Audiokniha Návraty české šlechty

15 případů Sherlocka Holmese
První kolekce patnácti detektivních příběhů od Arthura Conanan Doyla. Každý příběh představuje v nejlepším světle bystrost a důvtip Sherlocka Holmese a jeho věrného přítele Dr. Watsona, pro které je každý nový případ velkou výzvou k nažhavení mozkových buněk.

Tajemný Etrusk
Původ a dějiny starověkého národa Etrusků jsou zahaleny tajemstvím. První doklady jeho existence jsou datovány od 8. století př. n. l., kdy se objevil na území Etrurie, které se rozkládalo v dnešním Toskánsku. To ostatně získalo svoje jméno právě od Etrusků, protože v l…

Už hořela, když jsem si do ní lehal
„Jak se to stalo?“ „Já nevím. Už hořela, když jsem si do ní lehal.“ Velice vtipné a bystré eseje od „mistra vypravěče“ najdeme v jeho druhé knize Už hořela, když jsem si do ní lehal, která se ve Spojených státech stala bestsellerem číslo dva, pouze rok po vydání jeho pr…

Technická ruština A1-B1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Technická ruština A1 – B1. Kurz je určen pro začátečníky až středně pokročilé a zaměřuje se na slovní zásobu, kterou můžete využít v technické oblasti Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit jen slovíčka…

Dvacet tisíc mil pod mořem
"Později jsem dostal monumentální úkol zpracovat 20 000 mil pod mořem do pěti hodinových pokračování. Tehdy jsem si plně uvědomil, že se v románu prakticky nic neděje. Vybudoval jsem ho tedy na konfliktu kapitána Nema, tvůrce ponorky Nautilus, s hrabětem d´Artigasem, hl…

Španielčina pre mierne pokročilých B1 - časť 2
Ďakujeme za váš záujem o kurz Španielčina - slovná zásoba pre mierne pokročilých B1 - časť 02. Kurz je určený pre mierne pokročilých študentov, ktorí už španielčinu študovali jeden alebo dva roky a majú osvojené jej základy. Kurz je založený na kontextovom učení, to zna…

Gejša
Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde Čijo do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o rodiče i starší sestr…

Fulmaya
Fulmaya je nepálsky kvet lásky. Je to aj meno, ktoré dostala Dorota Nvotová na treku okolo Annapurny, i názov jej cestopisnej knihy. Nie celkom tradičnej cestopisnej knihy. Je to príbeh mladej herečky a speváčky, ktorá sa vydáva na cesty, aby spoznala a zmenila seba a t…

O kalifu čápovi
Wilhelm Hauff patří k předním světovým pohádkářům. Ačkoli zemřel v pouhých pětadvaceti letech, jeho pohádky hojně inspirované kolébkou pohádkových příběhů, Orientem, nepostrádají svůj romantický půvab i dějově vypjaté okamžiky často spojené s magickým kouzlem čarovných…

Myslet jako Sokrates
Jak využít rady největšího filozofa historie v moderním životě? Sokrates je snad nejznámějším filozofem našich dějin. Asi každý někdy slyšel jeho jméno a možná i slavný výrok: „Vím, že nic nevím.“ Celý život učil filozofii obyčejné lidi v ulicích Athén, je zakladatelem …

Smrt je mým řemeslem - Mistři slova
Z jednoho pohledu vzorný otec a milující manžel, z druhého lidská bestie, která denně přihlíží umírání nevinných lidí. Otevřená zpověď nacisty Rudolfa Langa (ve skutečnosti Rudolfa Hösse), který přebírá velení nad koncentračním táborem, ukazuje fanatismus v několika pod…

Případy soudce Ti: Smrt ve vrbové čtvrti
Vrbová čtvrť je ve staré Číně synonymem zábavních pavilonů, kam muži chodí do společnosti skvělých herců a muzikantů, ale především vybraných kurtizán. V městě Pujangu, kde sídlí podprefekt soudce Ti, vévodí těmto podnikům Zábavní pavilon Mistra Wanga. Jen jedinkrát zde…

Brouk
Tato detektivka obdržela „Cenu Jiřího Marka“ v roce 2015 udělovanou českou sekcí „Asociace autorů detektivní literatury (AIEP)“ jako nejlepší detektivní kniha roku 2014. Během oslav pohanského svátku Juhannus na finském ostrově Ukko Kokko náhle zmizí dívka – a několik …

Andělé a démoni
V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu harvardského symbologa Roberta Langdona, který se později znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Ve špičkovém švýcarském výzkumném ústavu CERN je nalezen brutálně zavražděný …

Rakev
Sklonek jednadvacátého století. Úkolem Nathaniela Reeda je těžit diamanty v drtivých hlubinách planety Uran. Jedinou jeho společností je tajemná Miranda, která se s ním spojuje z jiného těžebního modulu. Jednoho dne se však odmlčí. A zděšený Nathaniel se dozvídá, že nej…

Planeta opic
Soror je latinsky „sestra“. Bude ale na této sesterské planetě vše tak, jak jsme „civilizovaně“ zvyklí? Výprava pozemšťanů k obydlené oběžnici v souhvězdí Orion, kterou líčí zápisky francouzského novináře Ulyxe Mérouxe vložené do láhve plovoucí vesmírem, se zprvu jeví j…

Malé experimenty
>> „Malé experimenty bez váhání řadím mezi nejlepší knihy o produktivitě, jaké jsem kdy četl.“ — Ryder Carroll, tvůrce metody bullet journal << >> Úplně jsem si zamiloval tuto hlubokou, a přitom tak praktickou knihu. — Oliver Burkeman, autor knihy Čtyři tisíce týdnů

Jak se tropí kočičiny
Kočka Majka a kočičí kluk Prokop už vyrostli právě tak akorát, aby mohli jít do kočičí školy. Je to škola jako každá jiná, jenže se v ní učí myšlapání, výškolezectví a další podobné předměty. A hlavně: kočičí škola začíná až o půlnoci.Vypráví: Jiří Lábus. Natočeno 1985…

Othello (1950)
Othello jednoznačně patří k Shakespearovým vrcholným tragédiím a nejen díky tomu má i v Čechách velmi dlouhou a bohatou inscenační tradici. Záznam o úplně prvním uvedení Othella v Čechách je z roku 1842, kdy byla ve Stavovském divadle premiérována inscenace v překladu J…

Losos v kaluži
Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. J…

Robinson Crusoe
Těžko bychom hledali čtenáře, který by už od dětských let neznal – většinou ovšem v úpravách či převyprávěních – jádro tohoto klasického díla anglické literatury. A kolik nejrůznějších robinsonád se inspirovalo během staletí Defoeovým barvitým líčením, které vzniklo v r…

Smrtící tajnosti
Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve a zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc – zavraždit oběť na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu na Štědrý večer? Po posledním, velmi bolestném případu se Erika Fosterov…

Anna Česká
Císař Karel IV. získal pro svou dceru Annu výhodnou partii -- anglického krále! Mladičká česká princezna se za Richarda II. provdá v šestnácti letech a přicestuje do svého nového domova. Královský dvůr cizí nevěstu přijme zprvu chladně, ale mírná a laskavá Anna Česká br…

Dopisy Otce Vánoc
Dokážete si představit, že byste napsali Ježíškovi a dostali odpověď? „Tak jsou tady Vánoce! Ta úžasná událost, kterou nemůže poskvrnit žádná ‚komercionalizace‘ – pokud to nedovolíme.“ Každý prosinec přicházela dětem J. R. R. Tolkiena obálka se známkou ze Severního pól…