Audiokniha Meditace dalajlamovy kočky

Noc na Karlštejně (1956)
Oblíbená úsměvná veselohra Jaroslava Vrchlického, která se odehrává během jedné noci na hradu Karlštejn, kam císař Karel IV. zakázal přístup ženám. Starší rozhlasové zpracování v režii Jiřího HorčičkyOsoby a obsazení: Karel IV., císař římský a král český (Otomar Korbelá…

Hodiny
Světoznámý román je literární poctou spisovatelce Virginii Woolfové , popisuje jeden běžný den tří ženských postav (Virginie Woolfová, Paní Dallowayová a Paní Brownová), podobně jako Virginie Woolfová v Paní Dallowayové popisuje jediný den Paní Dallowayové. Původně zamý…

Rapa Nui
Muž, který naučil chodit sochy na Velikonočním ostrově. Pavel Pavel v roce 1986 naučil „chodit“ sochy moai přímo na Velikonočním ostrově jako člen expedice Thora Heyerdahla. O své daleké cestě napsal tuto knihu-deník. Mladý, ani ne třicetiletý muž z komunistického Česk…

Vianočná nádielka
Každý detektív z oddelenia vrážd raz urobí chybu, tento rok to vyšlo na Hanzela - prihlásil sa do služby rovno na Štedrý deň. Prihlásil sa dobrovoľne, čo nešlo kolegom do hlavy. Všetci ho odhovárali, argumentovali, že po Burgerovi je najstarší detektív na oddelení, má p…

Skutečná cesta ven
„Bylo mi třináct a prvně v životě jsem měl pouta a ruce za zády.“ Předsudky, rasismus, šikana a divoká devadesátá léta. Novinář Patrik Banga vyrůstal v romské komunitě na pražském Žižkově, kde lidé se stejnými kořeny sdíleli dlouho do noci radost ze skvělé hudby, ale ta…

Vypařený mozek
Mysteriózní až tísnivá povídka německy píšícího spisovatele, ovlivněného atmosférou staré Prahy, především pak pražského židovského ghetta... V povídce Vypařený mozek Gustava Meyrinka se objevují mnohá výrazná herecká jména nejen rozhlasové práce. Z překladu Františka M…

Poslední smrt roku
Občas ochotná oběť. Blíží se Silvestr 1932 a na malebném řeckém ostrově Lamperos se chystá nový rok přivítat i Hercule Poirot. A protože inspektor Catchpool miluje plavání v moři, samozřejmě svého přítele doprovází. Ubytují se v Domě trvalé pohostinnosti ležícím v zátoc…

Frekvencia smrti
Muž, ktorý počuje zločin. Forenzný vyšetrovateľ Hegel je späť! „Pomôžte mi, prosím! Moja dcéra zmizla. Všade je krv...!" V pozadí počuť, ako volajúcej padá mobil, rozbíja sa sklo, ozve sa bolestný výkrik a zvuky zápasu, no telefonát zdesenej ženy na tiesňovú linku Berlí…

Krvavý Bronx
16 povídek na motivy „černé kroniky“ brněnského Cejlu, zvaného Bronx. Myšlenka udělat knihu příběhů vytvořených na základě novinových článků z druhé poloviny devatenáctého století není moje. Svěřil mi ji v pivním baru Na Stojáka historik Michal Konečný. Já mám akorát v …

100 statečných - Host č. 98 - Jindřich Böhm 08.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Böhm (vrakový potápěč)

Nemčina v pohode
Nemecký jazyk - jednoduchá komunikácia na bežné spoločenské témy. Obohatíte si slovnú zásobu, dozviete sa, ako správne pozdraviť, predstaviť sa, osloviť niekoho alebo poďakovať. Nebudete musieť v pamäti loviť slová pri rozlúčke.

Měsíčkův syneček
Janečkův otec není nikdo jiný, než samotný Měsíc. Mládenec se vypraví do světa, popasuje se s čerty a zkusí vysvobodit princeznu. Vráti se domů jako hrdina? Pohádku na motivy Jiřího Mahena pro rozhlas připravil František Pavlíček.Hrají: Hana Brothánková, Eduard Cupák, M…

Štěpánčin televizní kabaret
Štěpánka Haničincová (*30. 9. 1931– † 27. 10. 1999) byla česká herečka, autorka a dlouholetá moderátorka pořadů pro děti. Byla jejich dětským idolem, pohádkovou tetou, která je provázela oblíbeným pořadem. Říkaly jí jednoduše - Štěpánka. K nejznámějším pořadům Štěpánky …

Malenka
V pohádce z roku 1984 o malinké Malence a maličkém Malíčkovi, kteří se jeden druhému ztratili, ale nakonec se díky pomoci stejně malých živáčků našli, účinkují Naďa Konvalinková, Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, Vlastimil Brodský a další. Režii má Karel Weinlich.

Borovský: Básně
Komentář k původnímu LP XM 60025 z roku 1965: "Bože, dej mi, abych byl pilen, aby ze mne někdy měli Češi radost!" - takový zbožný povzdech si Karel Havlíček zaznamenal do zápisníku v noci 13. ledna roku 1842, když byl pro své kritické stanovisko k náboženským dogmatům a…

Smrtící tajnosti
Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve a zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc – zavraždit oběť na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu na Štědrý večer? Po posledním, velmi bolestném případu se Erika Fosterov…

Apokryfy
Síla Čapkových apokryfů – proti všem podobným uměleckým útvarům jiných autorů – tkví mimo jiné v\xa0tom, že autor jen nepřevrací vtipně známý motiv naruby. Čapek i na té nepatrné plošce novinové povídky dokáže jít do hloubky, neschematizovat, vidět v\xa0postavách jejich…

Indiánský lovec objevuje Prahu
Jednou ze senzací, které Praha zažila v roce 1908, byl pobyt indiánského chlapce Čerwuiše. Přivezl ho sem cestovatel Alberto Vojtěch Frič, aby ho vyléčil ze záhadné choroby a zároveň ho mohl "demonstrovat" jako živou ukázku svých výzkumů.Šestidílná četba na pokračování …

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 8.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je herečka Valérie Zawadská.

Muž sedmi sester
Životní žert – počít během 7 dní dítě se 7 ženami. Za života autora nepublikovaná humoristická novela o muži, jehož smyslem života jsou originální vtípky a žerty. Hlavním hrdinou humoristické novely Jaroslava Havlíčka je pan Emil Škvor, muž, jehož potěšením, ale i smys…

Inscenace, které zaujaly (VI)
Původní LP album 1 18 1939 "Inscenace, které zaujaly (VI)" vydal Supraphon v roce 1976 - nyní titul věnovaný ukázkám z divadelního představení Zločin a trest (Fjodor Michajlovič Dostojevskij) z repertoáru Realistického divadla Z. Nejedlého v Praze a muzikálu Bosá balada…

Stanice Bazilišek
Kapitán Honor Harringtonová se nevzdává První díl nové řady válečné SF. Kapitána Honor Harringtonovou z válečného loďstva Mantichorského království vmanévrují intriky do situace, kdy se starým vesmírným křižníkem musí odrazit útok nepřátel. První díl nové řady válečné s…

Abaddonova brána
Lidstvo čeká krok do neznáma. Ocitne se v říši divů, nebo propadne peklu? Objev protomolekuly narušil křehkou rovnováhu sil ve Sluneční soustavě. Když mimozemský artefakt vytvoří za oběžnou dráhou vzdáleného Uranu gigantickou bránu vedoucí do jiných galaxií, zamíří k n…

Zmizení Edwina Lindy
Poslední rok byl pro Edwina jako zlý sen. Potom, co za podivných okolností zmizel ve skalách jeho otec a málem přišel o maminku, začínají i na Edwina dorážet temné síly. Brzo si uvědomí, že se jim musí postavit čelem a bojovat, stejně jako hrdinové jeho milovaných fanta…

100 statečných - Host č. 24 - Viktor Dvořák 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - V. Dvořák (herec)