Audiokniha Dlouhá kakaová řasa

Setkání v Canterbury
Skvěle obsazená adaptace dvou Canterburských povídek. Autor dramatizace Jaromír Ptáček si z rozsáhlého souboru dvaceti šesti povídek vybral dvě - vyprávění ženy z Bathu o rytíři, který má za úkol zjistit, po čem ženy nejvíc touží, a lodníkův příběh o bohatém obchodníkov…

Vlčák Kazan (rozhlasová hra)
Klasika světové dobrodružné literatury v režii Jana Fuchse a se skvělým hereckým obsazením.vypravěč (Vítězslav Vejražka), Johnny Thorp (Luděk Munzar), Isabela, jeho žena (Jana Hlaváčová), MacReady, jejich průvodce (František Holar), Henri, lovec (Josef Gruss), Lotty, lo…

Neboj se vrátit domů
Smysluplné odpovědi na stěžejní otázky našeho bytí Marie Svatošová je lékařka, spisovatelka, zakladatelka hospicového hnutí v České republice. Se svými přednáškami neúnavně objíždí republiku a propaguje paliativní péči. Mluví pozitivně o tématu tak zásadním, ale i vytě…

Hardcore historie
Zapomeňte na ospalé hodiny dějepisu a nekonečné seznamy jmen a dat. Zkoumat dějiny s Danem Carlinem je jako vydat se na cizí planetu, kterou také obývají lidé. Biologicky stejní, ale kulturně odlišní. Co všechno se můžeme z trosek vyspělých civilizací dozvědět sami o so…

Muž, který zásadně mluvil pravdu
Je inženýr Bafule spořádaný člověk, nebo rafinovaný sňatkový podvodník? Většina lidí by za jeho poctivost dala ruku do ohně. Jen policejní inspektor Kryštůfek má podezření... V hlavních rolích rozhlasové komedie z roku 1965 účinkují Josef Beyvl, Bohuš Záhorský, Rudolf D…

Pan Spencer
{'cs': 'Byl nádherný, starší a měl tu nejhorší pověst v celé Anglii. Z toho, jak se na mě díval, mi běhal mráz po zádech. \nPoprvé jsme se potkali na svatbě, kde za mnou vyšel ven a políbil mě. \nPodruhé skončilo naše setkání obrovskou hádkou, při které jsem ho vyhodila…

Dům ztracených duší
Napínavá detektivka z rudolfínské Prahy. Dcera alchymisty Giovanniho da Ponte Fiorella spolu se svými přáteli tentokrát vyšetřuje v domě U Bezhlavého kohouta v Templové uličce, o kterém se říká, že je prokletý. Kdysi v něm zemřela celá rodina na mor, později v něm jist…

Vymahač
Vymahač - to je název rozhlasové komedie, kterou autor Roman Ráž ironicky označil jako "porestituční pohádku". Hra přináší příběh muže, kterému byl v rámci restitucí vrácen majetek, ale on si tím v žádném ohledu nepolepšil...Účinkují: Luděk Munzar, Simona Postlerová, Pe…

0 Tu – Svazek II.
„Život na Ooně, jak jsem jej znala dříve, nadobro skončil…“ Ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, pokračuje v líčení svého pohnutého života. Poté co byla uvězněna sadistickými Honty, dostala se zpět na svůj magrav. Nyní se však musí vyr…

Ottla
Životopisná hra o nejbližší sestře Franze Kafky.Ottla byla nejen Kafkovou důvěrnicí, často mu pomáhala i s věcmi praktickými, s kterými si dovedla lépe poradit. Pomáhala mu hledat samostatné bydlení, pronajala a upravila domek ve Zlaté uličce, kde mohl nerušeně po práci…

Lovci vran
Fascinující historická detektivka ukazuje obraz americké metropole poloviny 19. století. Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k ně…

Pohádka o polepšené sani
Jsme sedmihlavá saň a každá hlava má stejné právo. Ale jakmile se přestane diskutovat a za čne se hovořit v heslech, s královstvím to jde z kopce.

Uta z Naumburgu
Ve své pozoruhodné rozhlasové hře z roku 1970 Uta z Naumburgu vypráví Zdeněk Urbánek příběh středověké šlechtičny, která se rozhodne neochvějnou vlídností čelit nepodloženým pomluvám svého okolí. S Jaroslavou Tvrzníkovou a Janem Třískou v hlavních rolích.Rozhlasová hra …

Aristokratka na smrtelné pohovce
Poslední okamžiky (ne)štěstí života Marie III. Naše aristokratka už není tou roztomilou mladou dámou, kterou trápí problémy s láskou, nýbrž téměř půl století zkušenou ženou se sarkastickým pohledem na svět. Ten nejspíš zdědila po kastelánu Josefovi, stejně jako nesnášen…

Dvakrát dole, jednou nahoře
Oblíbená autorka řady populárních knih (Důchodkyně nestřílejte, V padesáti na začátku, Asi nejsem ženská, Z lodiček do holin aj.) přichází s novým titulem. Opět v něm vypráví nenapodobitelným stylem o svých pozoruhodných příhodách, o dobrodružných cestách po naší domovi…

Václav IV.
O pradávna se říká, že jablko nepadá daleko od stromu. Ale bylo tomu tak u synů našeho nejvýznamnějšího panovníka, Karla IV.? Například u jeho prvorozeného? Šel alespoň trochu ve stopách svého otce silného, schopného vládce? Anebo byl slabým panovníkem, zmítaným událost…

Zelený drak, karmínový lev
Tuto audioknihu můžete poslouchat několika způsoby: Jako historický román odehrávající se za vlády Rudolfa II. v Praze, jehož hlavními hrdiny jsou alchymisti Dee a Kelly, neméně významnou roli však v příběhu hrají i další skutečné postavy: Deeho manželka Jane, rabín Jeh…

Mayday
Vypadá to jako běžný pracovní den v letecké společnosti Trans-United. Na startu je připraven supermoderní nadzvukový letoun Straton 797 a mezi cestujícími sedí také sportovní pilot dvoumístných letadel John Berry. Ani on, ani posádka letadla ještě netuší, že se plánovan…

Poslední růžička hraběte Šporka
Dva z apokryfních příběhů o známém českém šlechtici a mecenáši přibližují skvělé rozhlasové herectví Vladimíra Brabce.

Cesta do středu Země
Autor ve svém druhém románu z cyklu Podivuhodné cesty líčí fantastickou cestu tří odvážlivců, německého přírodovědce a profesora mineralogie Otty Lidenbrocka, jeho mladého synovce Alexe a jejich islandského průvodce Hanse Bjelkeho do středu Země.Čte Lukáš Hlavica. Premi…

David Hecl: Mluví k vám kapitán
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všim…

Triumf a tragika Erasma Rotterdamského
Na výbuchy zvůle, fanatismu, násilí a nesnášenlivosti v Německu 30. let 20. století zareagoval rakouský prozaik a esejista Stefan Zweig (1881-1942) nepřímo, oklikou přes 16. století, století humanismu a reformace: napsal beletrizovaný životopis humanisty Erasma Rotterda…

Návštěvní den č. 6
Komentář k původnímu labu Supraphonu 1 18 2378 z roku 1978: Návštěvní den číslo 6 Miloslava Šimka a Luďka Soboty, tedy pořad, který měl v Semaforu premiéru 25. 2. 1975, navazuje na tradici divadelních a televizních Návštěvních dnů, které jsme autorsky připravovali s Jiř…

Žít ještě jednou
Román novináře Edvarda Valenty lze vnímat ve dvou rovinách - jako napínavý kriminální příběh neobyčejně komplikované trojnásobné vraždy a současně jako určitou životní bilanci středoevropského intelektuála Valentovy doby. Připomínka autorovy příslušnosti k Lidovým novin…