Audiokniha Zelená míle

O čtyřech vodnických oplátkách
Václav Čtvrtek je oblíbený zejména proto, že čerpá motivy svých pohádkových příběhů z lidové tvorby, plné tajemných figurek a nadpřirozených bytostí. Loupežník Rumcajs, Maková panenka, Křemílek a Vochomůrka, forman Šejtroček, vodník Čepeček a další postavičky patří do p…

Zimní pohádka
Hra Williama Shakespeara, označovaná nejčastěji jako romance, spadá do pozdního období autorovy tvorby. U nás je populární také proto, že se částečně odehrává v kraji nazvaném Bohemia, teda v Čechách - i když historické ani zeměpisné odkazy ve hře neodpovídají skutečnos…

Taussig: Vlasta Burian / Život za smích
Četba z knihy významného filmového historika o mimořádném životě krále komiků, doplněná autentickými nahrávkami Burianových výstupů Kniha filmového historika, publicisty, scénáristy a pedagoga Pavla Taussiga o divadelní a filmové hvězdě první republiky se věnuje nejen …

Ještě nejsem pod zemí
Když se sedmadvacetiletá Jet probudí v nemocnici, čeká ji šokující zjištění. Byla brutálně napadena, má devastující zranění hlavy a před sebou jen týden života. Mladá žena se rozhodne, že zbývající čas využije k nalezení svého vraha. Při pátrání proniká stále hlouběji d…

Růžička a duhový princ
Pohádkový příběh o princezně Růžičce a jejích nápadnících. Původní rozhlasovou pohádku na starofrancouzské motivy napsala Markéta Zinnerová.Osoby a obsazení: vypravěč (Miroslav Moravec), král (Svatopluk Beneš), Růžička (Hana Maciuchová), Růžový princ (Luděk Munzar), Pav…

5 principů rodičovství
>>„Upřímně netuším, co bych si bez Alizy počala. Dává mi jistotu, že všichni můžeme vychovávat dobré lidi – včetně nás samotných!“ — Drew Barrymore

Žil jsem zbytečně
Četba na pokračování z rukopisu vlastního životopisu významného českého národohospodáře a publicisty Jiřího Hejdy odsouzeného na doživotí v procesu s dr. Miladou Horákovou.Hejdova autobiografie Žil jsem zbytečně: román mého života mohla být vydána až po roce 1989. Rozhl…

Zločin v Amalfi
Druhý díl série oddechových krimipříběhů z prosluněné Itálie. Švédský učitel dějepisu Hugo Lind a majitelka cestovní kanceláře Lara Belmonteová řeší další případ záhadného úmrtí. Tentokrát Belmonte Travels zorganizovala luxusní pobyt na pobřeží Amalfi pro bohatou obchod…

Polské uši
První část Sidonova románu Boží osten vyšla pod názvem Polské uši společně s novelou Brány mrazu pod titulem Dvě povídky o utopencích v Kolíně n. Rýnem 1988. Po vypjatě autentickém autobiografismu Snu o mém otci a Snu o mně (1970) se Sidon soustředil na výpověď, která …

Jeviště Zdeňka Štěpánka
Z komentáře k původnímu 2LP albu 1218 0551 vydanému v roce 1982 v Supraphonu v řadě Historický archív a jenž nyní vychází poprvé digitálně: Ten hlas!...a tu náhle zazněl vroucím tónem tento hlas rozbolavělého srdce, hlas chvějivý a vroucný, sametově lichotivý i bouřlivě…

Žárlivost a jiné povídky
Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Žena letící z New Yorku do Londýna…

Vyhnání Gerty Schnirch
Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta" společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a n…

Válkotvůrci
V Římě navštívíte místo, kde se během pandemie sejdou dva zvláštní milenci, potkáte vojáky budoucnosti, muže za oponou, kteří rozpoutávají války ve prospěch lidstva, setkáte se s chlupatými mimozemšťany a vypravíte se i na největší dobrodružství, které lze zažít jenom n…

Pan Masters
Je mocný, charismatický, sexy a je to můj šéf – vražedná kombinace. Uspokojení z práce najednou získalo zcela nový rozměr. Když jsem si ve svém životopise vymýšlela, nenapadlo mě, že na tom bude záležet. Zamilovalo by si mě přece každé dítě, práci chůvy mám od přírody v…

O Pavlovi
Audioknižní zpracování vzpomínek Dani Horákové na svého manžela, scénáristu a režiséra Pavla Juráčka, které byly oceněny Knihou roku Lidových novin 2020. V roce 1979 se Daňa Horáková stala třetí, poslední, manželkou režiséra a scénáristy Pavla Juráčka (1935–1989). Ve st…

Život víry 2025/01
Život víry 2025/01 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Ludmila Matušková a Jakub Lofítek. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * téma: Kudy ke štěstí? „Hodně štěstí, zdraví!“ nebo „Šťastný nový rok!“ si přejeme tak často, …

Život víry 2023/04
Život víry 2023/04 – audioverze jediného českého mezidenominačního křesťanského měsíčníku. Čtou Kateřina Hodecová a Daniel Zeman. Nahráno ve studiu Rádia 7. Z obsahu čísla: * Glenn Machlan: Mezi lovci lebek byla pomsta znakem mužnosti Když přišel Glenn Machlan v 90. …

Zahrada sirén
Přichází Čas zabíjení a Čas umírání, přesně jak to prorokoval černokněžník Orichalkian. Vévodstvím Barro prošel mor, Arkastie stojí na prahu občanské války a Gordonovu zemi ovládli neznámí dobyvatelé. Skutečná válka však ještě nezačala. V Zahradě sirén je ukrytý chlapec…

Zaječí příběhy
Ostřílený zaječí taťka Chlupáč se rozhodně nenudí ani se svým nejlepším (trochu prchlivým) kamarádem Huňáčem, ani se zlobivým Filípkem, ani s Povídálkem nebo dalšími zajíci z lesa. Oba kamarádi zažijí nepovedený výlet do hor, postaví se přivandrovalému Likvidátorovi, al…

Stanice Armida
Hluboko ve vesmíru se nachází stanice Armida, jedno z četných míst, kde se setkávají pozemšťané a mimozemské rasy. Právě sem je vyslán mladý xenolog Viktor Frenchstone, aby pomohl vyřešit případ záhadné sebevraždy. V nitru stanice se zvolna stahují stíny, stejně jako v …

Nekonečná Síla
Jak žít šťastný život naplněný spokojeností doma i v práci To chce vědět každý z nás. Nebo minimálně většina. A víte, že to není nic těžkého? Že vás na cestě za štěstím nečeká žádný šílený výstup na vrchol hory zvané úspěch? Že stačí málo a vyběhnete na ni bez zadýchání…

Dialog v předvečer soudu
V rozhlasové hře Oldřicha Daňka z roku 1967 vytvořil její autor silné komorní drama, jež se odvíjí mezi představitelem justice a lékařem obviněným ze zabití v případě transplantace ledviny. V dialogu prokurátora (Otakar Brousek) a lékaře (Karel Höger) vyplývají závažné…

Můj růžový život s Bohem a rakovinou
Po stanovení diagnózy rakoviny v roce 2007 podstoupila autorka operaci a za nějakou dobu byla propuštěna z nemocnice jako stabilní pacient. O téměř pět let později přišla jako blesk z čistého nebe stejná diagnóza. Další dvě operace ani následná chemoterapie nepomohly, a…

Zábranský: Bludičky a Jakoubek a další pohádky
Bludičky jsou podle pověstí zelená, modrá i jinak zbarvená mihotavá světélka, která se objevují v noci u bažin a lákají pocestné do močálů. Někdy ale také pomohou hodným lidem najít cestu z lesa či dokonce poklad a jindy potrestají lidi zlé.... První dvě pohádky z pera …