Audiokniha Zrušený rok – Deník 2020

Večer s Milošem Kopeckým
"...Herectví jsou prý metamorfózy, věčné proměny: snad právě proto já, dobrák od kosti, člověk čistý a nezáludný, mravně spanilý... snad právě proto jsem zrovna já musel taková dlouhá, útrpná léta hrát - s námahou a mnohdy vnitřním odporem - lumpy, lotry, podvodníky, zá…

Ten sen
Čtvrtý titul spisovatelky Martiny Formanové na značce Tebenas je jediným autorčiným románem, který nevychází z autobiografických zážitků. Příběh dvacetileté Daniely, která se v osmdesátých letech minulého století snaží najít svůj vlastní prostor v šedivé a nudné Praze. …

Dívka, která utekla z Osvětimi
Osvětim nikdo neopouští živý… Román na motivy skutečného příběhu Maly Zimetbaumové, která jako první žena utekla z Osvětimi. Mala, vězeňkyně 19880, začala chápat, co se děje, až v okamžiku, kdy vystoupila z dobytčáku přímo do spárů pekla. Jako tlumočnice SS využívala sv…

Zločiny v okolí Bezdězu
Speciální edice na přání posluchačů. Bez hudebních předělů a podkresů. Soubor sestavil Vlastimil Vondruška. Dýka s hadem – čte Jan Hyhlík Píše se rok 1269 a Oldřich z Chlumu byl nedávno jmenován královským prokurátorem a správcem hradu Bezděz. Má čerstvě po svatbě, na l…

Standa a dům hrůzy
Chtěl jsem napsat nějaký příběh pro děti, které se rády trochu bojí. A protože jsem ho psal taky loni o prázdninách a kolem bylo těch dětí plno, tak jsem jim každý den četl nově napsanou příhodu. Kluci i holky říkali svorně, že jim skutečně trošku běžel mráz po zádech. …

Imunita
Prebudíte sa, škriabe vás v hrdle a pobolieva hlava. Mierne otrávení chystáte deti do školy. Nie je to také zlé, aby ste nemohli ísť do práce. Kým sa sťažujete, priamo pod vašou kožou prebieha intenzívna vojna. Milióny buniek umierajú, aby ste vy mohli žiť. Zamysleli st…

Všechny barvy duhy
Antologie českých young adult povídek s LGBTQ+ tematikou JEDENÁCT ČESKÝCH AUTORŮ, JEDENÁCT YOUNG ADULT POVÍDEK O ODVAZE, PŘÁTELSTVÍ, PRVNÍCH LÁSKÁCH I SÍLE A ODHODLÁNÍ BÝT SKUTEČNĚ SÁM SEBOU. Vedle známých autorů pro mládež, jakými jsou Theo Addair nebo Alžběta Bílkov…

Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1
„Zkrátka jsem jiný než šéfové ostatních stájí. Umíte si mě představit u Mercedesu? Panebože!“ Rázovitého Itala s německy znějícím jménem znali donedávna především skalní fanoušci motoristického sportu. Díky dokumentárnímu seriálu Netflixu F1: Touha po vítězství je však …

Sviňa
Obyvatelia Malebnej krajinky pod Drobnými veľhorami sporadicky miznú. Iní urobia – celkom nečakane – závratné kariéry. Tie dva javy spolu súvisia. Zlo rozožiera krajinu všetkým na očiach, celkom otvorene. Obete sa nebránia, pravdu si nepripúšťajú: to by si predsa mocní …

Démanty noci
Příliš rychlé dospívání v nelidských podmínkách. Jedna z nejpůsobivějších knih české literatury je dodnes znepokojivě aktuální. Realita židovských ghett, koncentračních táborů a transportů smrti je nahlížena očima dětí. „Démanty čistých srdcí v temnu noci všeobecné bezn…

Pán vzduchu
Přání Julese Verna se stalo skutečností. Vernova neuskutečněného záměru napsat román, v němž by se na pěti světadílech setkaly postavy ze všech jeho románů, se chopil Ondřej Neff a napsal trilogii Tajemství pěti světadílů. V prvním díle Pán vzduchu se pátrači Maukler a …

Deník 1938-1945
Příběh dívky, která přežila holocaust. Vůbec první vydání autentického deníku pražské židovské dívky vychází s předmluvou Zdeňka Mahlera a doslovem Ivana Klímy. Deník Helgy Weissové je autentickým svědectvím dívky z pražské židovské rodiny, která přežila hrůzy druhé svě…

Podivná svatba na Lichnici
Podivná svatba na Lichnici z detektivního cyklu Hříšní lidé Království českého Při ústupu českého vojska z Bavorska se dostane v Mühldorfu zadní voj do obležení. V něm bojuje i Oldřich z Chlumu. Rytířům se podaří probojovat na svobodu, ale i když by měli slavit, jejich …

Příběhy o hamižnosti a zradě
Speciální edice na přání posluchačů. Bez hudebních předělů a podkresů. Soubor sestavil Vlastimil Vondruška. Falešný tolar Královský písař Jiří Adam z Dobronína spolu se svým pomocníkem Petrem Korcem řeší zapeklitý případ na samém jihu Čech. Z cestování přes Šumavu mají …

Deník malého poseroutky 17
Greg vyjíždí na šňůru se svým bratrem Rodrickem a jeho kapelou Wíbuschná plýna! Jenže to ještě netuší, do čeho jde. Brzo pozná i odvrácenou tvář rockové slávy. Probdělé noci, nezaplacené koncerty, hádky mezi členy kapely a finanční trable jsou na denním pořádku a Greg s…

Neuvěřitelně šílené příběhy
Tohle jsou ty nejvíc neuvěřitelné a nejbláznivější příběhy, jaké se kdy na světě staly. A možná nestaly. A možná jsem si je sám vymyslel, protože jsem strašný pohádkář, vymýšleč a sedmilhář. Každopádně většina z toho, co vám povím, je pravda. Tedy skoro pravda. Ale skor…

Mýty a naděje digitálního světa
>>Všimli jste si portrétu ženy na obálce audioknihy? Líbí? Během pár vteřin ho nakreslila Midjourney – stačilo jí dát pár pokynů a navíc za to nic nechtěla. Midjourney je totiž umělá inteligence a třeba o tisíc originálních obrázků ji můžete požádat i vy. Ještě před pů…

Werich: Italské prázdniny
Na konci 50. let podnikl Jan Werich, spolu s dcerou Janou, výlet do Itálie a své zážitky z cesty pak literárně zpracoval. Jak už je však u Jana Wericha zvykem, nešlo o běžný cestopis ale o záznam asociací, vzpomínek, komentářů k historickým událostem, zajímavých histore…

Pan Šimral přichází
Dobrodružné, bláznivé, legrační, milé i absurdní příběhy důchodce pana Šimrala, který bývá někdy dosti zmatený, jako ostatně my všichni. Prolíná se zde poetika Nerudy i vtip Daniila Charmse. Příběhy pana Šimrala reflektují problémy moderní doby. Tento svérázný důchodce …

Krajina těla
Zpověď ženy, která prožívá několik osudových okamžiku najednou: snaží se překonat samu sebe v extrémních podmínkách, ale tragická láska ji téměř srazí na kolena. Žena a hory, muži a moderní výtvarné umění. Soudobý román o partnerských vztazích, akcentující aktuální téma…

Skryté obrázky
Když nevinné dětské kresbičky tají strach a hrůzu… V pastech drogové závislosti může uváznout každý – i nadějní atleti jako Mallory Quinnová. Stačilo zranění, které ji vyřadilo ze stipendijního programu na univerzitě, pak více než malé množství prášků na bolest, a už se…

Jak si dělat chytré poznámky
>> “Bez psaní nelze přemýšlet.” – Niklas Luhmann, sociolog # O audioknize Prázdný list papíru či textový dokument. Blikající kurzor. Blížící se deadline. Panika! Každý student, vědec, lektor – zkrátka kdokoliv, kdo píše nebo přednáší – už tuto hrůzu zažil. Proces psaní…

Vyměnit vodu květinám
Podmanivý příběh silné ženy, která přes všechny rány osudu tvrdošíjně věří ve štěstí. Violette Dušičková je správkyní hřbitova v malém burgundském městečku. Nezvyklé povolání pro ženu. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé se přicházejí ohřát do jejího služebního domk…

Útěk
Jak pro rockery skončí druhá londýnská štace? Píše se rok 1965, Spojeným královstvím cloumá beatová horečka a kapela The Shuffle, tvořená partou obyčejných mladíků z Glasgow, sní o hvězdné kariéře. Ve snaze udělat díru do světa muzikanti opouštějí město a vydávají se d…

Tomáš Řepka: Deník ze dna
Bývalý fotbalový reprezentant, kapitán Sparty, hráč italské Fiorentiny a anglického West Hamu, legendární obránce Tomáš Řepka vám nabízí svou nejosobnější a nejsyrovější zpověď. Během výkonu trestu si psal deník, který obsahuje exkluzivní svědectví o tom, jaké byly jeho…