Audiokniha Ruština do ucha

Posel hydrometeorologického ústavu, To jeli dva ve vlaku
To jeli dva ve vlaku už svým názvem připomíná začátek nějakého vtipu. Na té hříčce je znát, že jsem byl venkovským učitelem a že jsem miloval Fráňu Šrámka a Karla Čapka. Nejvíc vás asi potěší dva herci, kteří tu zanechali stopu svých hlasů: Bohuš Záhorský a Rudolf Deyl …

Príbeh detektíva
Jedinečný true crime román, aký na Slovensku ešte nebol. Očami detektíva prežijete vyšetrovanie najznámejšej a najbrutálnejšej série vrážd po roku 1989. Kriminálne podhubie divokých deväťdesiatok nedefinovala len mafia, ale aj krimi scéna, ktorá dovtedy nemala obdobu. R…

Stříbrný vítr
Horoucí příslib krásy, štěstí, lásky a dobra - tím vším zní Jeníkovi Ratkinovi "stříbrný vítr" jeho mládí? A zrovna tak naléhavě jako ústřednímu hrdinovi stejnojmenného románu Fráni Šrámka zněl nejen jeho současníkům, ale i nejméně dvěma pokolením českých čtenářů, pro n…

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)
Klasický, rozmarný literární příběh tří přátel, kteří se společně vypraví na několikadenní dovolenou po řece Temži. Vybrané epizody ze slavného díla anglického humoristy čte Otakar Brousek ml.

Sleva 30% - Léto mezi řádky
Osmnáctiletý Denis se svou přítelkyní Vendy odjíždí na celé léto do Španělska, kde má působit jako animátor. Ne že by to byl jeho styl – nejraději by prázdniny strávil doma s nosem zabořeným do knihy. Místo toho však začne prožívat vlastní příběh jako z románu. Členem a…

Umění, kterému nikdo nerozumí: Historky z podsvětí výtvarné kultury
Když dějiny výtvarného umění připomínají komedii plnou omylů… Výtvarný kritik Jan H. Vitvar se nás rozhodl vzít na zábavnou a dobrodružnou exkurzi po dějinách vizuální kultury, která ukazuje, že cesta k pochopení umění bývá leckdy velmi dlouhá a plná nečekaných zákrut. …

Lidské vědomí a tajemství smrti
Jak porozumět smrti a umírání. Kniha Stanislava Grofa se zaměřuje na téma smrti a umírání a přináší myšlenky, které znamenají revoluční převrat v teoretickém chápání a přístupu k tomuto fenoménu. Kniha Stanislava Grofa přináší myšlenky, které znamenají revoluční převra…

Hofman: Lucie a zázraky
Lucie a zázraky autora Oty Hofmana (10. dubna 1928 - 17. května 1989) je moderní pohádka o pětileté holčičce Lucii z dětského domova, která by moc chtěla maminku, o velké holce Petře, kterášije zvířátka tak trochu jinak, než skutečná zvířátka vypadají a o tom, co se vše…

Jak správně mluvit dracky – Škyťák Šelmovská Štika III.
Mezinárodní situace se komplikuje! Rozpínaví Římané chtějí mezi barbarskými kmeny rozpoutat válku, aby je snadněji porazili a získali tak všechny jejich draky. Zákeřně unesou následníky trůnu jak Chlupatým Chuligánům, tak Zuřivým Zbojnicím. Ovšem zajatý Škyťák, který je…

Fosilie
Při hledání společné řeči napříč generacemi je třeba začít ve vlastní rodině… Rozvedený zaměstnanec korporátu Vladimír, jemuž pomalu táhne na padesátku, se rád chlubí úspěšnou kariérou. Nicméně těm, na něž by chtěl zapůsobit nejvíc, je to podle všeho úplně jedno. Jeho h…

Sen noci svatojánské (2016)
Hra podobná snu, ve kterém se vzájemně zapletou příběhy zamilovaných milenců, lesních elfů, athénských řemeslníků i rozhádaných vládců přírodních živlů. Shakespearova nejslavnější komedie po padesáti letech v novém rozhlasovém nastudování!Osoby a obsazení: Karel Dobrý (…

Rolf zálesák
Rozhlasová hra na motivy slavné knihy E.T. Setona. Líčení života v přírodě, jak jsou na něj odkázáni dva přátelé, bílý mladík Rolf a starší Indián Quonab, v kanadské přírodě. Setonovo vyprávění je jedno z mnohých, v nichž učí přírodní moudrosti, bezprostředním podnětem …

Strach
Když uhodí arktický mráz, začnou se ztrácet děti. Protože kdo se nejvíc bojí, je nejzranitelnější… Pětatřicátník Jožo ztratil práci i partnerku a pokouší se o restart ve městě svého dětství, kam se zaboha neměl vracet. Co může provinční Ružomberok na zlomu dvou tisícile…

Selfíčka
Dříve si lidé psali deníky, aby pomohli paměti a zachytili pomíjivé okamžiky. Rembrandt si občas kreslil rychlé skicy, pérovky, zachycení momentu pár čarami. Dnes si mladí fotí selfíčka, aby, snad, zachytili důležité momenty života. Marek Orko Vácha se naučil selfíčka n…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Původ slz
Nejnovější román Jeana-Paula Duboise, laureáta prestižní literární ceny Goncourt, přináší nevšední téma: hrdina Paul vstřelí dvě kulky do hlavy svého otce – ovšem v době, kdy už jeho zploditel byl dva týdny po smrti… Soud provinilému nařídí roční psychoterapii. Román Pů…

Královské paměti Jiřího z Poděbrad
Kraloval jedné zemi, ale dvojímu lidu. A přece dokázal nastolit řád! Nabídka mistra Gutenberga vydat panovníkovy vzpomínky čerstvě vynalezeným knihtiskem přiměla stárnoucího českého krále Jiřího (1420–1471) k bilancování. Záhy se proto v mysli vlivného muže vracíme až k…

Trujkunt I. - Dwur
Drsná škola severské krimi„po naszymu“. Rázovitý major ostravské kriminálky Roman Saran řeší vraždy, které doprovázejí neobvyklé okolnosti, osobité jako je region sám. První příběh z akční detektivní trilogie odehrávající se v nejvýchodnějším cípu naší země. Trujkunt j…

Kabaret U dobré pohody 4
V pestrém výběru písniček, scének, parodií a veselých výstupů z roku 1980 můžete slyšet Felixe Holzmanna, Lubomíra Lipského, Ivu Janžurovou, Miroslava Horníčka a další

Portrét básníka Vladimíra Holana
Z komentáře Vladimíra Justla k původnímu LP albu DV 15298 "Portrét básníka Vladimíra Holana" vydanému Supraphonem v roce 1966 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Na počátku své básnické dráhy napsal Vladimír Holan knihu nazvanou Triumf smrti; nyní jsme v čase, kdy se…

Perníková chalúpka
Ktože by nepoznal rozprávočku o perníkovej chalúpke? Janko a Marienka zablúdia v lese, nájdu perníkovú chalúpku, ochutnajú z jej perníkovej strechy a zlá ježibaba ich za to uväzní. Marienka jej musí slúžiť, zatiaľ čo Janka vykrmuje, aby ho neskôr mohla upiecť a zjesť. Ď…

Ledová generace
Jednoho srpnového dne roku 2023 zaplní oblohu po celém světě mimozemská plavidla. A ze všech televizí, rádií, počítačů, telefonů se začne ve všech jazycích ozývat neúprosná výzva: lidé mají třicet dní na to, aby se dostali na jediné místo na Zemi, kde jim bude umožněna …

Za zamčenými dveřmi
Když si Nora Davisová dělala jako malá v pokojíčku úkoly, netušila, že její otec zatím ve sklepě vraždí ženy. Až do dne, kdy se jim u dveří objevila policie. O desítky let později je Nořin otec stále za mřížemi a ona je úspěšná chirurgyně s poklidným a osamělým životem.…

Dalajlamova kočka a síla meditace
Zaposlouchejte se do kouzelného vyprávění moudré himálajské kočky a objevte sílu meditace. „Pokud jste někdy pochybovali, zda má vaše kočičí společnice nějaký vlastní vnitřní svět, tak se jen dívejte, co se děje, když usne a ztratí vědomou kontrolu nad svým fyzickým těl…