Ozvěny malých scén 1
Komentář k původním LP 1218 0478: Když jsem byl vyzván, abych po dokončení mladofrontovní populárně vědecké publikace Proměny malých scén (Máj 1983) vypracoval pro Supraphon jakési její zvukové pokračování či zvukový "pandán", považoval jsem to zprvu za jedinečnou příle…

Hříšné pravdy
Becker Hunt je neuvěřitelně bohatý. Pro Eleanor je ale mnohem zajímavější oblast jeho podnikání – pracovat v oboru starožitností byl vždycky její sen. Když však odhalí Beckerovo tajemství, zdá se, že útěk je její jedinou možností. Ale Becker není připraven Eleanor pusti…

Neznámí hrdinové mluvili i německy
Z třinácti milionů obyvatel Československa patřily v prvním dvacetiletí jeho existence více než 3 miliony k německé národnosti. Tito českoslovenští občané mluvící německy byli mnohdy ochotni za náš stát a jeho demokratické principy položit i život. Přesto upadly jejich …

Egon: Děsná psina
Příběh jednoho psího seniora, jeho nesnesitelné paničky a shovívavého páníčka. Petra Baďurová (1964) byla dvanáct let skutečnou paničkou skutečného psa Egona. Tou, které Egon říká panda, trochu je a trochu není. Je odpůrkyní polidšťování psů a ve své knize s nadsázkou,…

Přítelkyně z domu smutku
Popisem každodenního života v Ruzyni, chování spoluvězenkyň a bachařů, vytváří Kantůrková dokonalou atmosféru nápravně výchovného zařízení počátku osmdesátých let v Československu. Všechno toto v rozhlasové podobě zůstává. Bezmoc, surovost, násilí, lež, ale i lidskost, …

Nejen o sobě
Výběr z literárních vzpomínek Jaroslava Marvana na léta s divadlem i před filmovou a televizní kamerou.Účinkují: Soběslav Sejk, Josef Velda a Gabriela Vránová.

Moyzesová: Pověsti moravských hradů a zámků
Milovníci lidových písní, oslavených a proslavených kapelou Čechomor a zároveň ti, kteří mají rádi tajemno, staré pověsti, strašidla a záhady, ti všichni budou mít na této desce pastvu pro uši i prostor pro vlastní fantazii. Hrady a zámky se ve své tajuplnosti odpradávn…

Až uvidíš moře
V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozad…

Kapitán Adorabl a bambitka černokněžníka Vorána
Toto je příběh ze Sedmimoří… … vlastně teda jako druhý příběh ze Sedmimoří. A jako takový má určitá pravidla: Všeho víc! Víc výbuchů, víc přestřelek, víc dostaveníček holek s klukama… ale to by asi nebyl ten příběh ze Sedmimoří, ne? Tak alespoň moře šermířských soubojů,…

Obhájce
Peněz je málo a kariérních vyhlídek ještě méně, proto novopečený právník Brigham Theodore podnikne zoufalý krok a nastoupí do pochybné právnické firmy v Salt Lake City. Hned svůj první případ, překročení povolené rychlosti, ovšem prohraje a je přesvědčený, že se s karié…

Život víry 2022/05
Život víry 2022/05 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Kateřina Hodecová, Daniel Zeman, Pavel Kohl a Bohdana Medřická. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * téma: Ukrajina: příběhy zoufalství a pomoci Jak čeští křesťané…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Jídlo na prvním místě
# O knize Od roku 2009, kdy Hartwigovi začali s programem Whole30 – třicetidenním metabolickým restartem organismu, se desítky tisíc lidí přesvědčily o pozitivním přínosu této změny jídelníčku. Kniha Jídlo na prvním místě je logickým vyústěním úspěchu tohoto programu, k…

Řečiště
Komorní drama pro dva herce Řečiště vypráví příběh ženy, kterou dostihla vlastní minulost. Odehrává se za druhé světové války. Hlavní hrdinka, úspěšná pražská divadelní herečka, se dostane do hledáčku gestapa poté, co její manžel emigroval na Západ. Před zatčením uteče …

Dětství s Vrchlickým (2008)
Kniha vzpomínek známé české herečky, dcery Jaroslava Vrchlického, na dětství, na básnickou osobnost svého otce, na jeho přátele i nepřátele i na problematický vzájemný vztah rodičů. Autorka dala nahlédnout i do svého intimního života, myšlenkového světa a uměleckého výv…

O Ježíškovi
Ten kluk je sympaťák! Něžný a hřejivý příběh malého Ježíška, který se po vyhnání z Jeruzaléma ocitne s rodinou na české vesnici. Autor dokázal vystihnout podstatu křesťanské lásky bez jakéhokoli mentorství. Ježíšek na české vesnici, u břehu české řeky, do níž skáče s …

Čaroděj na severu
Will má konečně své vlastní léno a je plnohodnotným hraničářem. Jako začátečník dostal docela klidnou oblast, kde se ale záhy přesvědčí o tom, že i v té nejospalejší díře se mohou dít nebezpečné věci. Spolu s Alyss se ocitne daleko na severu, kde má tajně – v převleku z…

Čas odpouštět
Právník Jake Brigance přijme obhajobu Drewa Gamblea, mladíka obviněného z vraždy policisty. Ostře sledovaný soudní proces rozděluje obyvatele zdejšího města – mnozí chtějí rychlý soud a trest smrti, ale Jake to vidí jinak. Jakmile zjistí o případu víc, pochopí, že musí …

Vybraná společnost
V roce 1992 se sešli ve studiu Národního divadla herci a akademický malíř. Vyprávěli si veselé historky ze života a jejich povídání bylo zaznamenáno a posléze sestřiháno. Natočený materiál před dvaceti lety prakticky nespatřil světlo světa, protože se nenašel nikdo, kdo…

Hříchy pro posluchače rozhlasu 2 - Stopy ve sněhu
Stopy ve sněhuPojítkem všech rozhlasových Hříchů je investigativní novinářka a rozhlasová reportérka Denisa Králová, kterou zločin přitahuje. Má přátele z řad kriminalistů, takže se snadněji dostane do zákulisí zločinu...Osoby a obsazení: Denisa Králová, novinářka (Dana…

Král na scestí
Legendární pražská kavárna U Nováků ve Vodičkově ulici nebývala jen vyhlášeným centrem fanoušků kulečníku, své zázemí tu měli i milovníci královské hry. Právě mezi nimi se odehrává napínavý příběh, na jehož konci je vražda. Ostřílený detektiv Bodlák rozplétá složitý př…

Kouzelná lucerna
Příběhy pro děti k posílení důvěry, tvořivosti a vnitřního klidu. Audio verze oblíbené pohádkové knihy. Čte Ilona Csáková. V této knize najdete dvacet pohádek určených dětem ve věku 4 až 8 let. Hlasité předčítání těchto textů vtáhne děti do báječných dobrodružství a n…

Velká francouzská revoluce: Sieyes
Přežít. Nehrdinské slovo, které však jedinečně vystihuje jednoho z nejvýznamnějších vůdců Francouzské revoluce. Tichošlápek, krtek, chytrý havran, mrchožrout. I tak říkali ústavnímu teoretikovi, bez kterého by možná nepadla Bastila. Jeho proslulý pamflet “Co je třetí st…