Audiokniha Stopařem na této zemi

České okamžiky
Vybrané odvážné a hrdinské skutky či naopak ošemetné a nepříliš lichotivé chvilky z historie 20. století mohou posloužit jako námět k diskusím o Češích, češství a o českém národním charakteru. "Okamžik" je v historii vlastně fikcí. Letopočty, které se děti učí ve školác…

Nenásilná komunikace – řeč života
Klíč k tomu, jak řešit spory ne prostřednictvím síly, ale s porozuměním. Psycholog Marshall B. Rosenberg vypracoval metodu nenásilné komunikace, již lze použít nejen v blízkých vztazích, ale také ve výchově, vyjednávání či politických konfliktech. Americký psycholog …

O kalifu čápovi
Wilhelm Hauff patří k předním světovým pohádkářům. Ačkoli zemřel v pouhých pětadvaceti letech, jeho pohádky hojně inspirované kolébkou pohádkových příběhů, Orientem, nepostrádají svůj romantický půvab i dějově vypjaté okamžiky často spojené s magickým kouzlem čarovných…

Tajemníkem prezidenta Masaryka
Jindřiška Smetanová upravila deníkové vzpomínky svého strýce Antonína Schenka na dobu jeho působení ve funkci osobního sekretáře prezidenta republiky T. G. Masaryka. Knižně vyšly pod názvem T. G. M.: Proč se neřekne pravda?Čte: Ladislav Mrkvička.

Hovoří dirigent Zdeněk Košler
90. výročí narození významného českého dirigenta Zdeňka Košlera (1928-1995) připomínáme rozhlasovým rozhovorem z roku 1978 "Zdeňku Košlerovi k padesátinám" s řadou hudebních ukázek. O práci dirigenta hovoří se Zdeňkem Košlerem Karel Mlejnek. Zdeněk Košler se narodil 26.…

Netvor
Možná bylo mým osudem zamilovat se do netvora. Když ostatní děti v noci nespaly a bály se, že se jim ve skříni schovává zubatá příšera, já jsem toužila ji spatřit. Chtěla jsem ji nakrmit, ochočit si ji, pochopit ji. Sam a já jsme se směli milovat jen ve tmě. Jakmile se …

Úkol pro šaška
V Čechách nastává před husitskými bouřemi v letech 1402–1403 dramatická situace. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády a nakonec uvězněn ve Vídni, zemi drancují kočovní Kumáni a zároveň probíhá občanská válka mezi stoupenci Václava a Zikmunda. Podrychtá…

Kdo zabil tu babu?
Severočeský Most. Temné místo, do kterého zavítal nový kriminalista Jan Šindler. A hned jeho první případ má desítky podezřelých. Vrah je ovšem jenom jeden. Ale kdo tedy zabil tu babu?

Šípková Růženka (1966)
Klasická česká pohádka o prokletí, které zlomí jen statečnost a láska. Nastudování z roku 1966 v režii Jana Bergera, který si do jedné z rolí vybral i - v rozhlase nepříliš obsazovaného - Jaroslava Marvana. Osoby a obsazení: vypravěč (František Smolík), král (Jaroslav …

Obřad
Temná rituální vražda po sedmi letech opět otřásla celým Madridem. Obětí trýznivého zločinu se stala další mladá žena, která měla těsně před svatbou. Tehdejší pachatel byl dopaden a dosud si odpykává trest, takže existují jen dvě možnosti: buď má následovníka, anebo je …

Den wehrmachtu ve vysílání pražského rozhlasu
Den wehrmachtu ve vysílání pražského rozhlasu, rozhlasový pořad z programového cyklu Fonogramy přináší nově objevené části legendární reportáže redaktora Franty Kocourka z vojenské přehlídky nacistických vojsk 19. března 1939 na Václavském náměstí v Praze.

Král Václav IV.
Životní drama českého krále, který musel vládnout pod tlakem velkých historických událostí, s Jiřím Adamírou v titulní roli.Zajímavý portrét této rozporuplné osobnosti na českém trůně nabízí hra Král Václav IV. dramatika Arnošta Dvořáka. Zachytil v něm člověka, kterému …

Rozhlasové ranní tělocviky II (výběr 1980-82)
Zacvičte si s námi tak, jak bývalo v rozhlase zvykem... V druhém výběru nabízíme výběr osmi Ranních tělocviků z let 1980-82. Ranní tělocvik 23. 12. 1980 Ranní tělocvik 18. 12. 1981 Ranní tělocvik 29. 12. 1981 Ranní tělocvik 31. 12. 1981 Vedoucí tělocviku Eva Bosáková,…

Obchodná poľština A1 - B1
Ďakujeme za váš záujem o kurz Obchodná poľština A1-B1. Kurz je určený pre začiatočníkov až stredne pokročilých a zameriava sa na slovnú zásobu, ktorú môžete využiť v práci a pri obchodných kontaktoch so zahraničnými partnermi. Kurz je založený na kontextovom učení, to z…

Technická francúzština A1-B1
Ďakujeme za váš záujem o kurz Technická francúzština A1-B1. Kurz je určený pre začiatočníkov až stredne pokročilých a zameriava sa na slovnú zásobu, ktorú môžete využiť v technickej oblasti. Kurz je založený na kontextovom učení, to znamená, že sa naučíte nielen slovíčk…

Tekuté krystaly
Tvrdili mi, že jsem ho zastřelil. Ovšem vymazali mi paměť čtyři měsíce dozadu, takže kdoví jestli. Soud se tím ale moc nezabýval. Byl jsem to já. Záznam z mého procesoru implantovaného v mozku byl zcela jednoznačný. Měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky…

Tři mušketýři (1971)
Jeden za všechny, všichni za jednoho! Toto heslo hrdinů klasického historického románu Alexandra Dumase zlidovělo. Svůj podíl na tom má jistě i skutečnost, že dobrodružství tří královských mušketýrůa jejich mladého přítele d´Artagnana se dočkala několika filmových podob…

Máma zabiják
Každá pracující máma to zná. Ten pocit viny a úzkosti, když jde první den po mateřské do práce. Ale tahle pracující máma je jediná svého druhu. Alexis Tylerová, elitní agentka tajné služby Jejího Veličenstva. První úkol po návratu je rovnou operace mezinárodního významu…

Môj Macík
Hračky malej Ely si lámu hlavu nad tým, čo sa asi stalo, že sa s nimi Ela prestala hrávať. Veď s nimi obyčajne trávila celé dni. A teraz? Hneď ráno odíde z detskej izby a vracia sa až po obede. Vari si našla nových, lepších kamarátov? Špekulujú nad tým, či sa nebodaj na…

Krvavá voda
V istú septembrovú noc roku 1989 v malom mestečku na dalmátskom pobreží zmizne dievča. Po sedemnásťročnej Silve akoby sa zľahla zem a policajné pátranie neprináša nijaké výsledky. Naposledy ju videli na miestnej rybárskej zábave, a hoci existuje viacero teórií a podozri…

Planes of Existence
The fifth step into the Darkness is called Planes of Existence, and it is a solo ride by the feature author of the whole series in three parts. In them, Howard Phillips Lovecraft, practically unread and unknown during his life, but a source of inspiration after his deat…

Clona
V horském jezeře je nalezena zavražděná baletka. Opodál stojí prázdný fotoaparát, v jehož čočce je vyryté číslo. O pár dní později najde recepční pochybného hotýlku v jednom z pokojů mrtvého saxofonistu. Stopy ukazují na stejného pachatele, který zanechává policii podiv…

Přístav v mlze
Komisař Maigret řeší případ záhadné vraždy, nenadálého dědictví a tajemných rodinných souvislostí.