Audiokniha Biblia – Život Ježiša

Posel hydrometeorologického ústavu
Hrdinou rozhlasové komedie Posel hydrometeorologického ústavu je člověk, který neodolá pokušení mystifikovat posluchače v rozhlasovém vysílání.O svém "rozhlasovém žertu" Posel hydrometeorologického ústavu - Zdeněk Svěrák mj. píše: "Fascinovali mě tenkrát podvodníci a m…

Slavín. Druhá sbírka dokumentárních záznamů
Druhá sbírka dokumentárních záznamů hlasů významných osobností našeho uměleckého a vědeckého života byla vydána na kompletu DM 15231-4 "Slavín. Druhá sbírka dokumentárních záznamů" Supraphonem v roce 1964. Na vzpomínání na osobnosti a s osobnostmi , které - jak říká - m…

Mrtvou neměl nikdo rád
V luxusním ostravském bytě je nalezena mrtvá Irena Mauznerová, šestatřicetiletá inženýrka ekonomie, která na půl úvazku učí na místní průmyslovce. Atraktivní a díky staršímu manželovi i dobře zajištěná žena zřejmě ve svém okolí moc oblíbená nebyla. A příliš v oblibě ji …

Amber 5 - Dvory Chaosu
Americký spisovatel, držitel literárních cen HUGO, NEBULA a LOCUS, Roger Zelazny dovedl šlechtice Corwina na závěr jeho spletité a krvavé poutě. Pátým dílem fantasy ságy Tajemný svět Amberu se uzavírají proslulé „Corwinovy kroniky“. Vstupte s námi naposled do Amberu a v…

Polština na dovolenou
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Polštiny na dovolenou. Kurz je určen pro začátečníky až středně pokročilé a zaměřuje se na slovní zásobu, kterou můžete využít na dovolené. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se nebudete učit jen slovíčka, ale i věty…

Browningová: Portugalské sonety
Z komentáře Jiřího Kutiny k původnímu LP albu vydanému v Supraphonu v roce 1975 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Vystupujeme-li na nádraží ve Florencii a před očima se nám objeví obrysy známých věží a kupolí, myslíme na Giotta, Michelangela, Leonarda da Vinci a os…

Válečný pilot
Příběh nesmyslného a málem sebevražedného průzkumného letu. Románové vyprávění prokládané esejisticky laděnými úvahami líčí průběh nebezpečného průzkumného letu z května 1940 nad hořícím severofrancouzským městem Arras, do něhož právě pronikají tankové jednotky nacisti…

Kapitánská dcerka
Ve druhé polovině 18. století vypukne v carském Rusku, jemuž vládne carevna Kateřina Veliká, povstání, které postupně zachvátí celou říši. Jeho iniciátorem je kozák Jemeljan Ivanovič Pugačov. Na pozadí těchto dějinných událostí se odehrává příběh lásky mladého důstojník…

Vražda Rogera Ackroyda
{'cs': 'Hercule Poirot — vášnivý pěstitel dýní řeší vraždu se svou typickou rozvahou a důvtipem. \n\nChudák pan Ackroyd. Byl duší poklidného King’s Abbot. Našli jej sedět v křesle s tuniskou dýkou v zádech. Vražda tohoto přívětivého pána otřásla celým městečkem. Vyšetřo…

Můj přítel Maigret
„Haló! Jestli jsem znal nějakého Marcellina?… Jak?… Rybář?… Zkuste mluvit jasněji, Lechate… Nerozumím ničemu z toho, co mi vyprávíte… Týpek, který žije v bárce… Dobře… Tvrdí, že je mým přítelem?… Co?… Tvrdil?… Je mrtev… “ Maigret se za doprovodu korektního pana Pyka ze …

Detektivní povídky Edgara Wallace
Zločinecký mozek - Ivan Trojan jako inspektor John G. Reeder a jedna wallaceovka navíc: Honba za pokladem s Davidem Viktorou.Inspektora Reedera stvořil nejplodnější detektivní autor všech dob, Edgar Wallace, který sám prožil osud hodný svých pozdějších hrdinů. Nevěděl p…

Sńilex a Derik
Plejády. Souhvězdí bohyně lovu a Měsíce. Přemýšleli jste někdy o jeho původu? Mytický příběh se datuje do dávné minulosti a pojednává o jedné malé zelenavé bytosti, která musí porazit zákeřnou a sílící temnotu Peruviel. K tomu bude zapotřebí se naučit spoustu kouzel, sp…

Ztracený
"Je obyčejné ráno šestnáctého prosince, a tak jako miliony obyvatel Londýna, i Sam Wren spěchá do práce, nasedne do metra – ale už z něj nikdy nevystoupí. Neexistují žádní svědci ani záznam na bezpečnostních kamerách. Ani po půl roce po něm není ani stopy. Samova manžel…

Po pohřbu
„Ale zavraždili ho přece, ne?“ Tak pravila na smuteční hostině svého bratra Richarda v rodinném sídle Enderby Hall Cora Lansquenetová – jako obvykle zcela nepatřičně. Zbylí příslušníci rodu Abernethieových měli za to, že jejich nejstarší člen zemřel sice předčasně, leč …

Obrázky z domova
Jednou z největších osobností české moderní literatury je bezesporu Karel Čapek. Opět si to lze ověřit poslechem jeho Obrázků z domova. Také zde se ukazuje Čapkův pozorovací talent a jedinečné literární mistrovství. I v nejdrobnějších literárních útvarech umí plasticky,…

Autogenní trénink
Tuto patrně nejznámější relaxační techniku na světě vyvinul německý lékař, neurolog a psychiatr, Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Autogenní trénink je relaxační technika, která při pravidelném provádění přispívá k rychlému obnovení sil a k odstranění napětí, ne…

Přítelkyně paní Maigretové
Bylo v peci knihaře spáleno lidské tělo? Po obdržení anonymního dopisu prohledá pařížská policie dům knihaře Steuvelse na Rue de Turenne. Téhož večera ho komisař Maigret zatkne: v radiátoru jeho dílny byly nalezeny dva lidské zuby. Zatčený však popírá jakékoli provinění…

České snění
O čem všem český národ snil v uplynulých sto padesáti letech? Šestnáct esejů ze souboru České snění stojí na počátku rozsáhlejšího „českého cyklu“, v němž autor odkrývá historické kořeny naší současnosti. Úvahy pojednávají o kolektivních snech českého národa v 19. a 20…

Kočky od 311. peruti
Mohly obyčejné kočky zasáhnout do leteckých soubojů druhé světové války? Jasně že mohly! A dokonce zásadně! Hangáry v Honingtonu jsou základnou československých letců bojujících v Anglii proti Německu, ale také domovem dvou koček, Čertiny a Božky. Obě šelmičky si tu vce…

Hřebec a Kráska
Populární žurnalista a spisovatel Josef Klíma přichází s novými kriminálními příběhy atraktivní vyšetřovatelky Kláry Radové. V centru dění je oddělení vražd v čele s jeho šéfem Sloupem a další dva případy, pojmenované Hřebec a Kráska. Je možné, že kontroverzního bohatéh…

5x s Viktorem Preissem
Viktor Preiss mnohokrát ovládl anketu Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce v hlasování posluchačů. Poprvé to bylo už v roce 1998. Poslechněte si jeho rozhlasové herectví v pěti různých povídkách mj. Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala nebo Karla Čapka.

Piranesi
Když žijete v labyrintu a společnost vám dělají němé sochy, začnete časem pochybovat o vlastní příčetnosti... Podivný Dům se stovkami síní, jehož základy omývají mořské vlny a pod jehož střechou plují mraky, představoval pro muže přezdívaného Piranesi celý svět, obývaný…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

100 statečných - Host č. 100 - Jan Saudek 08.06.2014
Hostem L. Výborné - J. Saudek (fotograf)

Paměti komorníka císaře Františka Josefa I.
Detailní pohled na každodennost habsburského mocnáře císaře Františka Josefa I. poskytují paměti jeho komorníka Eugena Ketterla. Jejich prostřednictvím si můžeme doplnit obraz člověka, s jehož smrtí jako by symbolicky skončila celá jedna epocha evropských dějin.Čte: Jos…