Audiokniha Humoristické povídky Stephena Leacocka II

V překrásném měsíci máji (Družina májová)
Původní EP album 1039 9776 "V překrásném měsíci máji (Družina májová)" vydal v roce 1979 Supraphon jako přílohu stejnojmenné knihy, souboru básní a dokumentárních textů většiny autorů, kteří se v r. 1858 představili v almanachu Máj. Na gramofonovou desku byly nahrány bá…

Pekař Jan Marhoul
Pekař Jan Marhoul je románovou prvotinou Vladislava Vančury. Dílo vyniká nevšedním patosem a lyrismem, jedinečným metaforickým stylem a je velmi výrazným příkladem meziválečné avantgardní tvorby. Vančura v něm zobrazil hrdinu donquijotského typu, jehož zhoubná dobrota a…

Město v oblacích
Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – město na obrovských pilířích, chráněné před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno. Tak dávno, že už si to nikdo nepamatuje. A kdo o tom něco tuší, je v nebezpečí, mohla by po něm totiž jít císařská tajná…

Čtvrtý králův pes
Děj románu zavádí posluchače na přelom 14. a 15. století do doby vlády Václava IV. Do království, kde každý bojuje s každým, se po mnoha letech vrací z Itálie Hynek Tas z Boru, tvrdě vycvičený středověký osobní strážce. Po konfliktu s královským městem Berounem má velmi…

Tři spravedliví
Hranatý, Holohlavý a Habán jsou názvy tří kopců v běloveských rovinách. Nejsou to však kopce obyčejné! Jsou pohádkové, a proto mají své kouzlo. Jen oni mají svrchovanou moc rozhodnout, zda je lidem souzeno, co si žádají. Přesvědčí se otom dva poutníci, které na tu správ…

Pozvaní
Místo domu svých snů postaví dům hrůzy. Autorka bestselleru Zimní lidé je zpět s dalším mrazivým příběhem. Tentokrát vás vezme do tajemných lesů Vermontu společně s manželský párem, který se do strašidelného domu jen tak nenastěhuje – oni si takový dům postaví. Helen a …

Naši furianti
Klasická realistická hra Ladislava Stroupežnického s podtitulem "obraz života v české vesnici o čtyřech dějstvích" měla premiéru v roce 1887 v Národním divadle a od té doby se díky svým kvalitám stala součástí českého dramatického repertoáru. Prakticky každá divadelní g…

Ostravský páter
Na Ostravsku se dějí věci! Velká hospodářská krize žene z lesů vlky... A kdyby jen vlky! Taky vlchovce, hydrony, rusalky; stvůry i nadpřirozené bytosti. S těmi si ovšem místní služebník Boží a tajný agent Opus Dei, kněz Josef Bronský, dovede poradit. Má přece zastání v …

Búrková sestra
Ally - nadšená jachtárka, ktorej odvahu preveria tragické udalosti Strhujúci druhý diel historicko-romantickej série o neuveriteľných osudoch nevlastných sestier Maie, Ally, Star, Cece, Tiggy, Electry a Meropé vychádza z mytologického príbehu o Plejádach, siedmich sestr…

Nepil: Já Baryk a další dva příběhy
Tři příběhy z pera Františka Nepila v interpretaci Františka Filipovského, Františka Kovaříka, Ivanky Deváté a dalších Já Baryk - jedná se o příběhy dobromyslého psa Baryka a zvířátka, se kterým se potká v určitém měsíci ve svém okolí. Je to vyprávění plné veselých i na…

Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého
Z komentáře k původnímu 2LP albu 0 58 0408 "Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého" vydanému v Supraphonu v roce 1975 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: V prvních poválečných sezónách byl divadelní život bouřlivý. Nová divadla rychle vznikala a ještě rychleji zanikala…

Obklopený idiotmi
Nie každý, komu nerozumiete, je nevyhnutne idiot. Prelomová metóda vám pomôže konečne porozumieť svojmu šéfovi, kolegom či životnému partnerovi, ba dokonca vlastným deťom. Máte pocit, že všade stretávate samých idiotov? Vytáčajú vás ľudia a máte pocit, že ich reakciám a…

Sherlock Holmes a Krvavá zrada
Píše se rok 1894 a celý Londýn nemluví o ničem jiném, než o smrti transylvánského šlechtice, jehož zabil jistý profesor Van Helsing. Mycrofta Holmese neuspokojí, když britské soudy zprostí profesora všech obvinění, a požádá proto svého bratra Sherlocka, aby vyšetřil, c…

Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení
Běžel jsem k útočníkovi, křičel na něj, ať nechá paní na pokoji a nůž pustí na zem. Jenže nepustil, a tak jsem mu chytil ruku, začal ji kroutit a do toho zhaslo světlo. Zkroucenou ruku jsem si pro jistotu chtěl dát před sebe a najednou vidím, že v ní žádný nůž není. V t…

Dokumentární pásma Františka Gela - Wilhelm Roentgen a Jaroslav Heyrovský
Novinář František Gel a jeho dokumentární pásma věnovaná osobnostem domácí a světové vědy nabízejí dodnes chvíle zajímavého poslechu a poučení.

Saint-Just: krvavý démon Francouzské revoluce
Novinář a badatel Vladimír Vokál připravil životopis možná nejkontroverznější postavy Francouzské revoluce, jednoho z vůdců éry teroru – Saint-Justa. Slavný Michelet jej nazval archandělem smrti. Jeden z nejmladších jakobínských vůdců byl plný rozporů. Až do krajních me…

Cínový poklad
Pohádka Marie Kubátové o tom, jak se Ondřejovi podařilo udělat cín jako stříbro, z čarodějnice Korduly dobrou měšťanku a přimět sudičky, aby se alespoň jednou ohlédly po svém díle. Tovaryš cínařského řemesla Ondřej Konvička dal sudičkám krásné nádobí, aby předpověděly …

Klub divných dětí
Jmenuji se Mila a mám ráda pavouky, vlastně všeobecně hmyz, nebo spíš všechna zvířata. Umím se „ztratit ze světa“. Stačí se na něco soustředit, a vše kolem přestane existovat. Já jsem Petr. Chodím už do čtvrté třídy, ale vypadám jako prvňák. Hezky maluji a v noci… nemůž…

O princovi, ktorý nechcel byť hrdinom
Medzi dvoma kráľovstvami stála od pradávna hustá tmavá hora. V tej hore vraj vyčíňali strašidlá a mátohy, o akých sa vám ani nesnívalo. Nejeden hrdina sa nebojácne vybral horu prejsť, no živého ho už nikto nevidel. A tak hora ďalej rástla a bujnela, lebo ani drevorubači…

Černé srdce
Krveprolití ještě zdaleka neskončilo. Juraj Červenák si jde vlastní cestou a ničí iluze z dětství. Autor převyprávěl staré ruské bohatýrské byliny jako klasické hrdinské fantasy. Juraj Červenák svým nápadem přepsat ruské bohatýrské byliny do hrdinské fantasy ničí iluze …

Bílý pramen
V německém názvu Aše se připomíná popel. Dějiny jejího předurčení se málem naplnily, ale naděje žije dál… V nejzápadnějším výběžku našeho státu, který se k českému území přidružil jako jeden z posledních cípů, odjakživa hospodařili téměř výlučně sudetští Němci. Pro Čec…

Eliška Andílek
Andílek? To asi ne. Ale správná holka dozajista ano! Jmenuju se Eliška a je mi sedm. S rodiči a bráškou Toníčkem se stěhujeme do úplně cizího města. Jmenuje se Žitín. Mně se ale vůbec nelíbí. Zvyknu si v nové škole? Najdu si tam kamarády? A jaké tajemství skrývá náš nov…

Doktorka z domu trubačů
Výběr z kapitol nejznámějšího románu Ilony Borské o životním příběhu MUDr. Vlasty Kákalové-Di Lottiové, která se ve dvacátých letech našeho století na vlastní pěst vydala do Orientu a založila v Bagdádu čs. nemocnici..V roce 1981 natočilo rozhlasové studio v Českých Bud…

Vrahova žena
DOKUD JE SMRT NEROZDĚLÍ… Před čtrnácti lety byl manžel Jessicy Yardleyové odsouzen za sérii brutálních vražd. Stálo ji spoustu úsilí si po tom všem se svou dcerou dát život zase dohromady a teď je uznávanou právničkou. Jenže když kdosi začne znovu zabíjet a provedením v…

Princezna zakletá v čase
4 hodiny poutavého čtení Marka Lambory, představitele Jana z Calderonu, a Simony Háby Zmrzlé, která ve filmu ztvárnila čarodějnici Murien. 144 stránek, 14 originálních povídek, 10 charakteristik postav a spousta dalších kapitol pojednávajících o světě jménem Oberon.