Audiokniha Život víry 2021/11

Pohádky víly srdíčkové – O mlsné ježibabě
O mlsné ježibabě (veselá pohádka o jídle) V chaloupce na kuří nožce žije ježibaba, která by pro jídlo udělala cokoli. Nechá se uplatit královnou a uvězní princeznu Růženku, kterou trápí hladem. Tři odvážní zachránci se ji postupně snaží vysvobodit, jenže silou to nejde.…

Zlá babička
Její vnoučata a široká rodina ji znají jen jako „zlou babičku“. Jaký byl ale její skutečný osud? Vyrůstala na českém venkově na konci 19. století bez matky, jen s otcem. Zamilovala se, vdala a celý život pak zápasila s tím, co si vysnila – a co ji nakonec potkalo. Roky …

Slepá mapa
„Lidé přicházejí na svět z různých důvodů – z lásky, náhodou, nebo omylem. Já jsem se narodila kvůli bytu,“ předesílá hlavní hrdinka Anežka na začátku ságy o trojici žen, která se začala psát už před první světovou válkou. Do Anežčina osudu se promítají nejen životní př…

To nejlepší z české humoresky
Humoreska bývala krátká a slibovala pobavení. Stavěla na příhodě a vypravěči, který neváhal nadsazovat. Bytostné zalíbení v novinkách ji sbližovalo s obecnou mluvou a nespisovnými výrazy. Svým domovským právem patřila do novin a časopisů. Lačnila tudíž po námětech atrak…

Les oběšených lišek
Přátelství nad zlato? Jistě, ale mít obojí teprve není k zahození... Zločinec prchající s kradeným zlatem před bývalým kumpánem, vyhořelý důstojník hledající nový životní směr a devadesátiletá stařenka odmítající vyměnit svůj domek za starobinec – to jsou tři nepravděpo…

Kdo mě vzal prvně za ruku
Měly to pro ně být nejšťastnější chvíle. Místo toho zanechaly na jejich duších šrám… Když se Alexandra „Lexie“ Sinclairová setká s okouzlujícím Innesem Kentem, šéfredaktorem vlivného časopisu a respektovaným obchodníkem s uměním, ještě netuší, že se sama stane středem z…

Serotonin
Šestačtyřicetiletý́ zemědělský inženýr Florent-Claude Labrouste se po rozchodu s partnerkou odebere na rodný́ venkov, kde bilancuje svůj život a vzpomíná na předchozí vztahy. Při životě ho udržují pouze antidepresiva, jež však mají nežádoucí vedlejší účinky – třeba impo…

Už hořela, když jsem si do ní lehal
„Jak se to stalo?“ „Já nevím. Už hořela, když jsem si do ní lehal.“ Velice vtipné a bystré eseje od „mistra vypravěče“ najdeme v jeho druhé knize Už hořela, když jsem si do ní lehal, která se ve Spojených státech stala bestsellerem číslo dva, pouze rok po vydání jeho pr…

Za Čínu spravedlivější
Můj zápas jako právníka s největším komunistickým státem světa. „Uvěřitelné příběhy můžete napsat. Neuvěřitelné se musejí stát.“ Narodil se v jeskyni, čas mu napovídaly jen hvězdy. A přesto se Kao Č’-šeng dokázal přes veškerou nepřízeň osudu stát jedním z nejlepších p…

Epizody z císařského Říma
Z vlastních překladů děl Tita Livia, P. Cornelia Tacita, G.Tranquilla Suetonia, Josepha Flavia, L. Aennea Seneky, P. Ovidia Nasona, Q. Horatia Flacca, Plútarcha, Homéra a Platóna zpracoval dr. JOSEF PÁVEK Z komentáře k původnímu LP albu 0 68 0403 vydaného Supraphonem v …

Herecký portrét Jana Pivce. Výběr scén
JAN PIVEC (*19.5.1907 - †10.5.1980) Z obsáhlého komentáře Jaroslava Švehly k původnímu LP albu 0 18 0210 "Herecký portrét Jana Pivce" vydanému Supraphonem v roce 1983 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: "Lásku k divadlu zdědil jsem po otci", vypráví JAN PIVEC o svých…

Ovidius: Milostná poezie
Komentář k původnímu albu DV 15297 Supraphonu z roku 1967: V kolikatisícovém nákladu by musely vyjít Ovidiovy milostné sbírky, aby se uspokojila touha čtenářů mít vlastní výtisk líbezného Ovidia! Ovidius je básník, který nestárne, poněvadž nestárne ani láska, kterou opě…

Jak svět doopravdy funguje
Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy mo…

Králova spravedlnost
Co když je vrah, kterého všichni považují za viníka, ve skutečnosti nevinný? Anglie roku 1176. Aelred Barling, vážený soudní úředník krále Jindřicha II., je vyslán se svým mladým asistentem Hugem Stantonem vyšetřit brutální vraždu spáchanou ve vesnici nedaleko Yorku. P…

Toulky českou minulostí 951 - 1000
Na počátku byla kniha Petra Hory – Hořejše „Toulky českou minulostí“. Pozoruhodný pokus o moderní, dokumentárně bohatý a čtenářsky přitažlivý výklad zásadních událostí českých dějin. Když přišel redaktor brněnského studia Českého rozhlasu Josef Veselý s nápadem vytvořit…

Zrzavý Orm: Plavci na západ
Viking Orm a jeho veselá tlupa. Klasická kniha o námořních výpravách vikingů v 10. století. Autor s humorem, avšak v přesných historických souvislostech líčí příhody vikingského náčelníka a jeho druhů na dobyvatelských trasách. Příběh z dob, kdy vikingové otřásali zákla…

Alchemised
Helena bývala nadějná alchymistka. Teď je vězeňkyní bez vzpomínek a bez spojenců. Oficiální záznamy tvrdí, že byla pouhou léčitelkou, ale co když se v její mysli skrývají důležité informace o odboji? Aby její nepřátelé odhalili pravdu, pošlou ji k jednomu z nejmocnějšíc…

Sluníííííčkóóó. Pohádky o sluníčku pro nejmenší
Sluníííííčkóóó, kdepak jsi? Po každé zimě čekají děti na sluníčko, aby si zase mohly hrát venku na hřišti jen tak v tričku, mohly jít na procházku do parku nebo do lesa a hlavně - aby mohly s partou ostatních dětí dovádět a hřát se na sluníčku... Aby to čekání na sluníč…

Snová novela
Erotika, fantazie, iluze… a probuzení. Fantaskní příběh o rozkladu jednoho manželství nahlodávaného nezvladatelnými erotickými touhami inspiroval Stanleyho Kubricka k natočení filmu Eyes Wide Shut. Příběh zdánlivě harmonického manželství, které je nahlodáváno nezvladate…

Kafka, Collodi: Pinocchio
Nahrávka pohádky, kterou napsal autor Jiří Kafka volně podle stejnojmenné knihy Carla Collodiho. Nejenom malí posluchači si mohou poslechnout dramatizaci příběhu o tom, jak z obyčejného polena vyřezalřezbář Geppetto dřevěného panáčka a pojmenoval ho Pinocchio. Poleno vš…

Tři zlaté vlasy děda Vševěda
Jedna z klasických nedělních pohádek Karla Jaromíra Erbena, které si oblíbilo několik generací posluchačů...Osoby a obsazení: princezna (Věra Hučínová), vypravěč (Luděk Munzar), Plaváček (Otakar Brousek ml.), král (František Němec), sluha (Ivan Gübel), královna (Růžena …

Soumrak dne
Pan Stevens byl celý život loajálním, oddaným, uctivým a pečlivým majordomem na Darlingtonském panství. Jeho pojetí svědomité služby má však za následek hradbu upjatosti, přes kterou si nikdy nedovolil projevit ani ty nejzákladnější city. Když jeho letitý zaměstnavatel …

Tři vyvolení
Druhý díl Temné věže úzce navazuje na díl první, na jehož konci usíná Roland na pobřeží Západního moře. Na začátku druhého dílu se probouzí, je napaden a zraněn. Roland spalovaný horečkou postupuje podél pobřeží a nachází troje dveře. Dveře do současných světů, odkud si…

Tomeček: Můj život v přírodě
Původní LP album 1218 0485 "Jaromír Tomeček Můj život v přírodě" vydal Supraphon v roce 1983 - nyní titul s ukázkami z díla Jaromíra Tomečka v interpretaci Otakara Brouska vychází JAROMÍR TOMEČEK (*30. 9. 1906 – †15. 7. 1997) byl český spisovatel věnující se ve svém díl…

Španělská gramatika B2, C1
Kurz Španělská gramatika B2/C1 je určen pro pokročilé, tedy ty, kteří mají za sebou tři až čtyři roky studia španělštiny. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit jen slovíčka, ale i věty, ve kterých můžete daná slovíčka použít. V tomto kur…