Češi patří v celosvětovém žebříčku k průměrným konzumentům podcastů

ÚvodMagazínČeši patří v celosvětovém žebříčku k průměrným konzumentům podcastů

17. 11. 2021 – Redakce

Co země to jiná zvyklost v konzumaci média. Podobně je tomu i u podcastů. Zatímco Švédové, Irové a Brazilci na podcastech ujíždí, tak ve východní Asii jim lidé zas až tolik neholdují. Která země je na tom v poslechovosti podcastů nejlépe? A jak si v tomto ohledu stojí Česká republika? Dozvíte se v dnešním článku.

obrázek článku

V dnešním magazínu Vám přinášíme jednu informaci ze zahraničního spotřebitelského průzkumu Statista. Průzkum společnost realizovala od února 2020 do června letošního vzorku na vzorku 1000 – 5700 respondentů (ve věku 18 – 64 let) v 54 zemích světa. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že na prvním místě v konzumaci podcastů je Švédsko. V této zemi dokonce 47 % dotázaných uvedlo, že za posledních 12 měsíců poslouchali alespoň jeden podcast. Česká republika se řadí v tomto ohledu k zemím s průměrnou konzumací podcastů, stejně jako sousední Polsko a Německo. V Čechách poslouchalo alespoň jeden podcast v uplynulých 12 měsících 20-29 % dotázaných, přitom potenciál růstu poslechů je v Čechách daleko větší než v jiných částech Evropy.

Jak jsou na tom jednotlivé země?

Ve Velké Británii a USA alespoň jeden podcast za poslední rok poslouchala asi třetina dotázaných respondentů. Země na východní polokouli mají v tomto ohledu výrazně nižší skóre. Čína si drží ještě 19procentní podíl posluchačů podcastů mezi účastníky průzkumu, ale jsou i země, kde je podíl konzumentů podcastů nižší jak 10 %. K těmto zemím se řadí Japonsko, Tchaj-wan, Malajsie a Pákistán.

Zdroj: Statista (platforma pro data a business intelligence, realizující mezinárodní studie trhu a spotřebitelského chování); https://bit.ly/3DkLaeT