Audiokniha Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

Němčina na dovolenku A1-B1
Ďakujeme za váš záujem o kurz Nemčina na dovolenku A1-A2. Kurz je určený pre začiatočníkov až stredne pokročilých a zameriava sa na slovnú zásobu a frázy, ktoré môžete použiť pri cestovaní a najmä na dovolenke. Kurz je založený na kontextovom učení, to znamená, že sa na…

Humoristické povídky Stephena Leacocka
Stephen Leacock (1869-1944) byl kanadský humorista a vysokoškolský učitel politické ekonomie na McGillově univerzitě v Montrealu. Proslavily jej zejména humoristické povídky, jichž napsal na dvě desítky knih. Věnuje se v nich obyčejným životním situacím, které dohání do…

Básníci před mikrofonem
Žijeme v době, kdy i u nás autorský přednes vlastních básní zažívá renesanci. Tento způsob prezentace textů byl celkem běžný za národního obrození a pak například u básníků, kteří své veršovné umění spojili s uměním písně: u písničkářů gellnerovského rodu třeba, a taky …

Miroslav Karas: A odkud bych asi tak byl
Miroslav Karas působil v Rusku jako zahraniční reportér České televize a stal se svědkem mnoha zásadních momentů moderní ruské historie. Přinášel reportáže z dění v Donbasu i na Krymu, informoval o soudu s pilotkou Savčenkovou, zblízka sledoval Vladimira Putina a z prvn…

100 statečných - Host č. 91 - Jaroslav Pejčoch 08.06.2014
Hostem J. Pokorného - J. Pejčoch (odborník na krizové plány)

Nebe nad Jemenem
Český chirurg uprostřed největší humanitární katastrofy na světě. Odjet jako chirurg na misi s Lékaři bez hranic neznamená jen vracet vyhřezlá střeva zpátky do břicha. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomnou hrozbu cholery, operace těžce postřelených dětí a ned…

Český Slavín
Původní LP komplet DM 15107-111 "Český Slavín" vydal Supraphon v roce 1964 - nyní komplet vychází poprvé digitálně. Průvodní slovo Milana Friedla uvozuje, doplňuje a provází nahrávky hlasů, vzpomínek, názorů či recitace vlastního díla vynikajících osobností české kultur…

Vánoce Hercula Poirota
Členové rozvětvené rodiny Leeových se sjíždějí na staré rodinné sídlo, aby spolu v poklidu anglického venkova oslavili Vánoce. Pozvání od Simeona Leea v nich ale vzbuzuje spíše pochybnosti a znepokojení než radost z příjemného setkání. Proč je chce bezcitný a panovačný …

Stanice Armida
Hluboko ve vesmíru se nachází stanice Armida, jedno z četných míst, kde se setkávají pozemšťané a mimozemské rasy. Právě sem je vyslán mladý xenolog Viktor Frenchstone, aby pomohl vyřešit případ záhadné sebevraždy. V nitru stanice se zvolna stahují stíny, stejně jako v …

Dialog v předvečer soudu (1966)
Neprávem zapomenutá inscenace textu, který zvítězil v roce 1966 v soutěži o nejlepší rozhlasovou hru. V hlavních rolích Felix Le Breux a Vladimír Šmeral, nebo také Karel Höger a Otakar BrousekAž jako čtyřicetiletý si dramatik a filmový scenárista Oldřich Daněk (1927-200…

Dialogy nad životem
Když jsem přemýšlel o tom, jaký nepsaný odkaz bych zde měl po sobě zanechat, vzpomněl jsem si na dlouhou sérii takzvaných dialogů nad životem. Někdy v polovině devadesátých let jsem takto nazvaný návrh pořadů předložil vedení stanice Český rozhlas 2 - Praha. Zdůraznil j…

Jak svět doopravdy funguje
Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy mo…

Konec stárnutí
Říká se, že stáří je přirozené a jeho následky neodvratitelné. Říká se, že se musíme smířit s koncem života doprovázeným jednou či více chronickými nemocemi. Kdo by pak chtěl žít do sta let, když už je to stejně jen přežívání a žádná zábava...? Prof. David Sinclair spol…

Svědectví o životě v KLDR 2
Osm rozhovorů s uprchlíky o životě obyčejných Severokorejců. V roce 2020 Nina Špitálníková přinesla sedm rozhovorů, které poodhalily krustu jednoho z nejkrutějších režimů světa. Nyní autorka na svou knihu Svědectví o životě v KLDR, oceněnou Magnesií Literou, navazuje da…

100 statečných - Host č. 94 - Libor Zámečník 08.06.2014
Hostem L. Výborné - L. Zámečník (urolog a androlog)

Teorie podivnosti
Vědkyně z Ústavu mezioborových studií člověka, třicátnice Ada Sabová už má leccos za sebou, takže není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného sarkastického vnímání světa, lidí kolem i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává a reflekt…

Skoro modlitby
Karel Čapek mluví mnoha hlasy. N ěkteré se modlí, n ěkteré rouhají, n ěkteré ře ší v ěci jakoby zcela neduchovní. N ěkteré jsou hlasy postav, n ěkteré vyprav ěčů. N ěkdy mluví autor mlad ě bou řliv ý, n ěkdy dozrále usazen ý, n ěkdy tragicky prohlouben ý blízkým koncem.…

Rada moudrých - O smíchu
Podtitul tohoto pořadu zněl: "Přímé přenosy besed, které se nikdy nekonaly". Skrze citáty slavných osobností, převážně z oblasti literatury a filozofie, odpovídaly tyto osobnosti v podání předních herců na otázky posluchačů. Do éteru se tak dostaly texty, které by jinak…

Doběhni svůj mozek: Jak cvičení a pohyb prospívají mozku
Udělejte svému mozku laskavost a rozhýbejte tělo! Mezinárodní bestseller švédského psychiatra vás spolehlivě katapultuje z gauče. Důrazně připomíná, že antická moudrost „Ve zdravém těle zdravý duch“ platí i nadále, dokonce dnes nabývá nových významů. Na základě aktuální…

Proč nejsem komunistou I.
V roce 1924 otevřel Ferdinand Peroutka v časopise Přítomnost anketu Proč nejsem komunistou? Příspěvky do ní napsali přední čeští spisovatelé a intelektuálové - Karel a Josef Čapek, Jan Herben, František Langer, Josef Kopta, Fráňa Šrámek, Ladislav P. Procházka, Jaroslav …

Ve znamení Kon-tiki
„Hranice? Sám jsem nikdy žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myšlenkách některých lidí.“ THOR HEYERDAHL. 28. dubna 1947 vyplul z Peruánského Callaa balzový vor se šesti muži a papouškem. Jeho kapitánem byl tehdy třiatřicetiletý Thor Heyerdahl a jejich cílem b…

Společnost nevolnosti
Audiokniha Společnost nevolnosti je výběrem esejů z knižní podoby. Jak na začátku knihy uvádí Václav Bělohradský: “První vydání této knihy vyšlo na samém konci roku 2007, nevolnost, o níž v ní uvažuji, od té doby změnila skupenství. Stala se tekutým hněvem, zalévá celou…

SHERLOCK HOLMES ve státních službách
PRVNÍ ROZHLASOVÁ HRA VYSÍLANÁ PO 70 LETECH ŽIVĚ 17. 9. 2017 „Obstarali jsme si i zelnou hlávku, abychom mohli zachytit samotný okamžik vraždy“ Artur Conan Doyle: SHERLOCK HOLMES ve státních službách Sherlock Holmes: Honza Hájek John Watson: Pavel Batěk Fama Quartet Dá…

Pád domu Usherů, Berenice
V povídce Pád domu Usherů se samo zdivo starého paláce, „způsob sestavení jeho kamenů“, stává spolu s plísněmi, které na něm bují, a s hynoucími stromy v okolí tajemnou chemickou silou tvořící zvláštní atmosféru domu. Tento přízračný van rozkládá stavbu i determinuje os…

David Hecl: Mluví k vám kapitán
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všim…