Křesťan: K tabuli půjde..
Rudolf Křesťan je nazýván "ikonou české fejetonistiky". Ve svých fejetonech se vždy zabývá všedními, každodenními událostmi, jeho postřehy jsou ale velmi netradiční a leckdy přichází s netypickými závěry. Křesťanovy fejetony jsou chytré, nadčasové, plné nadsázky a laska…

Jak bezpečně investovat do nemovitostí
Zvažujete koupit nemovitost? Nezaleží na tom, zda jde o nemovitost k podnikatelskému záměru či vaši rezidenční, vždy se setkáte s mnohými skrytými i otevřenými vadami. Poznejte možné nástrahy spojené s koupí nemovitosti a získejte vyzkoušené rady, jak investovat do nemo…

Anglická slovíčka - úroveň 3 pro středně pokročilé
Anglická slovíčka - úroveň 3 pro středně pokročilé - audiokniha obsahuje jednoduché věty a slovíčka v angličtině pro snadné zapamatování a užití.

Staroměstský orloj
Audiokniha Staroměstský orloj obsahuje příběh ze Starých pověstí českých od Aloise Jiráska. Mistr slova Jiří Klem Vás provede s bohatou zvukovou skladbou Staroměstským orlojem a jeho pověstí. Režie: František Jílek Natočeno v roce 2021 ve studiu S Pro Alfa v Praze

Husovská dilemata
Jaké byly osobnost a doba mistra Jana Husa? Na tyto a další otázky hledá ve své knize odpověď teolog Ctirad Václav Pospíšil. O tématech publikace a dalším kontextu hovoří v šestidílném cyklu, který se věnuje právě mistru Janovi a jeho odkazu.

Kudy bloudí Odysseus
Slaboch, lhář a pochybovač Odysseus a jeho neslavná pouť? Hořká aktualizace homérského mýtu. Z původních her Karla Tachovského si tentokrát připomínáme ironický apokryf na Odysseovské téma, který Tachovský zasadil do dvacátého století.Bájný hrdina je v tomto případě př…

Akce poklad
Další z řady populárních dobrodružných seriálů napsaných pro vysílání rozhlasového dětského magazínu DominoPro rozhlas upravil Jiří Hromádko. Režie Ladislav Rybišar.Účinkují Otakar Brousek st., Otakar Brousek ml., Jiří Plachý, Antonín Hart, Pavel Soukup, Václav Knop, Mi…

Večer s Milošem Kopeckým
"...Herectví jsou prý metamorfózy, věčné proměny: snad právě proto já, dobrák od kosti, člověk čistý a nezáludný, mravně spanilý... snad právě proto jsem zrovna já musel taková dlouhá, útrpná léta hrát - s námahou a mnohdy vnitřním odporem - lumpy, lotry, podvodníky, zá…

Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého 2
Hurvínek dělal v diktátech spoustu chyb, což paní Kateřinu rozčilovalo, a tak se Hurvínek se Spejblem a Máničkou rozhodli, že v rámci sebevzdělávání vytvoří učebnici jazyka českého a dají ji paní Kateřině – Bábince – k narozeninám. V prvním díle Bábinku „učili“ všichni …

Nepil: Tělověda pro dorostence
Soubor krátkých humorných fejetonů pojednávajících nevšedním způsobem o funkci různých orgánů lidského těla. Dozvíte se například, že ruce máme místo křídel, ale s křídly bychom se nemohli objímat... Náhrávka o to působivější, že interpretem je sám autor knižní předlohy…

13 iných poviedok
13 iných poviedok – je zbierka 12 + 1 poviedok aj pre poverčivých ľudí, v ktorých sa presvedčíte, že viac je viac a trinásť nie je málo. Humor je častým nosným prvkom a snáď neurazia nečakané zápletky a rozuzlenia. Trochu iný štýl vetotvorby a prežiarenie občasnou lyrik…

Špion, který přišel z chladu
Kdo chce přežít studenou válku, musí být tvrdší než železná opona… Podzim 1961. Protože útěk z čerstvě zazděného východního Berlína skončil katastrofou a tamní rozvědka síť jeho kontaktů postřílela, je agent britské MI6 Alec Leamas nadřízenými poslán k ledu. Přesněji od…

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

Nemocná dívka
Dramatická báseň, jejímž jádrem je boj za záchranu lidského života i naděje, že budou zachráněny i mnohé životy další. Rozhlasová úprava a režie Josef Melč. Hudba Marek Kopelent.Osoby a obsazení: statkář Rataj (Miroslav Doležal), jeho dcera Ida (Gabriela Vránová), Křika…

Idiot
Dostojevského román Idiot se řadí k nejznámějším dílům ruské literatury. Mladý kníže Myškin, zcela zchudlý a postižený epilepsií, prožije po návratu ze švýcarského sanatoria tak podivuhodné příběhy, že upadne znovu do své duševní nemoci. Autor představuje svého hrdinu j…

Podivuhodná dobrodružství Edudanta a Francimora
Pohádkovou lahůdku z rozhlasového archívu Podivuhodná dobrodružství Edudanta a Francimora natočil režisér Jan Fuchs už v roce 1962 s hvězdným hereckým obsazením. I po padesáti letech nás mohou potěšit Čestmír Řanda v roli Edudanta, Dalimil Klapka coby jeho bratr, nesmě…

Zlatá brána. Výběr veršů a pohádek Františka Hrubína
Odkud ten náš holub letí? Letím z lesa, milé děti....vrkú , vrkú, vrkú.. Cos tam viděl, holoubku? Perníkovou chaloupku u černého smrku..... V překrásném a nestárnoucím výběru veršů a pohádek Františka Hrubína a v laskavém a hravém podání Karla Högera, Františka Smolíka,…

Národní umělec Zdeněk Štěpánek
Z komentáře Zdeňka Štěpánka (resp. citace z jeho knihy Vzpomínky) k původnímu LP 1218 0551 "Zdeněk Štěpánek" vydanému v Supraphonu v roce 1976 a nyní vydávanému poprvé digitálně: Někdy se mi stávalo, nejčastěji v noci, když jsem byl ve varně lihovaru sám a čerpal vodu, …

Petr Pan
Kouzelný příběh o chlapci, který se nikdy nestal dospělým. Na motivy pohádky Jamese Matthewse Barrieho pro rozhlas napsali Marie a Zdeněk Hořínkovi.Osoby a obsazení: vypravěč (Ladislav Mrkvička), Petr Pan (Vlastimil Brodský), víla Cililink (Veronika Žilková), Venda (Bar…

Příručka Pověřence pro ochranu osobních údajů
Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR), které bude plně účinné od května 2018, řadě organizací ukládá zcela novou povinnost, vytvořit pozici pověřence pro ochranu osobních údajů a obsadit ji dostatečně kvalifikovanou o…

Macourek: Mach a Šebestová za školou
Trojice tvůrců - M. Macourek, P. Nárožný a A. Born - přivedla na svět nesmrtelné postavičky dvou žáků III. B, kterým se dějí neuvěřitelné věci. S pomocí kouzelného sluchátka mohou hrdinové létat, cestovat do minulosti i do budoucnosti, zmenšovat se a zvětšovat, měnit zv…

La Fontainovy bajky
Nejznámější příběhy francouzské literatury ani po 360 letech neztrácejí na aktuálnosti a stále baví děti po celém světě. Znovu a znovu čtou nové generace bajky O lišce a čápu či O lišce a vráně a mnoho dalších, které vyšly z pera Jeana de La Fontaina a svým vtipem a chy…

Nekonvenční myšlení
Audiokniha Nekonvenční myšlení je určená všem, kteří chtějí něco změnit - ve svém světě a ve své firmě. Je to audiokniha pro ty, kteří se zdráhají podlehnout cynismu a kteří jsou dostateční blázni, aby zkusili jednou něco nového: jinak myslet v podnikání. Dílo je opatře…

Stopy dávnej minulosti - Slovensko v staroveku
Audiokniha nadväzuje na prvý zväzok Stopy dávnej minulosti 1 (Slovensko v praveku). Aj táto audiokniha vychádza z rovnomenného televízneho cyklu, no popritom je paralelou prinajmenšom troch televíznych seriálov. Rozpráva o dejinách Slovenska od mladšej doby bronzovej až…

Trnka: Zahrada
Letos uplyne 95 let od narození renesanční osobnosti, grafika, malíře, ilustrátora a režiséra kreslených a loutkových filmů, Jiřího Trnky (1912-1969). K umělcovu výročí jsme rádi upozornili na jeho mimořádnou dětskou knihu, čtenou Karlem Högerem. Hercova interpretace so…