3 tipy na nejlepší české podcasty o víně

ÚvodMagazín3 tipy na nejlepší české podcasty o víně

16. 9. 2021 – Redakce

Milujete víno? Zajímá vás, jak se jednotlivé odrůdy vyrábí nebo kdy a jak vzniklo první šampaňské? Proč se některým vínům říká tichá? A jaká vína jsou letos v kurzu? Tohle všechno se můžete dozvědět z těch správných podcastů. Youradio Talk, česká aplikace pro poslech podcastů, vám přináší 3 tipy na zajímavé podcasty o víně, které by milovníkům vína neměly uniknout.

obrázek článku
  1. Víno od Bodláku

Víno od Bodláku je vůbec první český podcast o víně, který však skončil s rokem 2020 a má pouze 9 epizod. Připravovali ho otec a syn Radek a Filip Bodlákovi. Ačkoliv je podcast doslova nabitý informacemi, tak je potřeba vzít v úvahu, že pro Bodlákovi je to marketingový nástroj. V jednotlivých epizodách totiž dávají prostor zejména svým dodavatelům a v jednotlivých dílech propagují vína, která sami dodávají do gastro zařízení po celé České republice.

  1. Vinocast

Na výše uvedený podcast volně navazuje další podcast z dílny Filipa Bodláka z Vinoodbodláků.cz, tentokrát je ale jeho průvodcovským parťákem Tomáš Machovský z Vinotéka Arfanta. Tato série je oproti Víno od Bodláků po zvukařské stránce více propracovaná, ale i tak pořád působí dojmem, že se setkali dva kamarádi u sklenky vína. Neřeší úplně scénář, ani jazykový projev, ale zase přináší posluchači autentický zážitek. Jen teď v průběhu září již stihli autoři vypublikovat dvě nové epizody, jednu o odrůdě Pinot Noir a druhou o nealkoholických vínech. A opravdu stojí za poslech.

  1. Ovínění

Tento podcast je za nás favoritem, protože je informačně nejhodnotnější, ačkoliv jde opět o propagaci jednoho pražského podniku zaměřujícího se na francouzská vína. Ve všech dílech je několik mluvčích (zpravidla 4), kteří se tématy okolo vína zabývají. Ať už jde o vinaře, someliéry či jiné milovníky vína. V poslední epizodě s názvem Ošumění, která vyšla teď v září, se posluchač dozví cenné informace o Champagne, Crémantu, Proseccu a dalších perlivých vínech. Chcete slyšet, kdo stál za vznikem šampaňského a jestli jeho výroba byla prvotním záměrem? Chcete vědět, jestli jahody skutečně do šampusu patří? Tohle všechno se v bezmála půlhodinovém podcastu určitě dozvíte. A ačkoliv jsou v něm i hodně tvrdé prostřihy, které mohou leckoho tahat za uši, tak podcast sám o sobě působí velmi dynamicky. Na udržení pozornosti velmi dobře fungují i jednotlivé výměny názorů mezi odborníky a střídání mužských hlasů s ženským. Tento podcast je za nás aktuálním favoritem.