Audiokniha 100 statečných - Host č. 64 - Andrea Kalivodová 08.06.2014

Tenkrát o Vánocích
Vánoce jsou tradičně nazývány svátky klidu a míru, pro hrdiny povídek devíti soudobých českých autorů je to ovšem spíše období plné nejistot, pochyb a často také tíživé samoty. Ale kdy jindy věřit ve šťastné konce než právě o Vánocích?

Lovec
Na irském zapadákově se dějí věci. Chlapy z vesnice posedla zlatá horečka! Sotva si obyvatelé Ardnakelty zvykli na nového souseda v podobě vysloužilého poldy z Chicaga, už je ve vsi další pozdvižení. Z rušného Londýna se na letním žárem vysušenou rodnou hroudu vrátil vy…

Pohřbená pravda
Nález starých kosterních ostatků na pomezí dvou policejních okrsků postaví inspektorku Kim Stoneovou nejen před nový případ, ale také před neobvyklou výzvu – spolupracovat s bývalým parťákem, s nímž se nerozešla právě v dobrém. Podrobný průzkum hrobu odhalí, že těl tu l…

Polština pro začátečníky A1 - A2
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Polštiny pro začátečníky A1_A2. Kurz je určen pro úplné i falešné začátečníky, takže pokud jste se polsky učili před nějakou dobou a chcete si základy důkladně zopakovat, je určen právě pro vás. Kurz je založen na kontextovém učení, t…

Neklidná krev
Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že …

Můj bratr
Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvici chátrá v domově důchodců. Návštěva v Janě oživí vzpomínky na dětství plné násilí, přesto se rozhodne zůstat,…

Netvor
Možná bylo mým osudem zamilovat se do netvora. Když ostatní děti v noci nespaly a bály se, že se jim ve skříni schovává zubatá příšera, já jsem toužila ji spatřit. Chtěla jsem ji nakrmit, ochočit si ji, pochopit ji. Sam a já jsme se směli milovat jen ve tmě. Jakmile se …

Fotbaláci I. - Záhada usínajících rozhodčích
Jak může rozhodčí usnout uprostřed zápasu? A co když se to stane ve dvou zápasech po sobě? Jmenuju se Francisco, ale všichni z týmu mi říkají Pešek. Nedávno mi bylo jedenáct a právě jdu kopat tu nejdůležitější penaltu v dějinách Soto Alta. Sedmý fotbalový tým Soto Alto…

Chladnokrevně
Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevří…

Změň svůj dech a začnou se dít věci
Věřili byste, že něco tak obyčejného a na první pohled mimovolného, jako je náš dech, zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu spánku, chrápání, fungování trávicího systému, zvládání stresových situací, depresí, fóbií a úzkostí? Má také vliv na naši posturu, kvalitu pohybu a…

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše
Slavný příběh z pera jednoho z nejznámějších amerických autorů 19. století. Inteligentní americký mladík pocházející z Ameriky konce 19. století se ocitá v Anglii 6. století, na dvoře bájného krále Artuše. Mladík odkojený dobou prudkého rozmachu vědy a techniky pak své…

Zdrhej, poutníče!
Carpetie se rozpíná a její vůdce Herpes se nezastaví před ničím. Ohrožena je tak Halinie, Čtvéra, ale i Erotreja, Lichán a Aquilonie. Rumblitzova parta si vybírá zasloužený odpočinek a nedozírným vojskům se tak musí postavit Aquilonský spolek bez pomoci magie. Jak vypad…

Erilian 1 - Město čarodějů
Erilian 1 - Město čarodějů Erilian… starobylé město vystavěné z kamení, cihel a magie. Členem Velké rady čarodějů se stanou jen ti nejlepší a nejváženější čarodějové. Někteří neváhají získat jedno ze zlatých křesel v Kruhovém sále i za cenu zločinu. To ale mladičká čaro…

Kubula a Kuba Kubikula
Kdysi dávno za náramné zimy, kdy i učitelé se báli klekánice a strašidel, chodil světem medvědář jménem Kuba Kubikula se svým medvědem Kubulou.Stejně jako v knize budete putovat do časů ušatých čepic, kdy ještě pořádně mrzlo. Tenkrát se člověk domluvil dokonce i s medvě…

Tomáš Garrigue Masaryk
Fragment proslovu prezidenta T. G. Masaryka ke školní mládeži při jejím holdu 27.10.1928 (Přenos z Pražského hradu k oslavám 10.výročí Čsl. republiky) Poselství T.G.Masaryka Národnímu shromáždění, vládě a lidu republiky 28.10.1928 (Poselství prezidenta republiky k 10.v…

Zlatí netopýři a růžoví holubi
Kdyby Durrell dorazil včas, možná by blboun nejapný nevymřel. Vtipná i poučná kniha o velké výpravě za záchranou ohrožených druhů ptáků a plazů na ostrově Mauricius v Indickém oceánu. Když Portugalci objevili v Indickém oceánu souostroví později nazvané Maskarény, nast…

Království těla a ohně
Všechno, v co Poppy věřila, je lež – oklamal ji i muž, do kterého se zamilovala. Teď sama netuší, kým bez závoje Panny vlastně je. Ví ale, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie. Chce, aby proti němu bojovala, a ona jeho rozkaz ráda uposlechne. Aby našla s…

Skořicové krámy
Povídkový cyklus představitele polské avantgardní prózy meziválečného období, objeveného až v druhé polovině našeho století. Účinkuje Jiří Schwarz.

Kde tě nenajde
Nezavírej oči. Sešívač číhá. A když tě spatří, nebude úniku. Městečko Doubtful v Illinois roky obchází strach. Lidé tu beze stopy mizí – a když se někdo přece jen objeví, bývá nalezen rozřezaný a hrůzně sešitý červenou nití. Jako by někdo z lidského těla skládal vlastní…

Brouk
Tato detektivka obdržela „Cenu Jiřího Marka“ v roce 2015 udělovanou českou sekcí „Asociace autorů detektivní literatury (AIEP)“ jako nejlepší detektivní kniha roku 2014. Během oslav pohanského svátku Juhannus na finském ostrově Ukko Kokko náhle zmizí dívka – a několik …

Francouzská revoluce – Robespierre
Audiokniha o nejvýznamnější postavě Francouzské revoluce – Robespierrovi, kterou napsal v meziválečném období jeden z nejslavnějších českých spisovatelů Stanislav Kostka Neumann. Ten je znám především jako proletářský básník, ale téměř se zapomnělo na to, že sepsal také…

Sekyra
„Čtenáři moje psaní hodnotí různě dobře, ale nejčastěji slýchám, že Sekyra byla nejlepší. (...) Teď jsem si Sekyru musel přečíst v korektuře, a nechtělo se mi do toho. Čekal jsem nudu, jelikož to všecko přeci znám. Ale já jsem se divil! Já jsem to už zas neznal! A divil…

PAX VI.: Postrach jezera
Strach je nejhorší vězení. Během sportovního dne se na zamrzlém jezeře Mälaren stane něco strašného. Alrik se propadne pod led! Iris tvrdí, že za to může vodník. I když ji Alrik s Viggem považují za nejsnesitelnější osobu ve vesmíru, musejí jí dát za pravdu. Pod vodou …

Karpatské hry
Od napsání Karpatských her Miloslava Nevrlého uplynulo už bez mála 40 let, krajina rumunských Karpat se od té doby v mnohém změnila, ale při četbě knihy s nostalgií znovu ožívá tak, jak ji vlastníma očima viděl a na vlastním těle i duši pocítil sám autor. Z knihy o puto…

Fantóm opery
Proslulý román francouzského prozaika Gastona Lerouxe "Fantom opery" vyšel roku 1910. Nesmírně úspěšné dílo se dočkalo nesčetných reedic a řady překladů do cizích jazyků (první český překlad je z roku 1919) a bylo několikrát zfilmováno. Fantom opery se jeví jako projev …