Dětství s Vrchlickým (2008)
Kniha vzpomínek známé české herečky, dcery Jaroslava Vrchlického, na dětství, na básnickou osobnost svého otce, na jeho přátele i nepřátele i na problematický vzájemný vztah rodičů. Autorka dala nahlédnout i do svého intimního života, myšlenkového světa a uměleckého výv…

Klapzubova jedenáctka (1990)
Jedenáct zlobivých synů a bída nedá tatíkovi Klapzubovi spát. Ale jen do té doby, než přijde na ten úžasný nápad - prodá kozu, koupí dva míče a z kluků postaví fotbalové mužstvo. A to mužstvo dobude svět! Nestárnoucí román Eduarda Basse natočil jako dvoudílnou rozhlasov…

70 let Divadla na Vinohradech
Z komentáře původního LP alba 1 18 2105 "70 let Divadla na Vinohradech" vydaného v Supraphonu v roce 1977 a nyní, v listopadu 2017, poprvé vydávaného digitálně - první představení na prknech Vinohradského divadla se totiž odehrálo 24. listopadu 1907..... Předkládáme veř…

100 statečných - Host č. 1 - Zdeněk Svěrák 06.06.2014
Hostem L. Výborné - Z. Svěrák (scenárista a spisovatel)

Žiju bez dětí
Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna žena po dětech toužila, ale nemohla je …

Divadlo, divadlo, divadlo / Josef Kajetán Tyl
Divadlo, divadlo, divadlo - miniserie určená pouze pro digitální prodej je věnovaná divadlu a autorům s divadlem spjatým. Josef Kajetán Tyl (4.2.1808 – 11.7.1856) byl český dramatik, režisér, herec, překladatel, divadelní kritik, spisovatel a novinář. Byl nejvýraznější…

Pan Masters
Je mocný, charismatický, sexy a je to můj šéf – vražedná kombinace. Uspokojení z práce najednou získalo zcela nový rozměr. Když jsem si ve svém životopise vymýšlela, nenapadlo mě, že na tom bude záležet. Zamilovalo by si mě přece každé dítě, práci chůvy mám od přírody v…

Apollinaire: Pásmo
Z komentáře Adolfa Kroupy k původnímu LP albu 1 18 1483 "Guillaume Apollinaire Pásmo" vydanému Supraphonem v roce 1974 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně:..."Veliký Guillaume, bez kterého by nebylo poezie dvacátého století a jehož díla mají pro poezii takový význam j…

Angličtina pre všetkých 1
Stačí počúvať pár minút denne anglické vety s prekladom a hravo zvládnete základnú komunikáciu. Angličtina pre začiatočníkov a mierne pokročilých je určená pre samoukov. Každú vetu počujete najprv po anglicky, potom v slovenskom preklade a znovu v originálnom znení. Poč…

Vinice ve Francii
Vychutnejte si pravé šampaňské a máslové croissanty podávané s proslulým francouzským šarmem. Hattie má zlomené srdce a cítí se mizerně. Když se jí naskytne příležitost pracovat dva měsíce na krásném sídle v oblasti Champagne, neváhá ani vteřinu a koupí letenky rychleji…

Ďábelské hry
Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného těla – oběť je však zároveň pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však zjistí, že se stala sama terčem nebezpečné os…

Miloš Nesvadba Dětem
Miloš Nesvadba (*17.4.1925) český herec a ilustrátor věnoval velkou část svého profesního života dětem - ilustroval dětské knihy a komixy, dětem byly věnovány pořady, které uváděl a přímo v nichpro děti kreslil. Jeho jméno je také úzce spjato s dvěma dětskými časopisy M…

Chyť mě, jestli to dokážeš
Skutečný příběh toho nejtroufalejšího lháře a podvodníka v dějinách. Zločincům obvykle nefandíme, ale Frankovu stylu nikdo neodolá! Každý dostihový sázkař vám řekne, že nejjistější způsob, jak zůstat švorc, je sázet na mladé klisničky. Dívky, s nimiž Frank Abagnale chod…

Král chamtivosti
Dominic Davenport se z nuly vypracoval na krále Wall Street. Má krásný dům, dokonalou manželku a víc peněz, než dokáže utratit. Ale i přes všechen úspěch nikdy nemá dost. Ve své neúnavné honbě za majetkem ztrácí jedinou ženu, která v něm vidí to dobré. Příliš pozdě poch…

Divadla malých forem
Z komentáře k původnímu kompletu DV 15249: Už mnoho divadelních kritiků a teoretiků se snažilo najít nejvhodnější označení pro divadla, která začala v Československu vznikat v roce 1958. Tehdy sepro ně dosti samovolně ujal pojem "divadla malých forem". Hned z několika d…

Morální ambice
Přestaňte plýtvat svým talentem a pracujte na svých ideálech. Průměrná kariéra trvá 2 000 pracovních týdnů. Kterou činností tento čas strávíte, je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí ve vašem životě. Přesto miliony lidí uvízly v nudných, nesmyslných nebo dokonce škodli…

Zavěste, prosím, volá Semafor
Sestřih záznamu dvou pořadů Divadla Semafor potěší nejen pamětníky, kteří si pod jmény účinkujících osobností vybaví okamžitě důvěrně známé tváře z televizní obrazovky a z jeviště. Pořad Zavěste prosím, volá Semafor sestavil Miloslav Šimek s pomocí režiséra Jána Roháče,…

Už hořela, když jsem si do ní lehal
„Jak se to stalo?“ „Já nevím. Už hořela, když jsem si do ní lehal.“ Velice vtipné a bystré eseje od „mistra vypravěče“ najdeme v jeho druhé knize Už hořela, když jsem si do ní lehal, která se ve Spojených státech stala bestsellerem číslo dva, pouze rok po vydání jeho pr…

Studňa
Jeden múdry človek, ale nebol to policajt, raz odhalil tajomstvo vraždy a z tajomstva sa razom stalo najstaršie kriminalistické pravidlo. Je jednoduché: vraždí sa buď pre peniaze, alebo kvôli ženám. Krauz a Fischer odrobili na oddelení vrážd pekných pár rokov a mohli ib…

Hra o dědictví
Avery Grambsová má jediný cíl – přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány však naruší smrt miliardáře Tobiase Hawthorna, který odkáže veškerý svůj majetek právě Avery. V čem je háček? Avery ho nikdy v životě neviděla a nemá ani tušení, co byl zač. …

Náš manžel
Tři různé ženy spojuje jediné: stejný muž. Imogen opustil Phillip kvůli mladší a hezčí ženě. Během nepříjemného rozvodového řízení se u ní najednou objeví a vyhrožuje, že ji připraví o syna, jestli do konce měsíce nezmizí z jejich domu. Vyděšená Imogen provede něco šíle…

Cesta bez návratu
S návratem na Zemi se nepočítalo. Báječná sto třicítka měla na Marsu zůstat, vybudovat tu první kolonii a připravit tak půdu pro další příchozí, kteří přiletí, taky zůstanou a udělají z Marsu to, co se nepodařilo vytvořit na Zemi. Tedy místo, kde povládne rozum a cit a …

Halas: Ženy
Z komentáře k původnímu LP albu 1118 2988 vydanému Supraphonem v roce 1982 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Snad že svou matku ztratil už v osmi letech, snad že mu stále více časem chyběla a pořád ji hledal, její doteky, které "jsou na všem", barvy a linie, "aby s…