Jak se daří, pane Králík?
Děkuju za optání, pane Lišák," opáčí na titulní otázku králík hned v úvodu pohádky. A od té doby se už bude snažit o jediné: nenechat se vychytralým lišákem napálit.Souboji pana Králíka s panem Lišákem v podání Václava Postráneckého a Josefa Dvořáka bude zdatně sekundov…

Pěšky mezi buddhisty a komunisty
Svět z televize je někde tam venku. Jen si pro něj někdy musíš dojít pěšky.” To je motto excentrického poutníka Ladislava Zibury, který se tentokrát vydal zdolat Himálaj a probádat údolí čínských a nepálských řek. Ať už zrovna trpí výškovou nemocí, zachraňuje lidský živ…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Biblia – Život Ježiša
Dramatizované spracovanie Biblie podľa Nového zákona.

Pohádky víly srdíčkové – Medvědi Míša a Máša táboří
Medvědi si s kamarády užívají sluníčka. Plavou v potoce, chytají ryby, postaví stan, a zpívají u táboráku. Škodí tam však straka zlodějka, která jim nakonec bude jen k smíchu.

F. L. Věk
Prozaik a dramatik Alois Jirásek (1851-1930) je znám jako autor historických povídek, románů a cyklických románových kronik z českých dějin. V jeho díle vrcholí obrozenská tradice české literatury a zároveň vzniká tradice novodobé realistické historické prózy, opírající…

Jídlo a proměna
Jíst nebo být sněden. Symbolika jídla podle psychoanalýzy. Britská autorka si všímá různých aspektů jídla z pohledu jungovské psychoanalýzy. Propojuje historické stravovací návyky s vývojem kolektivního vědomí, neopomíjí ani společné sdílení jídla nebo významy spojené s…

Rybolov v srdci
Sbírka vynikajících příběhů z rybářského prostředí, nad nimiž se často zasmějete, ale i nejednou zamyslíte, a které mnohdy vyvolají i silné pohnutí, je zároveň i čistou a přemýšlivou reflexí doby a upřímnou osobní zpovědí spisovatele, pro něhož je rybářství nejen pevnou…

Němčina - slovní zásoba pro pokročilé C2
Němčina - slovní zásoba pro pokročilé C2. Kurz je určen pro pokročilé uživatele, kteří již německy standardně komunikují a chtějí si rozšířit svoji slovní zásobu. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit a opakovat jen slovíčka, ale i věty, …

Dnes ještě ne
Radomír nemá pocit, že by mu v životě něco scházelo, dokud na šachovém fóru nepotká Jarmilu. Milan je na tom přesně naopak – Gábinu sice miluje, ale jeden večer, ten dnešní večer by potřeboval strávit bez ní. Jarek by Annu a jejich dvě děti nejraději neopustil už ani na…

Lovecká halali
Lovecké příhody a napínavá vyprávění doplněná písničkami o lesíčku, stráních a myslivcích nejen pro myslivce.

Žít ještě jednou
Román novináře Edvarda Valenty lze vnímat ve dvou rovinách - jako napínavý kriminální příběh neobyčejně komplikované trojnásobné vraždy a současně jako určitou životní bilanci středoevropského intelektuála Valentovy doby. Připomínka autorovy příslušnosti k Lidovým novin…

Klubíčko veselých pohádek
Víte, kam se kočce Terezce zatoulalo zelené klubíčko, co se stalo, když se myšky pustily do sýra, a kdo bydlí ve škvíře pod vaší postelí? To a mnohé další se dozvíte z rozverných vyprávění, která jsou právě tak dlouhá, aby se po nich dobře usínalo. Příběhy, které čtou h…

Za hranice lásky
Absolvovat kurz pilotování helikoptéry vyžaduje spoustu času a soustředění. Bohužel právě toho se teď poručíku Graysonu Mastersovi nedostává – kvůli jeho nové spolubydlící Samanthě Fitzgeraldové. Sam je krásná, chytrá... a Graysona neodolatelně přitahuje. Lásku si však …

Alenka a divy v domě za zrcadlem
Pohádka o malé Alence, která se vydá do zázračného světa skrytého za zrcadlem, v němž je všechno naruby Alenka je obyčejná zvídavá holčička s velkou představivostí, která touží po dobrodružství. Vlastně byla obyčejnou holčičkou, dokud se neocitla na místě, které má do …

Případ masopustních maškar
Historik a oblíbený spisovatel Vlastimil Vondruška píše mimo jiné čtivé, dramatické a tajuplné detektivní příběhy, které se odehrávají ve středověku. U čtenářů si získaly obrovský ohlas pro svou věrohodnost, atmosféru, rychlý spád děje a napětí. Mnoho z nich spojuje pos…

Co život dal a vzal
Autobiografická vyprávění o tom, že s humorem a optimismem lze přežít prakticky cokoli 1.–10. Kdokoli může dělat cokoli o řadě zaměstnání, kterými autorka prošla v době hospodářské krize- Čte Martina Hudečková 11.–20. Morová rána o pobytu v tuberkulózním sanatoriu Čte…

Bedřich Smetana
Desetidílná četba z oblíbené a v daném žánru zásadní biografické knihy muzikologa prof. Václava Holzknechta. V režii Josefa Melče účinkují: Otakar Brousek st., Viola Zinková, Luděk Munzar a Josef Velda.

A to říkaj voni mně? Sto židovských anekdot
Židovský humor je nepřekonatelný. Svědčí o tom i řada sborníků židovských anekdot. Sto nejlepších z nedávno vydaného souboru editora Eduarda Světlíka jsme vybrali pro dvojici interpretů - Miroslava Moravce a Václava Postráneckého. Oba se při natáčení skvěle bavili. Snad…

Už hořela, když jsem si do ní lehal
„Jak se to stalo?“ „Já nevím. Už hořela, když jsem si do ní lehal.“ Velice vtipné a bystré eseje od „mistra vypravěče“ najdeme v jeho druhé knize Už hořela, když jsem si do ní lehal, která se ve Spojených státech stala bestsellerem číslo dva, pouze rok po vydání jeho pr…

Stateční kapitáni
Patnáctiletý Harvey stráví na rybářském škuneru několik týdnů a zažije to, co by nezažil celý život. Rozmazlenému Harveymu sice rodiče dávají velmi vysoké kapesné, ale jinak se svému synovi vůbec nevěnují. Harvey neumí ani pozdravit, hraje poker, pije a kouří. Jednoho d…

Perfektný prvý dojem - 3 sekundy rozhodnú
Pefektný prvý dojem. Ten chceme zanechať vždy, keď ide o niečo naozaj dôležité. Príjmací pohovor, obchodná schôdzak alebo prvé rande. Tam všade záleží na tom, aby si druhá strana o nás myslela to najlepšie. Tieto udalosti by sme teda nemali nechávať na náhodu a mali by …

Chyť mě, jestli to dokážeš
Skutečný příběh toho nejtroufalejšího lháře a podvodníka v dějinách. Zločincům obvykle nefandíme, ale Frankovu stylu nikdo neodolá! Každý dostihový sázkař vám řekne, že nejjistější způsob, jak zůstat švorc, je sázet na mladé klisničky. Dívky, s nimiž Frank Abagnale chod…

Emil a detektivové
Kdo ukradl Emilovi peníze pro babičku? Oblíbená detektivka plná napětí a vtipu, která těší děti od prvního vydání dodnes. Maminka dvanáctiletého Emila Tischbeina pracuje jako kadeřnice, protože po smrti manžela na tom nejsou finančně nejlíp. Aby si chlapec alespoň troš…

Čtvrtek: Jak Křemílek a Vochomůrka hospodařili
K nejoblíbenějším postavičkám z TV večerníčků patří už řadu let Čtvrtkovi skřítkové z pařezové chaloupky - Křemílek a Vochomůrka. Hlas jim propůjčila herečka Jiřina Bohdalová a to neopakovatelnýmzpůsobem. Nedlouho po svém televizním debutu promluvili Křemílek a Vochomůr…