Audiokniha Zrzavý Orm: Plavci na západ

Střepy úzkosti
Jak najít znovu pevnou půdu pod nohama, když během jednoho týdne přijdete o všechny dosavadní jistoty? Rozhlasová hra: Střepy úzkosti s Gabrielou Vránovou v hlavní roli. Čtyřicátnice Magda vede hektický, ale spokojený pracovní i rodinný život. Jenže pak přijde telefonát…

Dobré kmotřinky
Klasická česká pohádka Františka Pavlíčka na motivy příběhu Boženy Němcové o nevinné dívce a jejích třech dobrých kmotřičkách. Jejich osudovou předpověď se snaží zmařit zlá kněžna. Osoby a obsazení: Mařinka (Hana Maciuchová), Jan, chalupník, její otec (Luděk Munzar), j…

Môj Macík
Hračky malej Ely si lámu hlavu nad tým, čo sa asi stalo, že sa s nimi Ela prestala hrávať. Veď s nimi obyčajne trávila celé dni. A teraz? Hneď ráno odíde z detskej izby a vracia sa až po obede. Vari si našla nových, lepších kamarátov? Špekulujú nad tým, či sa nebodaj na…

Ještě nejsem pod zemí
Když se sedmadvacetiletá Jet probudí v nemocnici, čeká ji šokující zjištění. Byla brutálně napadena, má devastující zranění hlavy a před sebou jen týden života. Mladá žena se rozhodne, že zbývající čas využije k nalezení svého vraha. Při pátrání proniká stále hlouběji d…

Ženitba
Gogolova satirická komedie. Mistrná typizace střední vrstvy ruské společnosti 19. století. Poslechněte si klenot světové dramatiky. V rozhlasové adaptaci Ženitby, kterou v roce 1982 natočil režisér Jan Lorman, účinkují kromě Ivy Janžurové v hlavní roli Agáty ještě Jiři…

Monology - Hamlet, Cyrano z Bergeracu
Eduard Kohout (*6. 3. 1889 –25. 10. 1976) byl český herec, po desítky let byl jedním z protagonistů činoherního souboru Národního divadla v Praze, kde byl v angažmá v letech 1916 až 1960, kdy odešel do důchodu, ale pohostinsky zde hrál takřka do své smrti. Vystupoval i …

Stýskání zakázáno
Málokdy se stává, že se někdo rozhodne vydat příběh o příběhu, který tomuto příběhu předcházel. Nakladatelství Academia bylo lehčeji, když nemuselo v roce 2018 váhat mezi prvním a druhým dílem mého divadelního děje-spisu a země-spisu, ale vydalo obě knihy společně (druh…

David Hecl: Mluví k vám kapitán
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všim…

Postřižiny
Jeden z nejznámějších románů Bohumila Hrabala vypráví o krásné ženě správce pivovaru, svérázném strýci Pepinovi i o životě na maloměstě v době, kdy docházelo k velkým průmyslovým objevům, kdy probíhala překotná modernizace, kdy se "zkracovaly vzdálenosti i čas". Zkracov…

Ďáblova rodina
Dramatizace případu vraždy herečky Sharon Tateové. S Jiřím Bartoškou v roli režiséra Romana Polanského.Dokumentární hra o případu, který si svou tísnivostí nezadá se slavným Polanského hororovým snímkem Rosemary má děťátko, vznikla v roce 1991.

Tekuté krystaly
Tvrdili mi, že jsem ho zastřelil. Ovšem vymazali mi paměť čtyři měsíce dozadu, takže kdoví jestli. Soud se tím ale moc nezabýval. Byl jsem to já. Záznam z mého procesoru implantovaného v mozku byl zcela jednoznačný. Měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky…

Máj (2009)
Studiová nahrávka představení v pražské poetické vinárně Viola z roku 2009 v interpetaci Báry Hrzánové"Hrzánová přednáší celý Máj zpaměti, už to je samo o sobě hodno obdivu, a zmocňuje se ho suverénně a především - a v tom je dědicem Mistrů z Violy - dokáže vychutnat se…

Němčina na dovolenou A1 - B1
Děkujeme za zájem o poslechový kurz Němčina na dovolenou A1 – B1. Kurz je určen pro začátečníky až středně pokročilé a zaměřuje se na slovní zásobu a fráze, které můžete využít při cestování, a hlavně na dovolené. Kurz je založen na kontextovém učení, to znamená, že se …

Ze hry do hry
Zvukový záznam slavnostního představení 4. 10. 2007 ke 40. výročí vzniku Divadla Járy Cimrmana! Ke 40. výročí svého vzniku uvedl soubor Divadla Járy Cimrmana "procházku" celou svou dosavadní tvorbou, tedy čtrnácti komediemi, které má stále na repertoáru. Představení by…

Sára
Detektívi Richard Krauz a Jozef Fischer vyšetrujú vraždu vplyvného riaditeľa konzorcia bánk. Našli ho v jeho pracovni s prestrelenou hlavou. Nie je jasné, ako vrah prekonal dômyselný zabezpečovací systém bankárovej vily a ako je možné, že na mieste činu nezanechal jedin…

Angličtina v pohode 1
V rebríčku jazykov, ktoré by Slováci chceli ovládať, patrí angličtine suverénne prvá pozícia. Súhrn 320 anglických fráz so slovenským prekladom vám pomôže začať rozhovor, predstaviť sa, osloviť či pozvať niekoho, získať informácie, požiadať či ponúknuť pomoc, poďakovať …

Tah dnes večer
Rozhlasová komedie, v níž skvělá česká herečka Růžena Merunková ztvárnila mladou ženou, kterou střetnutí s novou spolupracovnicí přivede k nečekanému zamyšlení nad vlastním dosavadním postojem k životu a práci. Osoby a obsazení: Eva Outratová, vedoucí propagace (Růžena …

Harmonie
1. Mantra „Harmonie“ naladí na vnitřní harmonii a lásku k sobě 2. Meditace „Být sám sebou“ vede k pochopení a nalezení vlastní hodnoty, přijetí zodpovědnosti za svůj život a harmonizuje vztah k sobě i k ostatním. Učí jak se mít rád, vážit si sám sebe, zbavit se role ob…

Sebevědomí
1. Mantra „ Já jsem teď a tady“ Zpěvem této mantry se soustředíme na přítomný okamžik, v němž se odehrává skutečný život a na lásku k sobě 2. Meditace „ Sebevědomí“ Meditace vede k pochopení a nalezení vlastní hodnoty, přijetí zodpovědnosti za svůj život a učí, jak se …

100 statečných - Host č. 14 - Iveta Černá 06.06.2014
Hostem J. Pokorného - Ing. arch. I. Černá (ředitelka vily Tugendhat)

Hovory o józe a mystice č. 27
Jiří Vacek: Bože, mám Tě rád! Zvukový záznam z meditace na Morávce v říjnu 2011. Nejedná se o studiovou nahrávku.

O Mikešovi
Kdo by neslyšel o Mikešovi... Černý kocourek žil v Hrusicích u Ševců, mluvil jako člověk a nejvíc si s ním rozuměl jeho kamarád Pepík. Spolu se navyváděli mnoho veselých kousků a taškařic, při nichž nikdy nechyběli kamarádi prase Pašík a kozel Bobeš, později i roztomilý…

Shaw: Pygmalion, Živnost paní Warrenové. Svatá Jana - ukázky z her
Původní titul DM 15084 "G.B.Shaw Pygmalion / Živnost paní Warrenové" vydal Supraphon v roce 1959 a nyní vychází poprvé digitálně. K albu jsme přidali jako bonusy tři poslední snímky z našeho archivu autora G.B. Shawa, které nebyly zahrnuty do titulu VT 7464-2 Divadlo, d…

Umění konverzace
Jiří Adamíra jako soukromý učitel a Jana Preissová jako jeho žačka v půlhodinové lekci společenské konverzace. Vždyť umění dobře mluvit a vystupovat potřebuje k úspěšnému životu snad každý z nás!

Meditační promluvy 9 - Guru gíta
Guru gíta je staré hinduistické svaté písmo, které je připisováno mudrci Vjasovi. Je součástí Skanda purany. Pojednává o důležitosti Mistra pro duchovní praxi, bez jehož pomoci není možné dosáhnout poznání svého pravého božského Já. V souladu s tím učí hledající správné…