Audiokniha 100 statečných - Host č. 39 - Karel Zeman 07.06.2014

Hurvínkův kouzelný gramofon
Výjimečný archiv: S + H + Supraphon = 90 let spolu Je to opravdu tak! První nahrávky Spejbla a Hurvínka byly pořízeny v roce 1929 a katalogově spojené firmy Ultraphon, Esta a Supraphon jsou od té doby celých devadesát let při tom. Nová kompilace producentky Denisy Kirs…

HEALTHY LONGEVITY Máte na déle, než si myslíte
Připojte se k nám na cestě za odhalením tajemství dlouhého a zdravého života ve světě, kde je moderní věda na pokraji průlomových objevů. Moderátoři Petr Šrámek a Jan Mühlfeit odhalí, jaký vliv mají na naše zdraví smysl života, strava, pohyb a psychologie. Současně sdíl…

Pohádka pošťácká (1954)
Slavnou pohádku z Čapkovy knížky Devatero pohádek vypravuje Václav Voska (1954). Poslechněte si příběh o pošťákovi panu Kolbabovi, smutném šoférovi Frantíkovi, jeho milé Mařence, jednom ztraceném milostném psaníčku a několika poštovních skřítcích.

Pozor, žít je nebezpečné!
Ivan a Jan Krausovi uvažují, zda by nebylo jednodušší, kdyby se nás nejen počítač, ale i život zeptal: zda změny, které jsme udělali, chceme také uložit. Originální a autentické autorské čtení z knih Ivana Krause doplňuje řada vtipných glos a poznámek. Záznam představen…

Buď v pogodě
Audioknihu čte Sandra Pogodová a Jan Kanyza Mám intenzivní pocit, že zatímco jiní stáli před narozením frontu na chytrost a šikovnost, já jsem se omylem zatoulala ke stánku, kde rozdávali nemotornost a nepoučitelnost. Můj život je plný karambolů a neskutečně skutečných …

Eisner: Chrám i tvrz
Nahrávka vycházející z knih Pavla Eisnera o češtině a jejích krásách Chrám i tvrz a Čeština poklepem a poslechem v citlivém přednesu Karla Högera je jednou z perel supraphonského archivu. Kratší eseje, fejetony i několikařádkové glosy jsou výběrem toho nejzajímavějšího …

Čapek: O princezně solimánské. Z knihy Devatero pohádek
Původní titul DM 15209 Čapek,K O princezně solimánské. Z knihy Devatero pohádek vydal Supraphon v roce 1964 - nyní tuto dramatizovanou pohádku vydáváme digitálně

Newtonův mozek
První česká science fiction. Dva dobří přátelé si slíbí, že pokud jeden z nich zemře, druhý mu uspořádá hostinu, na které se mu přítel zjeví. Když jeden padne v bitvě, druhý splní slib. Přítel se skutečně zjeví a vezme ho do paláce Kinských, kde se začnou dít podivné …

Ať žije Francie!
Francouzi jsou přesvědčeni, že Francie je jako kterákoliv jiná země. Jen o maličko víc. Originální a autentické autorské čtení z knih Ivana Krause doplňuje řada vtipných glos a poznámek. Záznam představení z pražské Violy.

Broučci
Legendární příběh nezbedného Broučka, který se učí orientovat ve světě a poslouchat hlas svého srdce, v podání současných členů i absolventů Dismanova rozhlasového dětského souboru. Účinkují bývalí členové Dismanova rozhlasového dětského souboru: Denisa Barešová, Marké…

Falešný knír
Mystifikující pocta Milanu Kunderovi. Román o sedmi částech, které spolu navzájem vůbec nesouvisí a lze je číst jako jednotlivé povídky, je napsán pečlivě propracovaným stylem „à la Kundera“. Jde o poctu oblíbenému autorovi, nebo o persifláž, ironii a naprosté povolení…

Kominická Cácorka
Pětkrát bude Petr Nárožný vyprávět pohádky z původního seriálu Ireny Obermannové o klukovi Benjamínovi, jeho kominické kamarádce Cácorce a taky o Černočerném Dýmu, který roznáší po světě jenom samou neplechu.

Jeden musí z kola ven
Musí špehovat špehy. A odhalit krtka tak, aby neodhalil sám sebe. Fiasko operace Svědectví na území normalizačního Československa špičkám londýnské MI6 napoví, že uvnitř něco nehraje. V ústředí jejich zpravodajské služby řádí počátkem 70. let dvojitý agent čili „krtek“ …

Život víry 2022/03
Život víry 2022/03 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Kateřina Hodecová a Daniel Zeman. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * téma: Konflikty v manželství Co se spory, které se nedaří překonat? Jaká omluva přináší smíř…

Královna Říše stínů
Poslechněte si pohádkový příběh inspirovaný starými řeckými bájemi o božské Koře alias Persefoně, která se stane královnou podsvětí. Kora čili Persefona (Věra Hučínová), Triptolemos, pastýř (Lukáš Hlavica), Abás, pastýř (Martin Zounar), víla Kyané (Veronika Žilková), Dé…

Noví hrdinové okamžiku 2
Z komentáře Bohumila Bezoušky k původnímu 2LP albu 1218 0661 "Noví hrdinové okamžiku" vydanému Supraphonem v roce 1985 a nyní vycházejícímu poprvé digitálně: Nebyla to jen snaha přispět k oslavě 100. výročí otevření Národního divadla, co mě přivedlo k myšlence napsat po…

Neotvírat! Kouše!
V Horním Suchopáru se téměř nic neděje. Nemo si myslí, že život v městečku je opravdu jedna velká nuda. Všichni jsou tu na sebe pořád hodní, pomáhají si a ještě k tomu je vedro a blíží se konec školního roku. Nemovi ale přijde poštou podivný balíček, na kterém je důrazn…

Dvacet tisíc mil pod mořem
"Později jsem dostal monumentální úkol zpracovat 20 000 mil pod mořem do pěti hodinových pokračování. Tehdy jsem si plně uvědomil, že se v románu prakticky nic neděje. Vybudoval jsem ho tedy na konfliktu kapitána Nema, tvůrce ponorky Nautilus, s hrabětem d´Artigasem, hl…

Život víry 2026/01
Život víry 2026/01 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Ludmila Matušková a Jakub Lofítek. Nahrávka vznikla ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * Prosbu o lásku Bůh vyslýchá nejrychleji (rozhovor s Dášou a Pavlem Maňáskovými) Ona b…

Hladový národ
Evropa, rok 1943. Celý kontinent ovládá Říše Thule plná nelidských okupantů. Klaus Klinsmann je vzorný říšský důstojník s jistotou solidního kariérního postupu. To se však mění po setkání s polskou dívenkou, která se transformuje v bytost, s níž se nikdo dosud nesetkal.…

Život na ostro
Manželé Fafkovi si o svém jediném synovi nedělají žádné iluze. Kájovi je dvacet a zatím ještě nepřišel na to, co by chtěl v životě dělat. Kromě psaní poezie, kamarádů a slečen ho nic nezajímá. Fafkovi jsou oba právníci, přesto je dost zaskočí, když si Karel jednoho dne …

Dialog s doprovodem děl
Hra z fronty 1. světové války. Bakteriolog Fleming marně bojuje za svůj objev, který by zmírnil utrpení vojáků. Epizodu ze života vynálezce penicilínu Alexanda Fleminga použil jako námětu své rozhlasové hry Dialog s doprovodem děl Oldřich Daněk.Ve strhujícím dialogu usl…

Hitchhiking to the sea (Stopem k moři)
Napínavý příběh v angličtině o cestování stopem po Evropě, který NENÍ pro rodilé mluvčí. NENÍ ani pro začátečníky. V tomto originálním příběhu pro středně pokročilé, je hrdinou mladík Viktor, který jednoho dne vyrazí stopem k moři bez peněz. Neví, kde bude spát, ale chc…

Chovejte se jako kočka
Kočka je váš nejlepší kouč! Svobodná, klidná, zvědavá, pozorující, odolná, elegantní, charismatická, hrdá, nezávislá... Kočka všechno pochopila, dělejme to jako ona! Tato samozřejmost inspirovala Stéphana Garniera k napsání příručky o osobním rozvoji pojaté jinak než p…