Audiokniha Z povídek Oty Pavla 2.

Když to tam není, tak to tam nehledej
Anna - nosí kabát po babičce, spí ve spacáku ve sklepním bytě, jehož výhled z okna nenabízí víc než kotníky kolemjdoucích a psí zadky. V kufru má svetry proti listopadovému chladu, dopisní papír a srolovaný příbor v utěrce, jako když byla malá a jezdila s rodiči stanova…

Andělský smích
Píše se rok 1953 a invalidní Julie právě slaví třiatřicáté narozeniny. Nemá však příliš mnoho důvodů k radosti. Uvažuje o osudu svého otce, který je ve vězení, o smyslu vlastního života. Andělský smích je hra neobyčejná jak svým poetickým a barvitým jazykem tak svou kom…

Divadlo, divadlo, divadlo. Nikolaj Vasiljevič Gogol
Divadlo, divadlo, divadlo - miniserie určená pouze pro digitální prodej je věnovaná divadlu a autorům s divadlem spjatým. NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL (*1.4.1809 – † 4.3.1852) byl ruský prozaik a dramatik ukrajinského původu, představitel ruského romantismu s velmi silnými…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Jak omezit vtíravé myšlenky a zlepšit kvalitu života
Žijeme hektický život, v neustálém běhu zapomínáme na sebe a přestáváme vnímat své okolí. Jsme neustále pod tlakem, ze všech stran nás atakuje reklama, a neskutečné množství informací, zcela protichůdných. Dva roky covidu a válka na Ukrajině už jen dokonaly to, co v nás…

Nepropadejte panice
Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Ga-laxii. Pro každého, kdo dobře ví, kde má ručník Nepostradatelný manuál k Stopařovu průvodci po Galaxii z pera Neila Gaimana, světozná-mého spisovatele, který oslavuje život a dílo Douglase Adamse. Kniha o živ…

Hra s ohněm
Doylova povídka Hra s ohněm vypráví o jednom spiritistickém experimentu, jehož středobodem je bájný jednorožec, který se náhle zjeví v jídelně...Literární otec známého Sherlocka Holmese byl vystudovaným lékařem; a právě do lékařského prostředí, i když v poněkud bizarníc…

Nebojte se klasiky! Hudební škola - Slavné opery
Slavné operní příběhy v dramatizaci Jana Jiráně podle původních libret s ukázkami nejslavnějších hudebních pasáží v podání největších českých operních pěvců!Jedním z hlavních cílů projektu je otvírat dětským posluchačům zdánlivě uzavřený a odtažitý svět opery. Tyto přev…

Život a dílo skladatele Foltýna
„Tak tohle by nešlo, pane Foltýne,“ řekl jsem. „Takhle by to naprosto nešlo. Můžete to zahodit a začít znovu.“ Byl úplně zdrcen a namáhavě polykal. „Vy myslíte, že je to tak špatné?“ „Docela špatné,“ řekl jsem. „Máte tam dobré věci, ale dohromady je to špatné.“ Poslouch…

Seifert: Světlem oděná
Jaroslav Seifert (*23.09.1901 - †10.01.1986) patří k nejvýznamnějším českým básníkům a spisovatelům; byl i novinářem a překladatelem. Je jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu (10. prosince 1984).

Sny umírají s králi
Historický román odehrávající se v první polovině 14. století, v neklidných dobách Českého království po vraždě Václava III. Na uprázdněný trůn usedl manžel přemyslovské princezny Anny Jindřich Korutanský, ale nespokojení čeští pánové už pomýšlejí na změnu. Ve hře je ma…

Zrozenci hvězd
Thyl Ulenspigel je jedním z velkých taškářů a nezbedů světové literatury. Příhody lidového hrdiny sepsal ve své světoznámé knize belgický spisovatel Charles de Coster a podle ní natočil režisér Jan Berger v roce 1982 dvoudílnou inscenaci "Zrozenci hvězd".Václav Postráne…

Milenec Adely Ostrolúckej
Adela, jediná dcéra pána Ostrej Lúky, spozná na návšteve u svojho strýka v Zemianskom Podhradí neobyčajného muža. Nesmierne príťažlivý básnik a filozof Ludevít sa búri voči vrchnosti, a preto ho považujú za vyvrheľa. Adela sa proti zdravému rozumu vášnivo zamiluje a mus…

Rada moudrých - O smíchu
Podtitul tohoto pořadu zněl: "Přímé přenosy besed, které se nikdy nekonaly". Skrze citáty slavných osobností, převážně z oblasti literatury a filozofie, odpovídaly tyto osobnosti v podání předních herců na otázky posluchačů. Do éteru se tak dostaly texty, které by jinak…

Rolf zálesák (četba)
Dramatizovaná rozhlasová četba na motivy slavné knihy E. T. Setona. Líčení života v přírodě, jak jsou na něj odkázáni dva přátelé, bílý mladík Rolf a starší Indián Quonab, v kanadské přírodě. Setonovo vyprávění je jedno z mnohých, v nichž učí přírodní moudrosti. Bezpros…

Křesadlo
Jedna z klasických nedělních pohádek Hanse Christiana Andersena, které si oblíbilo několik generací posluchačů...V nahrávce z roku 1995 v režii Karla Weinlicha účinkují: voják (Ondřej Vetchý), princezna (Magdalena Chrzová), král (František Němec), královna (Eliška Balze…

Prolhaný život dospělých
Nový román od autorky Geniální přítelkyně. Neapol s jejími protiklady, dialektem, vášnivostí a prudkými emocemi. Ženy, jejich vnitřní svět, složité dospívání, touha vymanit se z rodinných stereotypů a postavit se na vlastní nohy. To jsou témata, ke kterým se Elena Ferr…

Myslet srdcem
V červnu 2020 se Juliet Navrátilová se svou knihou stala hvězdou Duše K. Její kniha je v tištěné podobě bestsellerem. Jenomže je přímo stvořená pro poslech. Nyní si ji tedy můžete poslechnout v nezapomenutelném přednesu Jany Plodkové. Poslední kapitola vám pak přinese l…

Jde sem lesem
Malý Toník tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Cesta lesem se tak pro něj stává napínavým dobrodružstvím a přináší mu také seznámení s některými léčivými rostlinami.…

Případ mlčících svědků
Rozhlasová adaptace povídky z knihy Velké kriminální případy, která mapuje skutečné zločiny z celého světa. Poslechněte si hvězdně obsazený příběh o loupežném přepadení a pokusu o vraždu.Osoby a obsazení: Josef Somr (Boucher), Jan Teplý (Trudeau), Dagmar Havlová Veškrno…

Ten, co kráčí se Smrtí
Fantasy o postarším detektivovi, kterému se otevře svět prapodivné Smrti a dalších nadpřirozených bytostí. Svět kolem nás nesestává jen z toho, co máme před očima. Určité vrstvy jsou nám smrtelníkům do určité chvíle skryté. Jako had se mezi nimi proplétá svět Smrti a di…

Jankův květ
Kdo najde květ kapradiny, kterému se přezdívá Jankův květ, tomu splní každé přání a přinese mu lásku. Aspoň tak se o tom píše v tajemné knize knih. V Zázračném herbáři... Poslechněte si pohádku, která vás zavede do podhůří Moravskoslezských Beskyd. Žijí tu divoženky, co…

Fíla, Žofie a Smaragdová deska
Pohádková audiokniha podle stejnojmenné knižní předlohy Petra Stančíka byla nahrána pod vedením režiséra Dimitrije Dudíka, s herci Martinem Myšičkou a Zdeňkem Maryškou. Autorem hudby je Kryštof Marek a Gabriela Svoboda Plíšková. Sourozenci Fíla a Žofie mají problém: je…

Nepil: Dobré a ještě lepší pondělí
Výbor z autorových fejetonů.