praxi to funguje často tak, že podnikatel si nakoupí suroviny jako fyzická osoba a pak je ve svém obchodě, či své provozovně dál prodá – ovšem bez řádné evidence a o zisky se tak nemusí dělit se státem.
Když totiž nakoupí „na sebe“, je to jako by si maso kupoval běžný člověk. Nákup sice může být o něco dražší, ale transakci podnikatel nezavede do svého účetnictví a finanční úřad tak o zboží i zisku z něj neví a podnikatel tak z něj neodvádí daň.
- Inside Talks. Pořad, ve kterém Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírá zákulisí českého byznysu. Jakými tématy žije průmysl, potravinářství, reality, startu-upy, finance, energetika nebo automobilový průmysl?
- Insidery jsou Tomáš Kolář z Linetu, Petr Palička z realitní divize Penty, Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT, Tomáš Spurný z Monety Money Bank, Ondřej Fryc z Reflex Capital a Martin Durčák z ČEPS.
- Nový díl každý pátek na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Byznys v dnešní době? Podle Karla Pilčíka, šéfa Českého svazu zpracovatelů masa se část plateb přesunula do šedé zóny a to i v potravinářství.
Až 14 procent výkonu celého českého hospodářství, na tolik vyčíslila ztráty z šedé ekonomiky společnost Visa. Podle šéfa zpracovatele masa MP KrásnoKarla Pilčíka, to může být i trochu víc.
„Je to i v jakémkoliv řemesle. Dnes není žádné rozhraní, které by říkalo, že Finanční úřad může zasáhnout a bude vědět, zda bylo vše legálně, nebo ne,“ říká Pilčík s tím, že v praxi to funguje často tak, že podnikatel si nakoupí suroviny jako fyzická osoba a pak je ve svém obchodě, či své provozovně dál prodá – ovšem bez řádné evidence a o zisky se tak nemusí dělit se státem.
Když totiž nakoupí „na sebe“, je to jako by si maso kupoval běžný člověk. Nákup sice může být o něco dražší, ale transakci podnikatel nezavede do svého účetnictví a finanční úřad tak o zboží i zisku z něj neví a podnikatel tak z něj neodvádí daň.
- Inside Talks. Pořad, ve kterém Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírá zákulisí českého byznysu. Jakými tématy žije průmysl, potravinářství, reality, startu-upy, finance, energetika nebo automobilový průmysl?
- Insidery jsou Tomáš Kolář z Linetu, Petr Palička z realitní divize Penty, Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT, Tomáš Spurný z Monety Money Bank, Ondřej Fryc z Reflex Capital a Martin Durčák z ČEPS.
- Nový díl každý pátek na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Popis podcastu
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.