Audiokniha The Hound of the Baskervilles

Meditace o mateřštině
Jan Konfršt je filozof a spisovatel, autor dvanácti knih s převážně duchovní tématikou. Esej Meditace o mateřštině byla součástí knihy Nikdy se nepřestaňme ptát a je autorovým vyznáním mateřskému jazyku, který má ve velké úctě a ve své tvorbě k němu přistupuje s nebýval…

Paříž ve dvaadvacátém století
Příběh zamilovaného básníka a snílka Michela Dufrenoye, který se ztrácí a utápí v ryze pragmatickém světě plném komerce, spěchu a touhy po bohatství...Jules Verne napsal svůj román Paříž ve XX.století jako třetí v pořadí již v roce 1863, ale nakladatel ho odmítl pro jeh…

Nepil: Má stoletá láska Sparta
Známé fejetony Františka Nepila, které jsou určeny všem, kdo mají rádi sport, fotbal a především Spartu.

Roztěkané: Jak se žije ženám s ADHD
Proč máme v hlavě ohňostroj. Autorky, které se samy s ADHD potýkají, píší o desítkách žen, jimž tato diagnóza ztrpčuje život, a snaží se ukázat jim cestu, jak se k tomuto problému postavit. Jsou nesoustředěné, vyčerpané, skákají vám do řeči, impulzivně se rozhodují, špa…

Zlatovláska
Jedna z klasických nedělních pohádek Karla Jaromíra Erbena, které si - v režii Karla Weinlicha - oblíbilo několik generací posluchačů...Osoby a obsazení: kořenářka (Světla Amortová), král (Martin Růžek), Jiřík (Jiří Plachý), Zlatovláska (Miroslava Hozová), Zlatovlásčin …

Řetězová reakce
Závěrečný díl akční postapokalyptické tetralogie Spad. Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Většinu planety vymazaly výbuchy jaderných bomb a tam, kde lidé přežili, je situace stále horší – šíří se hlad, chaos, otrokářství a postapokalyptické kulty. V sutinách Prahy se …

Peníze od Hitlera
Gita Lauschmannová, dívka sotva šestnáctiletá, přežila koncentrák a spěchá do rodných Puklic, aby po letech hrůz i strádání objala své blízké a znovu se vyspala ve své posteli. Vrátila se, aby zjistila, že se nemá kam vrátit. Válka skončila, běsnění nikoli. Gita Lauschm…

Plavci na Sázavě
Obraz jedné plavecké osady, nenávratně už zmizelý svět a život plavců dřeva po Sázavě. V inscenaci, kterou v roce 1990 natočil režisér Jan Berger podle scénáře Františka Pavlíčka, si zahráli Josef Velda, Lukáš Hlavica, Alois Švehlík, Daniela Kolářová a další. Románem Pl…

Voda (píseň z filmu Mazel a tajemství lesa)
Mazel a tajemství lesa je nový film Petra Oukropce. Jedná se o rodinný film o dobrodružství na letním táboře. Film určený dětem a jejich rodičům ukáže nejen zábavu a krásu letních táborů v přírodě, ale odhalí i skutečná tajemství lesů. Když se totiž nedíváme, na každém …

Zajko Bojko
Z veršov Ľudmily Podjavorinskej a Márie Rázusovej Martákovej pripravila Oľga Janíková.

Norwid: Chopinův klavír
Báseň Chopinův klavír ze sbírky Černé květy (1856) polského básníka Cypriana Norwida (*24. 9.1821- †23. 5.1883) nahrál Jiří Adamíra (*2. 4. 1926 – †14. 8. 1993) pro Supraphon ve studiu Lucerna 17. prosince 1969. V roce 1972 vydal Supraphon tuto nahrávku na EP desce 0 39…

Nevěra
Linda vede zdánlivě dokonalý život. Znenadání však přijde okamžik pravdy a Linda si během jednoho interview uvědomí, že její život je jen nudný stereotyp a ona sama místo štěstí už dlouho cítí apatii a nudu. A právě tehdy se po letech setkává se svou studentskou láskou,…

Křesťanská konference 2013 – Společně
Nahrávky všech promluv a seminářů z 26. (česko-slovenské) Křesťanské konference, jejímž podtitulem bylo „Společně“. Řečníci a témata: Michal Klesnil: Jednota a kompromis Stefan Horn: Cesta k průlomu a proměně Martin Moldan: Služba povzbuzování Peter Čuřík: Můžeš měni…

Zápisník abstinentky
Detox a protialkoholní léčba je jako výstup na horu – poté, co je absolvujete, ještě zdaleka nemáte vyhráno. Nejdřív musíte bezpečně sestoupit do normálního života a pak vás už napořád čeká maraton zvaný abstinence. Michaela Duffková opět otevírá tabu ženského alkoholis…

Potopa
Velkolepý román polského spisovatele, nositele Nobelovy ceny, je prostředním, dějově zcela samostatným dílem Sienkiewiczovy slavné historické trilogie. Potopa se odehrává na počátku druhé poloviny sedmnáctého století, za polsko-švédské války? Jedinečně zachycený obraz t…

Ve znamení Kon-tiki
„Hranice? Sám jsem nikdy žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myšlenkách některých lidí.“ THOR HEYERDAHL. 28. dubna 1947 vyplul z Peruánského Callaa balzový vor se šesti muži a papouškem. Jeho kapitánem byl tehdy třiatřicetiletý Thor Heyerdahl a jejich cílem b…

Jsem obklopena historií...
Autobiografický text historičky fotografie Anny Fárové (1928 - 2010) vznikal původně jako rozhovor, který s autorkou vedl Viktor Stoilov v letech 2004-2005. Poprvé byl publikován v knize Anny Fárové Dvě tváře (Torst 2009) spolu s jejími texty o fotografii a úplnou bibl…

Stříbrný vítr
Horoucí příslib krásy, štěstí, lásky a dobra - tím vším zní Jeníkovi Ratkinovi "stříbrný vítr" jeho mládí? A zrovna tak naléhavě jako ústřednímu hrdinovi stejnojmenného románu Fráni Šrámka zněl nejen jeho současníkům, ale i nejméně dvěma pokolením českých čtenářů, pro n…

Noc v Lisabonu
„Mluvil ke mně, ale věděl jsem, že jsem pro něj jen stěnou, která mu občas vrací ozvěnu.“ Na útěku z vyšinuté Evropy roku 1942 se potkali v úřední džungli lisabonského přístavu, kde je běžencům z Německa a dalších okupovaných zemí někdy dopřáno vmáčknout se na loď do Am…

Antonín Zápotocký
Vánoční projev Antonína Zápotockého 24. 12. 1952 Projev předsedy vlády k dětem a mládeži Oslavy 10. výročí SNP v Bratislavě 29. 8. 1954 - A. Zápotocký projev prezidenta A. Zápotockého na slavnostní manifestaci u příležitosti 10.výročí SNP na Stalinově náměstí Pozdravn…

Největší z Pierotů
Román o životě a divadle inspirovaný osudy největšího mima 19. století, Jean-Baptista Gaspara Deburaua. Literární klasika přibližující životní pouť slavného mima, který se narodil v Kolíně, ale proslul v Paříži. Jeho náhrobek hlásá: „Zde leží ten, který všechno řekl, ač…

Nemilovaná
DENÍK S DAVIDOVOU HVĚZDOU Je jí sedmnáct let. Je krásná a její jméno se krásou třpytí: jmenuje se Perla. O čem asi tak snívají jiné dívky v jejím věku? O prvních láskách, o nových šatech do tanečních… A čeho se bojí? Přísného matikáře, maturitní komise… V roce 1943,…

David Hecl: Mluví k vám kapitán
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všim…