Audiokniha Vodník

Pekař Jan Marhoul
Pekař Jan Marhoul je románovou prvotinou Vladislava Vančury. Dílo vyniká nevšedním patosem a lyrismem, jedinečným metaforickým stylem a je velmi výrazným příkladem meziválečné avantgardní tvorby. Vančura v něm zobrazil hrdinu donquijotského typu, jehož zhoubná dobrota a…

Život víry 2024/09
Život víry 2024/09 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Lída Matušková, Kateřina Hodecová, Daniel Zeman, Karolína Vološinová, Tomáš Coufal ml. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * rozhovor: Možná Bůh chce, abys pro něj ži…

Objavte v sebe dobrého rodiča
V audioknihe Objavte v sebe dobrého rodiča sa psychologička Beky Kennedy podelí s poslucháčmi o svoju výchovnú filozofiu a ponúkne im mnoho užitočných a praktických stratégií, ktorých cieľom je blaho rodiča a súčasne blaho dieťaťa. Autorka zároveň ponúka riešenia konkré…

Hovory o józe a mystice č. 11
Obsahuje nové pojednání autora "Vědomí je vše, vše je vědomí", o důležitosti a moci vědomí, a o způsobech, kterými je můžeme poznat. Nejedná se o studiovou nahrávku.

Intimní historie od antiky po baroko
Co vám v hodinách dějepisu zatajili! Zábavnou formou sledujeme proměnu společenského chování v ohledu na intimní činnosti (např. antikoncepce či spodní prádlo) od starověku až po novověk. V učebnicích historie i vědeckých dílech najdeme především údaje o panovnících, sl…

Balada o ptácích a hadech
Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat největšího outsidera, splátkyni z Dvanáctéh…

České pohádky pro nejmenší
Pohádky vašeho dětství. Výběr z národních pohádek pro nejmenší. Jedenáct krásných klasických českých pohádek ze sbírky Pohádky pro maličké a Národní báchorky a pověsti. Zavzpomínejte s vašimi dětmi na pohádky vašeho dětství a poslechněte si příběhy Boženy Němcové, Frant…

Ultrazpracovaní lidé
>> „Pokud byste měli přečíst pouze jedinou knihu o výživě, pak právě tuhle“ — Bee Wilson, novinářka a spisovatelka se zaměřením na výživu

Toulky českou minulostí 1051 - 1100
Na počátku byla kniha Petra Hory – Hořejše „Toulky českou minulostí“. Pozoruhodný pokus o moderní, dokumentárně bohatý a čtenářsky přitažlivý výklad zásadních událostí českých dějin. Když přišel redaktor brněnského studia Českého rozhlasu Josef Veselý s nápadem vytvořit…

Mandragora
Snad nejznámější renesanční komedie zpracovává archetypální příběh milostného trojúhelníku, v němž stojí mladá a krásná dáma mezi starým, přihlouplým manželem a duchaplným ctitelem. Ke šťastnému rozuzlení příběhu tu dopomůže právě kořen tajuplné mandragory. Pro rozhlas…

Čapek: Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku
Karel Čapek, velký milovník zvířat, lidí a rostlin, byl také velký pozorovatel a glosátor. Zvířata, která se stala nedílnou součástí jeho života, byla proto častým námětem jeho literárních črt. Psal o nich s pochopením, láskou, humorem a vtipem. Ve fejetonu Pes a kočka …

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

Prahou staletí (5). Reportážní zastavení v hlavním městě republiky
Z komentáře k původnímu 2LP albu 1018 4601 vydanému Supraphonem v roce 1985 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Bylo to zvláštní - žil jsem v Praze už kolem čtvrt století, okouzlovala mě malostranská zákoutí i monumentalita prastarých paláců a vzepětí chrámů, vydrže…

Pohádka o polepšené sani
Jsme sedmihlavá saň a každá hlava má stejné právo. Ale jakmile se přestane diskutovat a za čne se hovořit v heslech, s královstvím to jde z kopce.

Verne: Dvacet tisíc mil pod mořem
Předlohou pro naši dramatizaci byl vědecko-fantastický román Julese Verna Děj románu je situován do roku 1866, kdy se v anglických listech začalo psát o neznámém a ohromném mořském netvorovi. který napadá i velké lodě. Výprava, kterou vedl přírodovědec profesor Aronnax,…

Urmefisto
Skutečný příběh herce velkého talentu, jehož touha vyniknout byla silnější než jeho svědomí, inspirovala dvoudílnou rozhlasovou hru dramatika Jana Vedrala. Hru v roce 1987 režíroval režisér Jiří Horčička, který hlavní roli svěřil Eduardovi Cupákovi. Podkladem pro rozhla…

Noční let
S kniplem v ruce vzdorovali zemské přitažlivosti i běsnícím živlům... O statečných mužích na létajících strojích v dřevních dobách letecké dopravy, ale také o těch, kteří je vysílali na jejich nebezpečné cesty, pojednává Exupéryho román Noční let, při jehož psaní autor …

Eldest
Ve druhém díle trilogie Odkaz Dračích jezdců se Eragon se svojí dračicí Safirou vydává do elfského města Ellesméry, aby se naučil kouzlit a bojovat, což je pro Dračího jezdce životně důležité. Eragona čeká jedinečná cesta plná dobrodružství, ale jeho mysl neustále sužuj…

Kameny chrámu
Citadela, poslední a životní dílo Antoina de Saint-Exupéryho, bývá obdivována pro hlubokou moudrost i vroucnost duchovního vyznání vpravdě lidského srdce. Výběr překladatelky Věry Dvořákové, nazvaný Kameny chrámu ovšem působí jako sevřený a svébytný celek. S osobním zau…

Rok ušatého Majka
Čus rámus, křiklouni! Víte, čemu zvukaři říkají klopák? Funguje v budově Českého rozhlasu páternoster? A proč má Majk tak veliké uši? Tenhle seriál vás provede světem zvuku, rámusu, hluku, randálu, hřmotu, brajglu, bugru, rambajzu, halasu, rachotu a rozruchu. Takže volu…

Život ve staletích – 15. století
Jak se žilo lidem ve 15. století? Čtvrtý díl ojedinělého projektu známého historika a oblíbeného spisovatele, který představuje život v českých zemích od doby knížecí až do konce feudalismu. Kniha popisuje proměnu společnosti ve 15. století. V dalším dílu cyklu Život v…

Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo!
Archiv Supraphonu, Českého rozhlasu a České televize ukrývá obrovské množství zvukového materiálu z uplynulých desetiletí. Mezi nimi pak svým rozsahem vévodí nejrůznější projevy, pásma a pořady, které propagovaly totalitní režim. Moc ve své nadutosti vytvořila tak nakon…

Kůň s krávem neboli Svatba po hanácku
Jiří Horčička byl rozhlasový režisér par excellence. Výrazná exprese, dokonalá práce se zvukem, jasné vedení herců. Ve své režijní práci dokázal uchopit jak témata výsostně intelektuální, tak i ta, která docela prostě a jednoduše vycházela z běžného denního života. A př…

Angličtina do ucha 2 - mírně pokročilí
Angličtina do ucha je poslechová učebnice angličtiny, která se zaměřuje na všechny složky studia jazyka najednou. Naučí vás nová slovíčka a fráze, vysvětlí gramatiku a „dohlédne“ na to, abyste ji správně používali. Nejen, že s vámi procvičí nejpoužívanější konverzační f…

Ako sa menia názory
Prekvapujúca veda o viere, názore a presviedčaní Audiokniha vás prevedie dôkladným výskum dôvodov, prečo niektorí ľudia nikdy nemenia svoje názory a iní áno, a samozrejme nevynecháva ani jeden z najväčších problémov súčastnosti – postfaktickosť a svet konšpirácii. Čo pr…