Zajko Bojko
Z veršov Ľudmily Podjavorinskej a Márie Rázusovej Martákovej pripravila Oľga Janíková.

Dousková: Oněgin byl Rusák
Je rok 1982, Helenka Součková, hrdinka románu Hrdý Budžes, přesídlila z Ničína do Prahy, povyrostla a začala navštěvovat gymnázium Nad štolou. Její další osudy zveřejnila autorka Irena Dousková v knize nazvané Oněgin byl Rusák. První díl Hrdého Budžese proslavila Barbor…

Kmotra Smrt
V příběhu Vladimíra Zajíce nejde o variaci poměrně známé pohádky Boženy Němcové, ale o původní příběh. Kmotřička, v protikladu ke svému jménu, v něm symbolizuje spíš život. Na rozdíl od černého mága, který v zájmu své nesmrtelnosti oddělil svou duši od hmotného těla. Ab…

Staré řecké báje a pověsti pro malé děti
Zkrácené verze nejznámějších řeckých pověstí přepsaných do jazyka srozumitelného dětem raného školního věku. Hrdinové starých řeckých bájí a pověstí byli hrdí, silní a stateční, ale také lstiví, závistiví a zákeřní. Vládli jim bohové z Olympu - a ti také byli spravedliv…

Prokletí rodu Janoviců
Jiří Adam z Dobronína netuší, jak temnou minulost musí tentokrát odkrýt. Mladý Jiří Adam z Dobronína odjíždí do západních Čech na rutinní kontrolu městského hospodaření. Vezme s sebou i svou ženu Johanku, protože netuší, co ho v pošumavském kraji lapků a opovědníků ček…

S Blbounem za velkým dobrodružstvím
Jeníček, Mařenka a jejich svérázný kamarád Blboun nejapný jsou zpět a s nimi i známé postavy ze světa pohádek. Tentokrát se dozvíme pravdu o tom, jak to bylo se Šípkovou Růženkou, Otesánkem nebo Čertem a Káčou. To pravé velké dobrodružství ale začne v okamžiku, kdy se J…

Zmizelá Šumava
Do osudů obyvatel Šumavy nemilosrdně zasáhly „velké“dějiny 20. století, nejprve obě světové války, poté odsun německých obyvatel, neprodyšné uzavření hranice a vytvoření vojenského výcvikového prostoru, kterému musely ustoupit nuceně vysídlené obce i osady. Emil Kintzl,…

Odvaha
Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne p…

Nevracej se pro mě
Co když jediný člověk, na kterého se může spolehnout, je právě ten, koho by měla nenávidět? Nell Gallowsová je poslední přeživší tajné elitní jednotky Riøt, která před dvěma lety čelila devastujícímu útoku. Teď je dosazena do jiné speciální jednotky. Malum je tým, kter…

Ostrov zasvěcení
Ostrov zasvěcení je první knihou desetidílné ságy nazvané Sedmý smysl. Autorka své knihy nejprve zveřejňovala na internetu. Obrovský zájem čtenářů ji přiměl vydat příběhy i v klasické knižní podobě s ilustracemi J. P. Krásného. Napínavé, tajuplné čtení, dobrodružství s …

Hra s ohněm
Doylova povídka Hra s ohněm vypráví o jednom spiritistickém experimentu, jehož středobodem je bájný jednorožec, který se náhle zjeví v jídelně...Literární otec známého Sherlocka Holmese byl vystudovaným lékařem; a právě do lékařského prostředí, i když v poněkud bizarníc…

Dlhý, Široký a Bystrozraký
Kráľovič Matej sa uchádza o ruku krásnej princeznej. Nie je to však jednoduché - princezná totiž zdedila po svojej matke zázračnú moc, a tak svojim pytačom neustále uniká. Našťastie má kráľovič troch nenahraditeľných pomocníkov - Dlhého, Širokého a Bystrozrakého. Či sa …

Druhá šance
Svého otce jsem pochoval v Coloradu – bok po boku s jeho elitním týmem hasičů. O deset let později jsem se vydal v jeho stopách. Se svým bratrem bojujeme s požáry na Aljašce. Zažil jsem už ledacos, ale nic mě nedokáže tak rozpálit jako moje nejlepší kamarádka Avery Clai…

Jak se tropí kočičiny
Kočka Majka a kočičí kluk Prokop už vyrostli právě tak akorát, aby mohli jít do kočičí školy. Je to škola jako každá jiná, jenže se v ní učí myšlapání, výškolezectví a další podobné předměty. A hlavně: kočičí škola začíná až o půlnoci.Vypráví: Jiří Lábus. Natočeno 1985…

Černý písek
Nález mrtvoly je pro Vaninu hotovým darem z nebes. Nikoli posledním. Sicilská Katánie podléhá vrtkavosti Etny už celá staletí – spalující slunce může v okamžiku vystřídat déšť sopečného písku. Na vlastní kůži to poznává náměstkyně policejního ředitele Giovanna Guarrasio…

Riešime vraždy
Riešime vraždy je prvým dielom novej série od autora úspešného a šarmantne úsmevného detektívneho cyklu Štvrtkový klub detektívov. Osobnú strážkyňu Amy Wheelerovú pošlú na súkromný ostrov pri brehoch Južnej Karolíny, aby chránila slávnu spisovateľku, excentrickú divu Ro…

Manželky mého muže
Tajemství jednoho milostného života Evie je srozuměná s tím, že její manžel, úspěšný kardiochirurg Paul, má milenku. Netuší však, že jich je víc. Po jeho smrti se všechny ženy sejdou, avšak prvotní šok a naštvání výustí ve vzájemné přátelství. Máte rádi příběhy o nezdol…

Mstivý návrat
Hra na motivy amerického básníka Robinsona Jefferse vypráví příběh syna, který se vrací z války. Prožité válečné hrůzy a hluboká deformace vztahu mezi otcem a matkou jej doženou k zoufalé tragické mstě. Působivost básnického slova posiluje tragický rozměr příběhu. V ro…

V chrámu tělesnosti
Podivuhodná bohoslužba v chrámu našeho těla a příbytku duše. S pomocí vizualizace, hlubokého dechu a hudby stoupáme od nejnižších úrovní k nejvyšším, od hutných vitálních základů naší existence až k těm nejjemnějším spojením s vyšším Já a prožitku Jednoty. Prastaré uče…

Northangerské opatství
Upřímné srdce hledá pravou lásku. V příběhu sedmnáctileté Catherine, chytré a dobrosrdečné dívky, rozehrává autorka svůj nezaměnitelný smysl pro humor a ironii na pozadí kulis módního lázeňského města a strašidelných gotických románů. „Když je nějaké slečně souzeno být …

Zloději ostatků I.
Martin ze Stvolna si svou statečností nakloní císaře. Ten se jej rozhodne i s Johankou postavit čela poselstva mířící do Svaté země. Martin ze Stvolna v čele poselstva na cestě do Orientu. Rytíř, skvělý trubadúr a příležitostný obchodník s vzácnými ostatky svatých Marti…

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…