Audiokniha Poľština na cesty A1 - B1

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Maryša
Bohatý mlynář Vávra se uchází o ruku Maryši Lízalové. Ona však miluje chalupnického synka Francka. Její rodiče by však po jejím boku raději viděli Vávru i přesto, že je to hrubý a necitelný chlap. Když Francek musí narukovat, zůstává jeho milá sama a snaží se vzdorovat …

Spojenci Českých zemí
V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Poslední dva roky vede Česko-slovenské království válku s carským Ruskem. Nyní se oči obou velmocí upínají k americkému kontinentu. Boje mezi Brazílií a Jihoamerickou lidovou fe…

Jako chlapce by mě zastřelili
V rozhlasovém cyklu Osudy se setkáme s paní Jaroslavou Skleničkovou, rozenou Suchánkovou, která byla v červnu 1942 jako čerstvě šestnáctiletá dívka z Lidic úředně uznána dospělou ženou a po likvidaci obce nacisty coby odplaty za smrt protektora Heydricha poslána se svou…

Hvězdná pěchota
Galaktické křižníky a cesty napříč galaxií… Hvězdní mariňáci v bojových skeletech a válka s brouky! Lidstvo v ohrožení a hvězdná pěchota v akci! Sledujte psychicky i fyzicky náročný výcvik mariňáků a zúčastněte se těch nejbrutálnějších planetárních bitev. Heinleinův rom…

F. L. Věk
Prozaik a dramatik Alois Jirásek (1851-1930) je znám jako autor historických povídek, románů a cyklických románových kronik z českých dějin. V jeho díle vrcholí obrozenská tradice české literatury a zároveň vzniká tradice novodobé realistické historické prózy, opírající…

Nový Ikaros
Básnické pásmo KONSTANTINA BIEBLA "Nový Ikaros" vydal Supraphon poprvé v roce 1974 v rámci kompletu 2LP alb 2 58 0441 "Moderní české a slovenské básnické sbírky V. - nyní titul vychází samostatně a poprvé digitálně. Nový Ikaros je vícetématická básnická sbírka o čtyřec…

Utrpení knížete Sternenhocha
Autor tohoto romaneta je filozof i básník. V jeho díle najdeme prvky hororu a fantasmagorických závěrů, v nichž se odvolává k nadpozemským silám. Hlavní hrdina se nepochopitelně zamiluje do dívky, kterou v přívalu vášní sprovodí ze světa. Ovšem ta mu to nekompromisně op…

Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce
Další z rozhlasových úprav Tylovy divadelní klasiky v režii Miloslava Jareše.Osoby a obsazení: Zeman Zápolský (Miroslav Doležal), Sekáček (František Hanus), Paní Marjánka (Karolina Slunéčková), Vojtěch (Alfréd Strejček), Vorlický (Josef Patočka), Kvasnička (Svatopluk Sk…

Vražda ve mlýně
Na vodním kole mlýna visí tělo. A pod hladinou čeká pravda. Na mlýnském kole opuštěného vodního mlýna visí nahé tělo muže. Novopečený inspektor Haze tak musí opustit vánoční ples a ponořit se do vyšetřování brutální vraždy Franka Darrowa, člověka, který ve svém okolí za…

Dialog s doktorem Dongem
Na počátku byl "politický román s detektivním pozadím". Román Josefa Nesvadby Dialog s doktorem Dongem a stejně tak i stejnojmenná rozhlasová inscenace se ve své době velmi do hloubky a poctivě zabývaly otázkou, zda je mravné a přijatelné v zájmu dobra lhát či dokonce s…

Pohádka houbového skřítka
V pohádkovém vyprávění se setkáme s lesním skřítkem, který má na starosti houbové semínko. Co všechno se stane, když se tohle semínko dostane do rukou lidí, o tom vypráví příběh Marie Kubátové v režii Jana Bergera z roku 1989.Účinkují Ferdinand Krůta, Pavel Pípal, Věra …

Má sestra je sériový vrah
Přestože jsou Korede s Ayoolou sestry, liší se víc než den a noc. Korede je nepříliš hezká, ale pracovitá zdravotnice s až obsedantním sklonem k pořádku, zatímco Ayoola je krásná, oblíbená, lehkomyslná... a šílená. Je zvyklá kdykoli požádat svou starší sestru o pomoc, a…

Čert nikdy nespí
Čert Kazimour má velké potíže, neboť již delší dobu žádá nové silnější brýle a ty stále nejsou k dispozici. A právě kvůli tomu, že špatně vidí, se mu stále častěji klíží oči při četbě v pekelném zákoníku, takže nechtěně porušuje heslo: Čert nikdy nespí...

Panský dům a jeho dědictví
Augsburg 1920. Panský dům hledí optimisticky vstříc budoucnosti. Paul Melzer se po návratu z ruského zajetí ujal vedení továrny a dopomohl rodinné firmě získat zpět starou slávu. Jeho sestra Elisabeth se se svou novou láskou nastěhuje zpátky do rodného domu. Paulova žen…

Humelšnábl a boj se smrtí
MUDr. Humelšnábl je handicapován nejen komickým příjmením, ale také řadou komplexů, které si nese s sebou už od dětství a ze školy. Odreagovává se zdánlivou suverenitou, a ta jej, bohužel, přivádí do nepříjemných situací. K tomu je třeba přičíst určitý idealismus, se kt…

Svědkyně na útěku
Cleo tomu nemůže uvěřit. Zrovna ona má jako družička organizovat svatbu své nejlepší kamarádky po boku Daemona Hella? Daemon, který je nesnesitelný a s nímž před několika měsíci zažila jedno z nejhorších rande svého života. Když s ním navíc musí na krátkou dobu sdílet b…

Nad Českými zeměmi slunce nezapadá
České střemhlavé bombardéry proti carským bitevním lodím. V polovině 19. století postihla svět katastrofa. Celé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině dv…

Velká pohádka doktorská (1979)
Jedna z nejznámějších z Devatera pohádek Karla Čapka, tentokrát v přednesu Rudolfa Hrušínského.

Chrámek bohyně Astarté / Zlaté pruty
Chrámek bohyně Astarté: Jeden ze zdánlivě neřešitelných záhadných případů, kdy se na velkém panství Silent Grove sejde společnost, která se zúčastní maškarního plesu. Jedna z nich, Diana Ashleyová, se převlékne za kněžku bohyně Astarté, které je zasvěcen nedaleký letohr…

Erbovní znamení
Populární spisovatel a popularizátor Zdeněk Mahler čerpá velmi často inspiraci ke svým dílů v dějinách. Nejinak tomu bylo i u jeho rozhlasové hry Erbovní znamení. V příběhu z dob nacistické okupace parafrázoval Mahler některé motivy ze života spisovatele Vladislava Vanč…

Vánoční vražda
Mladá Phyllis přijíždí na oslavu Vánoc k babičce, kde se setkává se vzdáleným příbuzným Rowlandem Maybrickem. Z přítomnosti žoviálního, neomaleného, sebevědomého mladíka, který přijel ocenit babiččiny staré mince, není Phyllis nadšená. Na klidu jí rozhodně nepřidá, když…

Tři příběhy barona Prášila
Tři pohádky o příbězích snílka a fantasty barona Prášila vypravuje Jaroslav Marvan.

Ctnost české šlechtičny
Osobité zpracování jednoho z nejhezčích humorných příběhů slavného vypravěče období italské renesance Mattea Bandella. V hlavních rolích Klára Jerneková a Petr Štěpánek.Příběhy velkého italského renesančního básníka a spisovatele Mattea Bandella se zapsaly do historie l…