Audiokniha Bambini di Praga 1947

Ten sen
Čtvrtý titul spisovatelky Martiny Formanové na značce Tebenas je jediným autorčiným románem, který nevychází z autobiografických zážitků. Příběh dvacetileté Daniely, která se v osmdesátých letech minulého století snaží najít svůj vlastní prostor v šedivé a nudné Praze. …

Pasáček vepřů
Jedna z klasických nedělních pohádek Hanse Christiana Andersena, které si oblíbilo několik generací posluchačů...V nahrávce z roku 1981 účinkují mj. Marcel Vašinka, Sylva Sequensová, Eduard Cupák, Vlastimil Brodský a další. Režii má Karel Weinlich

Polednice Plešatá palice
{'cs': 'Kouzla a duchové existují!\n\nStrhující příběh současných puberťáků zakotvený v českém folkloru, plný hrůzyplné atmosféry i morálního ponaučení, v audioknize načtené samotným autorem. \nStrašidelný až hororový příběh party čtyř teenagerů, kteří v sobě objeví sch…

Carpe jugulum
Je nejobávanějším predátorem člověk? Jen pokud si domů nepozve upíry… Král Verence dělá všechno pro to, aby se jeho zemička uprostřed hor Beraní hlavy na mapě světa úplně neztratila. Do Lancre se tak na jeho pozvání sjede množství významných hostů, kteří mají spolu s ní…

O velrybě ze Sedlčan
Tak poběž honem, dobrodružství je za rohem. Jediné, co stačí, je zavřít oči a nechat se fantazií vést. To, co dospělí nepochopí, je všude kolem, stačí jen dětské oči mít. Potkáš se na přehradě s velrybou, svezeš se časem potočním autobusem do minulosti, získáš kamarádku…

Neopouštěj mě
Je cosi pokryteckého na úhledných britských zátiších… Ve výběrové škole Hailsham plyne vše zdánlivě po anglicku: upjatě a spořádaně. A tak i trojice studentů, která tu utvořila milostný pakt, svědomitě respektuje, že zdejší vychovatelé vyžadují perfektní zdraví, uměleck…

Žabákova dobrodružství (1959)
Hajaja připravil humorné vyprávění o lehkomyslném žabákovi, který tropí samé neplechy, a o jeho dobrých přátelích kryse, krtkovi a jezevci nás zavede k vodě, do lesa, ale také do vězení. Pohádkové příběhy napsal skotský spisovatel Kenneth Grahame. Vypravěčem je tentokrá…

Jen já a ty
Dvacet povídek o podobách lásky i nelásky. Autorka nás svými povídkami zasáhne na citlivé vrstvy našich hlubin jako řez ostrým skalpelem. Její strohý až obyčejný jazyk, jímž sděluje každodenní situace, v nichž se ustavičně snažíme přejít přes hranici já k ty, přináší zř…

Duch Muchla
Někdy se ty nejlepší věci přihodí omylem... „Přeju si, aby Muchlíka dostal nějaký hodný duch, který v něm nebude děti strašit, ale bude jim pomáhat usnout.“ Jenže přání je jedna věc... a jeho splnění věc druhá. Přesvědčí se o tom i Anežka, jejíž milovaný Muchlík – staré…

Nohejl: Objevení planety Michovice
Humorné příběhy dětí trávících prázdniny u babičky a dědy v Michovicích. Babička a dědeček Strakovi netrpělivě očekávají své dva vnuky. Jaké je ale jejich překvapení, když nečekaně přistanou dva kosmonauti-průzkumníci, z daleké planety Praha. Kapitán Michal a poručík P…

Příběhy tisíce a jedné noci
Dvacet čtyři orientálních příběhů o lásce, zradě, kouzlech a moudrosti v převyprávění Eduarda Petišky patří mezi zlatý fond literatury pro děti a mládež. Král Šahrijár ze vzteku, že ho jeho manželka podváděla, nechal zabít nejen ji a provinivšího se otroka, ale od té ch…

Z mého severoitalského deníku
„Ano, i jeden polibek může být polibkem smrti. Což je obzvláště tady, ve vroucí Itálii, katastrofa. Emoce a láska se nedají vměstnat jen do žhavých pohledů a slov, cezených přes roušku jako špagety přes sítko...“ Jak prožívá těžkou koronavirovou pandemii v Itálii roku 2…

Hrůzostrašné pohádky podruhé
Druhá sbírka strašidelných pohádek oblíbeného Jiřího Žáčka potěší i příjemně zamrazí všechny malé strašpytlíky. A proč hrůzostrašné? Protože čím víc nám běží mráz po zádech, tím dychtivěji čekáme na šťastné rozuzlení. Ale buďte bez obav, Jiří Žáček svým výběrem textů a …

Zlodějka knih
„Věřte mi. Já doopravdy dokážu být bezstarostná. Dokážu být přátelská. Příjemná. Přívětivá. Ale nechtějte po mně, abych byla hodná, to není moje parketa. Když nic, jsem aspoň spravedlivá,“ prohlašuje o sobě vypravěčka tohoto příběhu, jímž je sama Smrt. „Budu vám povídat…

Karneval zvířat
Ponožky, pyžamo, smoking, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních. A přidat k tomu notnou dávku trpělivosti, aby se dovedl tísnit v autobusu i v hotelových pokojích, přežil všechny …

Zavražděný sen a jiné povídky
„Zastavila se, v očích hrozný úlek. Nepromluvila a já také nic neříkal.“ Jeden z našich předních autorů psychologické prózy osvědčil mistrovský talent nejen při psaní románů, které dnes patří ke kanonickým dílům české meziválečné literatury, ale i ve své bohaté a pestré…

Slawitschek: Pražský dobrodruh
Ponořte se do labyrintu, kde se Praha stává jevištěm nejtajemnějších snů a děsivých skutečností! Zapomeňte na vše, co si myslíte, že víte o fantastických historických románech. Rudolf Slawitschek: Pražský dobrodruh není jen audiokniha, je to portál do světa, kde hranice…

Miroslav Moravec
Povídky českého spisovatele a novináře Oty Pavla čte: Miroslav Moravec.Ota Pavel, původně Popper, se narodil roku 1930 rodičům, které známe z jeho povídek: otec Leo byl obchodní cestující a maminka Hermína zajímavá a silná žena. Pro osud Oty Pavla a jeho bratří Jiřího a…

Nezbedníci
Hrdinou každého krátkého vyprávění je malý rošťák, který si buď děsně vymýšlí, nebo šplhá do výšek, neumí se chovat, okusuje tužky, neustále žvýká či provádí jiné nepravosti. Vtipná, nápaditá i trochu strašidelná vyprávění potěší a pobaví malé čtenáře.

Osudy vojáka Havlíka aneb Válčili jsme za Husáka
Převážně humorné příběhy ze života vysokoškoláků vykonávajících základní vojenskou službu v době nastupující normalizace, tedy v období, kdy se začíná postupně měnit atmosféra ve společnosti. To samozřejmě platilo i pro armádu. Na jedné straně se vojenská služba brala z…

Případ ztracené kočky
Být novinářem v zapomenutém městě vyžaduje velkou dávku fantazie, přeci jen není tak snadné dokola zajímavě popisovat, jak chcípnul pes. Náš hrdina však nemá o nápady nouzi, jinak by nemohl být krom novináře také spisovatelem, básníkem, hercem, učitelem a v neposlední ř…

Vita nuova
Druhý díl Hrabalových memoárů z let 1982-85. Barvitý monolog, plynoucí bez interpunkce, portrétuje autora i dobu, přináší staré i nové historky v nichž se čtenář setkává s malířem Vladimírem Boudníkem a jeho ženou Teklou, Egonem Bondym, panem Maryskem a básníky skupiny …

Karafiát: Broučci
Málokterá knížka pro dětské čtenáře se drží na knižním trhu tak dlouho, jako Broučci Jana Karafiáta, který je vydal vlastním nákladem v r. 1876. Důvodů je víc, především však půvab a jednoduchost respektive srozumitelnost (pro děti tak důležitá) Karafiátova textu, v něm…