Audiokniha V hlavní roli Žeryk

Karel Höger vypráví nejlepší pohádky (Čapek, Němcová, Trnka ...)
Karel Höger patří k vypravěčům, jejichž přednes i repertoár mají děti rády a s novými generacemi posluchačů se ho stále znovu dožadují. Titul totiž vznikl na přání kupujících, toužících mít krásné Högerovy pohádky shromážděny na jednom CD. Tento výběr z archivu tedy dět…

Píseň pro ohnivou dračici
Po úspěšném sci-fi románu Zpráva z Hádu vám přinášíme další dílo jaderné inženýrky a spisovatelky, Edity Dufkové. Tentokrát se ocitnete nejen ve vědecky promyšlené sci-fi, jakou jste si oblíbili ve Zprávě z Hádu, ale autorka vás vezme i do mnohem temnějších – a stejně p…

Šest vánočních povídek (a ani jedna smutná)
Jednou, takhle v prosinci, jsme si s Janem Werichem povídali o Vánocích. Vyprávěl mi o tom, že když v létech válečných pobývali v Americe, setkali se se zcela jiným druhem Vánoc. Vánoce tam slavili vesele, rozverně. Od té doby mu neseděly české Vánoce, pojednané spíš se…

Česká umělecká próza
Z komentáře k původnímu LP albu DV 15163 Česká umělecká próza vydanému Supraphonem v roce 1963 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Druhý výběr umělecké prózy, druhá část ve školní řadě GK obsahuje jednak kratší literární útvary (povídky a pověst), jednak výňatky z de…

Svěrák: Horká neděle aneb Vynechané povídky
V roce 2009 vyšel v Supraphonu dvoudiskový komplet s názvem Zdeněk Svěrák Povídky. Obsahoval šest příběhů ze stejnojmenné knihy, vydané nakladatelstvím Fragment, čtených autorem. Čtyři povídky se do tehdejšího vydání nevešly, a proto vycházejí nyní samostatně. Tato nová…

Kaiser, Lábus: Lůďo, to je nap(r)osto no(r)mální a další povedené scénky
Oldřich Kaiser a Jiří Lábus patří mezi hereckou elitu. Každý z nich samostatně funguje jako mistr jeviště i filmového plátna v rolích vážných i komických. Sejdou-li se však tito dva herci jako komická dvojice, stane se zázrak podivuhodného řetězení nápadů, náhlých inspi…

Lídr s vizí
Začali jste podnikat nebo jste byli povýšeni do pozice s velkou odpovědností a teď jste pod tlakem? Jste lídr nebo se jím chcete stát? Hledáte pro svůj tým a podnikání vizi, cítíte se ale nepřipravení? Pokud se poznáváte, je tato kniha pro vás. Ukáže vám, jak si zpracov…

Marco Polo
Existuje celá řada nedoložitelných vysvětlení, proč se vyprávění Marka Pola jmenuje Milion. Tento název se vysvětluje buď velkým jměním rodiny Polových, nebo jako důkaz toho, že vypravěč často hovoří o vysokých číslech. Vyřčena byla také teorie, že Milion byl odvozen po…

Herecký portrét Jana Pivce. Výběr scén
JAN PIVEC (*19.5.1907 - †10.5.1980) Z obsáhlého komentáře Jaroslava Švehly k původnímu LP albu 0 18 0210 "Herecký portrét Jana Pivce" vydanému Supraphonem v roce 1983 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: "Lásku k divadlu zdědil jsem po otci", vypráví JAN PIVEC o svých…

Kainar: Jakoubku, cos měl s tím andělem?
Z komentáře k LP albu 1118 2987 vydaného Supraphonem v roce 1982 a vycházejícímu nyní poprvé digitálně: Na této gramofonové desce, označené titulem uvádějícím pořad z Kainara už na scéně pražské Violy, znějí slova a verše jistě osobité. Když se začaly na konci třicátých…

Měděná Venuše
Krysy jsou vždycky větší, než by člověk čekal. Třetí z řady vtipných antických detektivek, v nichž ožívá každodenní Řím z r. 71, z počátku vlády císaře Vespasiana. V roce 71 není ve starověkém Římě nikdo svatý. Alespoň to si myslí Marcus Didius Falco, soukromý detektiv…

O statečné princezně
Známý malíř a spisovatel Josef Lada napsal "nezbednou pohádku", ve kterém klasickou pohádku obrátil naruby. Poslechněte si ji ve skvělém a neopakovatelném podání herečky Ivy Janžurové.Sudičky vyvěštily Honzovi, že ho ve dvaceti letech odnese čert! A bylo tomu opravdu ta…

Kraď jako umělec
Chytrá a vtipná knížka o tvoření, novátorství a plagiátorství v digitální době. Lze dnes vůbec být 100% původní? A má smysl o to usilovat? Austin Kleon dospívá k moudrému závěru, že absolutní původnost je nedosažitelný cíl. Tvorba bude vždy krádež a umělec sběratelem zá…

Jako člověk
Co to znamená být člověkem? Odpověď nenajdete v knihovnách ani v intelektuálních diskuzích, ale v dešti, větru, blátě a nepohodlí, kdy každý pór kůže a každá buňka vašeho těla divoce křičí, že žije. - Co udělá s našimi smysly dlouhý pobyt v divočině? - Kdy a jak vznikal…

Kosmonauti na pokraji smrti
Od Gagarinova letu se stali kosmonauti nefalšovanými hrdiny doby, ovšem málokdo domýšlel rizika, která podstupují – dokud se neobjevily zprávy o mimořádných potížích během jejich výprav, což obě velmoci studené války nerady přiznávaly. Tito lidé vstupovali na půdu napro…

Homér: Odysseova dobrodružství - úryvky
Původní EP titul 0 39 9896 vydal Supraphon a Československý spisovatel v roce 1968 pro Klub přátel poezie. EP/SP desky byly součástí knih s díly českých i zahraničních autorů, s klasickou i moderní poezii. Na těchto deskách se objevovaly hlasy samotných autorů a profesi…

Toto by si mali prečítať všetci, ktorých máte radi
Ako si nájsť a udržať lásku? Čo môžete urobiť, aby ste lepšie zvládali konflikty? Ako sa môžete dostať zo slepej uličky a vyrovnať sa so zmenami a stratami? Čo pre vás znamená byť spokojný? Sú ostatní ľudia len otravní, alebo problém je vo vás? Život je predovšetkým o v…

Bez bontonu, bez konvencí
Oblíbená autorka řady populárních knih (Důchodkyně nestřílejte, V padesáti na začátku, Asi nejsem ženská, Z lodiček do holin, Dvakrát dole, jednou nahoře aj.) přichází s novým titulem. Opět v něm vypráví nenapodobitelným stylem o svých pozoruhodných příhodách, o dobrodr…

Sladkobol
>>„Dokonalý lék na toxickou pozitivitu.“ — Adam Grant, autor knih Ještě to promysli a Skrytý potenciál

Hrdinové severu
Historie dobývání Severního ledového oceánu. Na motivy knihy Příběhy objevitelů a dobyvatelů napsal Jiří Hromádko.Jak vzniklo jméno Antarktida a jak probíhala plavba k ní? Jak se objevovalo spojení mezi Evropou a bohatou Asií. Po kom nese jméno Beringovo moře? Kdy byla …

Doktorka z domu Trubačů
Audiokniha o ženě, která předběhla svůj čas / Román přibližuje osud doktorky Vlasty Kálalové-Di Lottiové, rodačky z Bernartic u Tábora, která se ve dvacátých letech tohoto století vydala sama do Orientu a založila v Bagdádu československou nemocnici. Smyslem jejího živo…

Hurvínkův špalíček říkadel a písniček
Hurvínkův špalíček je ojedinělou procházkou čtyřmi obdobími roku tak, jak jsou zachyceny v lidové slovesnosti, z níž v obvyklém vzájemném špičkování vybírají Spejbl, Hurvínek, bábinka i Mánička přísloví, rčení, písničky a hádanky. Scénář napsala Helena Štáchová, o úprav…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Poslední prvotina
S úsměvem, lehkostí a upřímností popsané vzpomínky na vyrůstání v komunistickém Československu v 50.letech minulého století. Autorka dětskýma, udivenýma očima pozoruje absurdní svět kolem sebe. S dojemnou bezprostředností komentuje nejen společenskou a politickou situac…

Osudy
O svém životě vypráví Arnošt Lustig (1926-2011) rozhlasová nahrávka z r. 2002 Tanečník s osudem Můj nejoblíbenější fotr rád tancoval. Po druhé světové válce hlavně na americký swing a české polky, po sovětské okupaci na argentinská tanga a ploužáky z Posázaví. Vydrže…