Britské podcastové ceny znají své vítěze

ÚvodMagazínBritské podcastové ceny znají své vítěze

22. 7. 2021 – Redakce

Stejně jako před časem česká veřejnost vybrala vítěze v soutěži Podcast roku, tak byly 12. července vyhlášeny i výsledky British Podcast Awards 2021. Podrobnosti přinášíme v dnešním článku.

obrázek článku

Hlavní cenu v britském Podcastu roku získal VENT Documentaries. Ten si odnesl ještě další dvě ocenění, a to Nejchytřejší podcast (Smartest Podcast) a Nejlepší dokument (Best Documentary). V Podcastu mladí lidé z jedné londýnské čtvrti nabízejí pohledy na „spravedlnost“ v nové zajímavé podobě. Vypráví příběhy ze života a nebojí se ani témat jako černošský aktivismus, vězení, vyloučení ze školy apod. Podcasty vznikly jako spolupráce mezi VICE UK a Brent 2020 v rámci projektu London Borough of Culture.

Další významné ocenění the Podcast Champion si odnesla televizní moderátorka Fearne Cotton. Porota ocenila zejména motivační přínos podcastu Happy place v oblasti veřejné diskuse na téma duševního zdraví a šťastného života. Tyto v průměru hodinové podcasty mají většinou podobu rozhovoru s inspirativními lidmi, kteří buď změnili svůj vlastní život nebo kteří každý den pomáhají jiným lidem najít šťastnější způsob života. Dle dat, které uvádí Fearne Cotton na svých webovkách má nyní devátá série více než 40 milionů stažení.

Za zmínku stojí ještě kategorie the Listeners’ Choice Award, tedy ocenění, ve kterém hlasuje široká veřejnost. V letošním roce v této kategorii bylo evidováno více než 140 000 platných hlasů. Vítězem se nakonec stal podcast RedHanded, který se zaměřuje na podobné téma nejzajímavějších světových zločinů stejně jako vítěz českého Podcastu roku Opravdové zločiny.