Pohádky 1-10
V roce 2017 vyšel první díl titulu určeného pouze pro digitální obchody, titulu plného pohádek z archivu Supraphonu s lapidárním názvem "Pohádky". Postupně jsme vydali 10 dílů pod kat.čísly VT 2877-2, VT 7531-2, VT 2457-2, VT 2343-2, VT 0806-2, VT 7845-2, VT 0807-2, VT …

Aristokratka pod palbou lásky
„Jsem v pozici obklíčené jednotky a čekám na útok...“ Z Marie je po návratu na Kostku mezinárodní celebrita. Nejenže svým šarmem oslnila Její Veličenstvo Beatrix i všechen nizozemský lid, ale dokonce naprosto okouzlila místní nejlepší partii „se šrajtoflí jenom o něco t…

Otrávený pohár
Královského písaře Jiřího Adama z Dobronína pozve rakovnický hejtman Jindřich z Vřesovic na svatbu na hrad Krakovec. Jindřich a Jiří Adam spolu v mládí studovali a i po dlouhých letech se stále považují za důvěrné přátele, což je v nejistých časech panování krále Ferdin…

Pokoj, lidé, budiž vám - pásmo o životě J. J. Ryby
Pásmo o životě skladatele provázené jeho drobnými vánočními skladbami i úvahami kolem nich. Připravil Pavel Miňovský. Stereofonní scénář Antonín Němec a Markéta Jahodová, která má také režii. Účinkují Blanka Bohdanová, Sylva Sequensová, Vladimír Brabec, Jiří Holý a Petr…

Pan Spencer
{'cs': 'Byl nádherný, starší a měl tu nejhorší pověst v celé Anglii. Z toho, jak se na mě díval, mi běhal mráz po zádech. \nPoprvé jsme se potkali na svatbě, kde za mnou vyšel ven a políbil mě. \nPodruhé skončilo naše setkání obrovskou hádkou, při které jsem ho vyhodila…

Tovaryšstvo Ježíšovo
Tovaryšstvo Ježíšovo je prozaická prvotina Jiřího Šotoly, psal ji ovšem již jako známý autor na konci 60. let. Kniha, která se nedlouho po svém vydání stala legendou, je jednou z nejzajímavějších výpovědí o působení jezuitského řádu na českém venkově, v prostředí nastup…

Pobožný střelec
Divoký západ po Česku. Mladý pistolník Dick Gampard nosí kolty proklatě vysoko, čte bibli a má vysoké morální zásady. Je rozhodnut nezabíjet, avšak smrt parťáka Toronto Kida musí pomstít. Kdo by neznal legendární rodokapsy? Romány do kapsy, fenomén, kdy v levných sešite…

Rozmarná léta
Očima vzpomínek oscarového režiséra poznáte některé významné a dramatické události v historii naší země a především nahlédnete do zákulisí vzniku filmů: Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Postřižiny nebo Vesničko má středisková. Charakteristický Menzelův hlas je inti…

Parfém – příběh vraha
Má nejjemnější nos na světě. Vycítí i to, co mu tak bolestně schází? Poslyšte zkazku o rokokovém psychopatovi, jenž pojmu „masová vražda“ vtiskl nový, kosmetický rozměr. Netvora Jeana-Baptista Grenouille zrodilo ve smradlavém 18. století pařížské rybí tržiště a odmalič…

Urhamlet
Desátou a nejslavnější rozhlasovou hru Urhamlet dokončil nadějný český dramatik Miloš Rejnuš na začátku září 1964. Nikdy ji neslyšel, protože 13. září zemřel na následky dopravní nehody. K napsání Urhamleta, druhé hry ze zamýšleného triptychu o vraždách státníků, inspir…

Bůh v renaultu
Čtvrtá povídková knížka úspěšného českého spisovatele obsahuje 12 povídek o mezilidských vztazích, které přinášejí směs pocitů, nálad a empatie. Hrdinové svěžích povídek prožívají všední pocity, touhy i strachy a nabízejí vnitřní očištění, které každý takový akt doprová…

Život po životě
Vzpomínky těch, kteří přežili svou klinickou smrt. Přelomová kniha tématu posmrtného života, která nastartovala celý vědní obor a demytizovala pocity těch, kteří se dostali do prožitků blízkých smrti. Prožitky blízko smrti zažívaly všechny generace lidstva. Především v…

Muž bez tváře
Dobrý novinář riskuje krk i pro pravdu, o kterou nikdo nestojí… Velkou Británii čekají volby, ale ostřílený britský novinář Neil Bannerman má jiné starosti. Během jeho pracovního pobytu v Bruselu totiž došlo k tragédii, při níž zemřeli britský ministr zahraničí a místní…

5x s Viktorem Preissem
Viktor Preiss mnohokrát ovládl anketu Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce v hlasování posluchačů. Poprvé to bylo už v roce 1998. Poslechněte si jeho rozhlasové herectví v pěti různých povídkách mj. Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala nebo Karla Čapka.

Hurvínek a kluci mameluci, Hurvínkův poklad
Určitě víte, jak důležité je mít správné přátele. Hurvínek sice nejvíc kamarádí s Máničkou, ale někdy se na ni trochu vytahuje, protože Mánička je "jenom" holka. Tak se dal jednou doklukovské party a málem to špatně dopadlo. Proč? Protože ti kluci nebyli opravdoví kamar…

Masopustní maškary
Detektivní příběh z prostředí pražského královského dvora líčí první setkání druhorozeného syna pána z Chlumu s budoucím králem železným a zlatým. Po studiích přijme pětadvacetiletý Oldřich z Chlumu místo královského písaře, i když by se mnohem radši proháněl na koni po…

Šikmý kostel
Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a v…

Album pohádek "Supraphon dětem" 11-20
Před pěti lety začal Supraphon vydávat pro děti pohádky ze svého bohatého archivu. Úspěšná digitální řada (původně zamýšlená jako miniserie) Album pohádek "Supraphon dětem" se rozrostla nakonec na 20 dílů. Jednotlivé tituly obsahovaly pohádky vyprávěné i dramatizované, …

Borovský: Básně
Komentář k původnímu LP XM 60025 z roku 1965: "Bože, dej mi, abych byl pilen, aby ze mne někdy měli Češi radost!" - takový zbožný povzdech si Karel Havlíček zaznamenal do zápisníku v noci 13. ledna roku 1842, když byl pro své kritické stanovisko k náboženským dogmatům a…

Kubula a Kuba Kubikula
Za časů ušatých čepic bývaly náramné zimy… Tehdy chodil po světě medvědář Kuba Kubikula se svým nezbedným a mlsným medvědem Kubulou. Kubula byl strašný neposeda a neposlucha a medvědář už si s ním nevěděl rady, a tak si vymyslel medvědí strašidlo Barbuchu. Mělo medvídka…

O princezně v oslí kůži
Vyprávění, které jistě znáte z filmového zpracování s Catherine Deneuvovou a Jeanem Maraisem, uslyšíte ve skvělém hereckém obsazení s Danou Medřickou, Eduardem Cupákem, Viktorem Preissem, Naďou Konvalinkovou a dalšími herci.. Pro rozhlas pohádku upravil Tomáš Pěkný a v …

Jak jsem byl klukem
"Když jsem byl malý chlapec, ovládala mne a moje kamarády z našeho městečka na západním břehu Mississippi jedna neutuchající touha: stát se členem posádky na parníku," vzpomíná po letech Samuel Clemens. Jméno tohoto muže asi většině z nás nic neříká, zato jeho literární…

Můj strýc Odysseus
Majitel pohřebního ústavu vidí život trochu jinak. Román zachycuje dobu od přelomu století do třicátých let, v němž ožívá stará dobrá Vídeň i tehdejší Praha, a líčí příběh majitele pohřebního ústavu Pepiho Frajvalda, člověka širokého srdce. Výborně napsaný román zachycu…

Kirké
Když se narodila, neměli pro to, co byla, žádné pojmenování. Dali ji jméno Kirké a nazvali nymfou, protože měla být jako ty ostatní. Ale malá Kirké je jiná, protože nemá božskou moc. Trápí ji pošklebky sourozenců: k čemu je v říši bohů nymfa mluvící lidským hlasem? Tepr…