Obrázek podcastu Příšerné příběhy vánoční

Audiokniha Příšerné příběhy vánoční

Délka:

2 hod 48 min

Čte:

Ladislav Frej

Vydavatel:

Tympanum

Jazyk:

Česky

Obrázek podcastu Vita Caroli - Vlastní životopis Karla IV. + Hudba v českých zemích na dvoře Karla IV.

Vita Caroli - Vlastní životopis Karla IV. + Hudba v českých zemích na dvoře Karla IV.

K výročí krále Karla IV. (700 let) vychází v jednom kompletu nahrávka zachycující mluvené slovo i ukázky původní středověké hudby, tak jak zněla v českých zemích v době vlády našeho nejvýznamnějšího panovníka. Vlastní životopis, sepsaný Karlem IV. pod názvem Vita Caroli…

Obrázek podcastu Rada moudrých - O občanských ctnostech

Rada moudrých - O občanských ctnostech

Podtitul tohoto pořadu zněl: "Přímé přenosy besed, které se nikdy nekonaly". Skrze citáty slavných osobností, převážně z oblasti literatury a filozofie, odpovídaly tyto osobnosti v podání předních herců na otázky posluchačů. Do éteru se tak dostaly texty, které by jinak…

Obrázek podcastu Prorokyně a hlupák

Prorokyně a hlupák

Amatérská švédská astrofyzička Petra spočítala, že 7. září 2011 ve 21.20 zanikne svět. Toto proroctví ji svede dohromady s poněkud jednoduchým Johanem, který umí proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek, a s důchodkyní Agnes, která si pod falešným profilem vydělává j…

Obrázek podcastu Boj slepého krále

Boj slepého krále

Král Jan Lucemburský učinil vše, co bylo možné, aby jeho syn Karel usedl na trůn císaře Svaté říše římské, a svůj životní úkol považuje za skončený. Třebaže je prakticky slepý, považuje za svou čest nevyhnout se boji Francouzů s Angličany, ke kterému se schyluje nedalek…

Obrázek podcastu Obdivuhodný svět vín

Obdivuhodný svět vín

Právě se vám dostává k poslechu první část edice o tuzemském a evropském vinařství. Je určena všem obdivovatelům vín, pravidelným či příležitostným konzumentům z řad laické i odborné veřejnosti. Poslouží k snadné orientaci při nákupu vína ve vinotéce, v obchodní síti, k…

Obrázek podcastu Caligo

Caligo

Zem sa stáva neobývateľnou. Ignorantské správanie ľudí ju priviedlo na pokraj existencie a zdá sa, že cesta späť je nemožná. Veľká skupina ľudí sa chystá Zem opustiť a začať nový život na planéte SOLU. Posledná generácia dospievajúcich, ktorí sa narodili už ako Vigilovi…

Obrázek podcastu Smetana, Schmid, Kořínek: Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí

Smetana, Schmid, Kořínek: Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí

Dvoudeskové album je záznamem představení populárního pražského divadla Studio Y. V úpravě a režii Jana Schmida a hudebním nastudování Miroslava Kořínka jde o kolektivní uchopení národní opery Prodaná nevěsta. V záznamu hraje celý soubor na nejrůznější hudební nástroje …

Obrázek podcastu Nepil: Hovory u Spejblů

Nepil: Hovory u Spejblů

Původní LP album 1 18 2048 "Hovory u Spejblů" z pera autora FRANTIŠKA NEPILA (*10.2.1929 – † 8.9.1995) vydal Supraphon poprvé v roce 1977, několik scének z něj bylo použito na různých kompilačních CD albech, ale v původní podobě vychází tento titul DIVADLA SPEJBLA A HUR…

Obrázek podcastu 100 statečných - Host č. 42 - Dana Kalinová 07.06.2014

100 statečných - Host č. 42 - Dana Kalinová 07.06.2014

Hostem L. Výborné - D. Kalinová (ředitelka knižního veletrhu Svět knihy)

Obrázek podcastu Vévoda a já

Vévoda a já

Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmysl…

Obrázek podcastu Voda na Marsu

Voda na Marsu

Na čtyřech místech povrchu Marsu - v oblastech zvaných Hale, Palikir, Horowitzův kráter a Coprates Chasma objevili výzkumníci NASA spektrální analýzou pozůstatky zanechané proudem silně slané vody. Všeobecně se soudí, že jde o první skutečný důkaz existence tekoucí vody…

Obrázek podcastu Bílá velryba (rozhlasová hra)

Bílá velryba (rozhlasová hra)

Řekne-li se Bílá velryba, většinu z nás napadne Moby Dick. Tak nazval Herman Melville onoho tvora, který je ztělesněním přírody a současně jakýmsi symbolem tajemství, které není dáno člověku odhalit. Obsáhlý román amerického spisovatele - mimochodem obsahuje celkem 135 …

Obrázek podcastu Královna Rejčka

Královna Rejčka

Z „ošklivého káčátka“ sebevědomou ženou Živě vylíčený životní příběh Richenzy z rodu Piastovců, pozdější české královny Alžběty Rejčky, manželky Václava II. a lásky Jindřicha z Lipé. Po smrti manželky Guty se český král Václav II. chystá znovu oženit. Vyhlédne si osiřel…

Obrázek podcastu Jídlo a proměna

Jídlo a proměna

Jíst nebo být sněden. Symbolika jídla podle psychoanalýzy. Britská autorka si všímá různých aspektů jídla z pohledu jungovské psychoanalýzy. Propojuje historické stravovací návyky s vývojem kolektivního vědomí, neopomíjí ani společné sdílení jídla nebo významy spojené s…

Obrázek podcastu Most sebevrahů

Most sebevrahů

Lenina sestra, dvojče, se zabila skokem z mostu. Jenže Lena této oficiální policejní verzi nevěří a je odhodlaná udělat cokoli, aby odhalila pravdu. Proto se rozhodne setkat se s policistou, který nalezl mrtvé tělo. Na jeho líčení ovšem něco nesedí. A jakmile se začnou …

Obrázek podcastu Sekyra

Sekyra

„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

Obrázek podcastu Domovní důvěrnosti

Domovní důvěrnosti

Úsměvné povídky a fejetony, jejichž hrdiny jsou osobití a svérázní lidé z autorčina okolí, svérázné figurky z Malé strany, a řada přátel.Jindřiška Smetanová, (26. října 1923 Rosice - 24. prosince 2012 Zlosyň) byla česká spisovatelka, scenáristka, autorka televizních ins…

Obrázek podcastu Jak svět doopravdy funguje

Jak svět doopravdy funguje

Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy mo…

Obrázek podcastu Autokracia, s.r.o.

Autokracia, s.r.o.

Autokratický štát - na jeho vrchole sedí zloduch. Má pod palcom armádu a políciu. Tieto zložky hrozia obyvateľstvu násilím. Na jednej strane sú bezškrupulózni kolaboranti, na druhej pár statočných disidentov. V dnešných autokraciách však nevládne jeden zloduch, ich zákl…

Obrázek podcastu Píseň o Bernadettě

Píseň o Bernadettě

"Píseň o Bernadettě" pražského německého autora Franze Werfela je úchvatným literárním zpracováním mariánského zjevení, k němuž došlo v jihofrancouzských Lurdech roku 1858. Autor v duchu nejlepších tradic literárního impresionismu vytvořil dílo, které přesvědčivým způso…

Obrázek podcastu Putování za Svatým Grálem

Putování za Svatým Grálem

Putování za Svatým Grálem je mimořádným dílem nejen v kontextu celého pětidílného cyklu, ale i v kontextu celého francouzského písemnictví 13. století. Dokonale zvládnutý mýtus hledání grálu se stává velkolepou metaforou cesty k osobnímu zdokonalení a k nadosobnímu řádu…

Obrázek podcastu Anděl míru

Anděl míru

Radosti, smutky a ztráty v životě Jana Amose Komenského František Kožík ve svém románu o Janu Amosovi Komenském popisuje život učence, myslitele a pedagoga od narození v Nivnici u Uherského Hradiště až po poslední minuty života v Amsterodamu. František Kožík nenapsal po…

Obrázek podcastu Mníchov

Mníchov

September 1938. Hitler sa rozhodol začať vojnu. Chamberlain zúfalo túži udržať mier. O tejto otázke sa rozhodne v meste, čo sa navždy zapíše do dejín vďaka dohode, ktorá nielenže viedla k rozkladu demokratického Československa, ale aj otvorila dvere Hitlerovým politický…