
Inside Talks: Proč potraviny nezlevní. „Máme blbou cenu na nákupu i na prodeji.“

Ne všichni mají ohromné zisky, říká v pořadu Inside Talks Karel Pilčík, šéf zpracovatele masa MP Krásno s tím, že potravináři nyní zažívají nejsložitější období. I proto si nemyslí, že by potraviny mohly zlevňovat.
Hlavní téma potravinářství? Jednoznačně ceny. Jenže zatímco premiér i ministr zemědělství slibují velké zlevňování, výrobci potravin o tom dost pochybují.
„Nemyslím si to a panu premiérovi jsem to i řekl. Jednak – právě my - se řídíme cenami nákupní suroviny podle německé burzy a ta šla významně nahoru. V České republice tak bylo nejdražší maso v historii. Vliv má i kurz koruny a jestliže slábne, tak nám se oproti eurovým státům zdražuje. Zvyšují se ceny nafty, zdražují suroviny a do toho potřebujeme zvyšovat mzdy,“ říká Pilčík. Podle něj jsou právě řezníci a pekaři jedni z těch, kteří obecně platí zaměstnancům méně, a pokud si je mají v současné době udržet, musí jim přidat.
- Inside Talks. Pořad, ve kterém Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírá zákulisí českého byznysu. Jakými tématy žije průmysl, potravinářství, reality, startu-upy, finance, energetika nebo automobilový průmysl?
- Insidery jsou Tomáš Kolář z Linetu, Petr Palička z realitní divize Penty, Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT, Tomáš Spurný z Monety Money Bank, Ondřej Fryc z Reflex Capital a Martin Durčák z ČEPS.
- Nový díl každý pátek na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Popis podcastu
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.