Audiokniha 3x Čtvrteční klub amatérských detektivů #1

Zápotocký
Kompletní portrét druhého dělnického prezidenta Antonína Zápotockého. Antonín Zápotocký byl jednou z nejvýraznějších postav komunistického hnutí. Se stranou byl svázán už od jejích počátků a v nejvyšších patrech KSČ setrval až do své smrti v roce 1957. Veřejnost zná mn…

Jsem to já?
Výběr z knihy hereckých pamětí Vlasty Fabianové, přečetla sama autorka a herečka krátce před svou smrtí v roce 1991.Kniha sugestivně nazvaná Jsem to já?, svědčí nejen o touze a potřebě podívat se na sebe z odstupu, ale také a především o uctě k lidem, od nichž se Vlast…

Malá mořská víla
Audiokniha Malá mořská víla podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andresena vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi. Víla obětuje kvůli lásce to nejcennější co má - svůj hlas a život. Dojemný příběh v překladu Jaroslava Vrc…

Zimní královna
Historický životopisný román ze 17. století vypráví příběh půvabné a vzdělané Alžběty Stuartovny, dcery anglického krále Jakuba I. Když se provdala za Fridricha Falckého, budoucího českého krále, netušila, jakému dobrodružství vychází vstříc. Fridrichova vláda v Čechách…

Anežka Česká
Než se Anežka, nejmladší dcera krále Přemysla Otakara I. rozhodla vstoupit do kláštera a zbytek svého života zasvětit Bohu, urazila dlouhou a trnitou cestu, lemovanou strastmi a povinnostmi královské dcery. Historický román z pera proslulé autorky Hany Whitton se věnuj…

O krásné Güldžamal
Krása nepřináší do života jen radost a štěstí, ale taky trápení a spoustu nástrah. O tom vypráví pohádka O krásné Güldžamal.Statečný Mamed-džan se rozhodne najít a zachránit krásou Güldžamal, která v noci žije a ve dne leží jako mrtvá. Drží ji totiž ve svých spárech obl…

Lada: Říkadla
Lidová říkadla jsou krátké jednoduché básničky s výrazným rytmem, určené pro nejmenší děti. Napomáhají při dětských hrách, procvičují řeč v podobě různých jazykolamů, škádlí děti a rozvíjejí jejich fantazii. Nejznámější dětská říkadla uspořádal malíř Josef Lada do sbírk…

Byla jsem na světě
Olga Scheinpflugová (1902-1968) ve svých osobitě komponovaných pamětech vzpomíná na herecké a režisérské osobnosti českého divadla. S většinou z nich ji nepojily jen profesní vazby, ale také pouta přátelská. Do těchto vzpomínek jsou pak vetknuty i úvahy o smyslu a poslá…

Veselí
Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Protože doma jsou odpovědi. Režie Al…

Důvod k naději
Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých letých letech 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevova…

Werich: O žlutém mužátku
Werichova málo známá pohádka O žlutém mužátku byla zařazena do knížky Lincoln 1933, která vyšla v roce 1970 a - až na výjimky - už se nedostala ke čtenářům. Téměř celý náklad byl totiž zničen. Podobný osud potkal i zvukový záznam pohádky. Přestože ji autor načetl pro Su…

Wolker: Sbohem, děvčátko
Z komentáře Vladimíra Justla k původnímu LP albu 1118 2649 "Jiří Wolker Sbohem, děvčátko" vydanému v Supraphonu v roce 1980 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Milostné dopisy Jiřího Wolkra (*29.3.1900 - †3. ledna 1924), adresované Marii Koldové...jsou více než citov…

Meditační promluvy 5 - Očista a vysvobození mysli
Záznam promluv J. Vacka a J. Krutiny ze semináře v Jedlových Kostolanoch 2009. 1) Očista emocí a mysli, energetická podstata mysli, prvotní řízení pozornosti vědomí, rozpuštění ega a s ním i zdroj všech negací aj. 2) Práce s myslí, očista mysli, duchovní léčení aj.

Borovský: Básně
Komentář k původnímu LP XM 60025 z roku 1965: "Bože, dej mi, abych byl pilen, aby ze mne někdy měli Češi radost!" - takový zbožný povzdech si Karel Havlíček zaznamenal do zápisníku v noci 13. ledna roku 1842, když byl pro své kritické stanovisko k náboženským dogmatům a…

Posunutá hranice
Statisíce Čechoslováků se přes noc z 29. na 30. září 1938 stalo cizinci ve svých domovech. Během několika týdnů odešlo ze zabraných území v pohraničí téměř 350 tisíc Čechoslováků. Ti, kteří zůstali, se stali občany nepřátelského státu. Byl to podzim, který napsal mnoho …

Velkovýroba ctnosti
Vynález látky schopné potlačit sobectví a probudit lásku k bližnímu přivede dva sousední státy k nesmiřitelné válce. Satirický antiutopický román z roku 1922. V režii Jiřího Horčičky podávají skvělé výkony Jaroslava Adamová, František Smolík, Jaroslav Marvan, Jiří Dohna…

Spirituál kvintet
Spirituál kvintet patřil po 60 let mezi nejvýraznější hlasy české hudební scény. Jeho písně zněly nejen z pódií koncertních sálů, ale i od táborových ohňů či z balkónu Melantrichu během sametové revoluce. Po ukončení činnosti kapely v roce 2020 se kapelník Jiří Tichota …

Dvacet tisíc mil pod mořem
"Později jsem dostal monumentální úkol zpracovat 20 000 mil pod mořem do pěti hodinových pokračování. Tehdy jsem si plně uvědomil, že se v románu prakticky nic neděje. Vybudoval jsem ho tedy na konfliktu kapitána Nema, tvůrce ponorky Nautilus, s hrabětem d´Artigasem, hl…

Klid je síla
V den, kdy její milý odjížděl transportem smrti, dal Zdence Fantlové prostinký snubní prstýnek. Síla lásky ji udržela na živu navzdory koncentračním táborům i pochodu smrti...Výpověď ženy, která prošla peklem koncentračního tábora, přežila a svůj osud velice sugestivně …

Úmluva
Historický román s biblickou tematikou, který zachycuje Abraháma jako hlavní postavu. Abrahám je zde popsán jako člověk z masa a kostí se všemi pochybnostmi a starostmi. Román byl napsán pod dojmem válečných zážitků z vězení a koncentračního tábora a měl být pomocí pro …

Taliančina pre mierne pokročilých B1 - časť 2
Ďakujeme za váš záujem o kurz Taliančina- slovná zásoba pre mierne pokročilých B1_časť 2. Kurz je určený pre mierne pokročilých študentov, ktorí už taliančinu študovali jeden alebo dva roky a majú osvojené jej základy. Kurz je založený na kontextovom učení, to znamená, …

Kat, který miloval hudbu
Kat, který miloval hudbu - neotřelý pohled na Reinharda Heydricha. Jak je možné, že se v rodině uctívaného ředitele konzervatoře narodí masový vrah ? A jaké životní křižovatky jej do této role dovedou? Dílo obsahuje jako bonus ve světové premiéře nahrávky písní Bruno He…

Herecký profil Františka Smolíka
Z komentáře k původnímu LP albu DV 15161 vydanému v roce 1963 a vycházejícímu nyní poprvé digitálně? Byla by to vrchovatě početná diskotéka, kdyby se měly zvěčnit na gramofonových deskách hlasy všech dramatických postav, které kdy ztělesnil národní umělec František Smol…

Postřižiny
Jeden z nejznámějších románů Bohumila Hrabala vypráví o krásné ženě správce pivovaru, svérázném strýci Pepinovi i o životě na maloměstě v době, kdy docházelo k velkým průmyslovým objevům, kdy probíhala překotná modernizace, kdy se "zkracovaly vzdálenosti i čas". Zkracov…

Buď užitečný
Nejslavnější kulturista všech dob. Ikonická filmová hvězda. Lídr šesté největší ekonomiky světa. Tři na první pohled zcela odlišné osobnosti se snoubí v jednom skutečném člověku. Tohle je Arnold Schwarzenegger. A na vrchol se nedostal náhodou. Jeho úspěch je výsledkem j…