
Inside Talks: Vyšší nemocnost i odchody ze dne na den. Zaměstnanci jsou jiní než dřív

„Dnes nikdo nekoupí krkovici za 99,90 za kilo. Nikdo nedokáže koupit kýtu za 80 korun za kilo za kterou ji oni prodávají. To se prostě nedá,“ říká šéf ČSZM Karel Pilčík o cenách řetězců. Ty reálné ceny jsou prý o 25 korun vyšší.
Maso v Evropě chybí a tomu odpovídá jeho cena. “Aktuálně je jedna z nejvyšších v historii Československa i České republiky. A bude hůř. Statistiky ukazují, že letos Evropa klesne se stavem zvířat o dvě procenta dolů. To vyžene ceny ještě výš, “ říká v rozhovoru pro Inside Talks šéf Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.
Ceny masa určují burzy - v Německu, kde se aktuálně kilogram vepřové půlky pohybuje okolo 2,25 euro, nebo ve Španělsku, kde je ještě o deset eurocentů dražší. Jen pro srovnání. Ještě před rokem a půl cena nepřesahovala 1,7 eura.
Na pultech českých obchodních řetězců se ale obří nárůsty cen masa spíš neprojevují. „Prodávají maso se ztrátou. Obchodníky dnes nezajímá kvalita, ale jenom ceny. Marketing pracuje jenom s cenami,“ vysvětluje Pilčík s tím, že právě levnější maso funguje jako „lákadlo“ pro zákazníky, kteří pak tuto slevu zaplatí v jiném zboží.
- Inside Talks. Pořad, ve kterém Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírá zákulisí českého byznysu. Jakými tématy žije průmysl, potravinářství, reality, startu-upy, finance, energetika nebo automobilový průmysl?
- Insidery jsou Tomáš Kolář z Linetu, Petr Palička z realitní divize Penty, Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT, Tomáš Spurný z Monety Money Bank, Ondřej Fryc z Reflex Capital a Martin Durčák z ČEPS.
- Nový díl každý pátek na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Popis podcastu
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.