Audiokniha Zázračná imunita

Stráže! Stráže!
Jakýsi tajemný noční tvor mění obyvatele Ankh-Morkporku, hlavního města Zeměplochy, v něco, co velmi připomíná tablety živočišného uhlí. Záhadu, za níž možná stojí spiknutí vedoucí do nejvyšších kruhů, musí rozřešit velitel Noční hlídky městské stráže kapitán Samuel Elá…

Nebožtík Nasredin
Pohádkový příběh na orientální motivy napsal Josef Kainar už v roce 1959. Zasadil ho do exotického prostředí, nebyl by to však Kainar, autor zřetelně satirického a politického myšlení, aby hlavní postavu taškáře Nasredina neobdařil rysy a vlastnostmi, jež byly známé a …

Chytré pohádky
Existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neoby…

Zkáza Titaniku
Rozhlasová hra. Dobové zpracování známého příběhu na základě tehdejších dokumentů a souvislostí.Osoby a obsazení: Fred Black (Oldřich Vízner), Mary Black (Jorga Kotrbová), Ralph Williams (František Vicena), Georges Gastor (Jiří Adamíra), Anny Gastor (Gabriela Vránová), …

Smrt talentovaného ševce
DOVOLENÁ KAPITÁNA EXNERA A MRTVOLA V ZÁMECKÉM PARKU Alejí vzrostlých stromů šel vrah. Stromy byly staré a vrah se usmíval. Městečkem Opolná otřese vražda. Vrahem je někdo z místních. Mrtvého Rambouska tu neměl nikdo rád. Kapitán Exner, který sem přijel na dovolenou, vy…

Hašek: Ze světa zvířat
Ze svého působení v redakci časopisu Svět zvířat vytěžil Jaroslav Hašek několik povídek, v nichž hlavními hrdiny jsou ježek, slepice, nebo jezevčík. Na osudu svých zvířecích hrdinů v absurdní komické nadsázce ukazuje Hašek vtipně a s lehkostí směšnost lidských vlastnost…

Louka
Pečlivě komponovaná novela Louka sleduje postavu dobráka od počátku nemoci až po smrt, jeho lakotnou ženu a syna, u něhož se soucitný vztah k otci prolíná s upevňujícím se vztahem milostným. Osobitost novely vyrůstá z výmluvnosti zblízka viděných věcí v pustnoucím domě,…

Moje vražedné vnútorné dieťa
Björn Diemel si polepšil a za všetko vďačí kurzu sústredenosti. Niekdajší „diablov" advokát má konečne viac času na dcéru a aj jeho hádky s manželkou prebiehajú akosi láskavejšie. Nečudo, keď sa človek stane vodcom nie jedného, ale hneď dvoch mafiánskych klanov, predpok…

Tři večery s dědou aneb Vyprávění o Pučálkovic Amině
Další z úspěchů dlouholetého tvůrčího tandemu dramaturgyně Jaroslavy Sterjčkové a režiséra Jiřího Horčičky. Rozhlasová inscenace, která vznikla na motivy slavné knížky herce Jindřicha Plachty.

Vražda pro štěstí
Kdo stojí za vraždou šéfredaktora svérázného literárního časopisu? Detektivka Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany Vražda pro štěstí nás zavede do světa pražské prvorepublikové smetánky i mezi hospodské povaleče a zlodějíčky. Básník, prozaik a překladatel Jan Zábrana spol…

Školák Kája Mařík
První díl úspěšného sedmidílného cyklu, který poprvé vyšel za první republiky. Kája Mařík vyrůstá v hájovně u vesnice Lážov. Rodiče jsou chudí a snaží se jej vychovávat, jak nejlépe mohou. S Kájou to ale není úplně jednoduché! Všude kolem se toho děje tolik - a Kája by …

Bridgertonovi V: S láskou, Eloise
Ovdovělý sir Phillip potřebuje matku pro své děti a nejvhodnější mu připadá Eloise Bridgertonová. Domnívá se totiž, že je to prostá nenáročná dívka, a protože je v devětadvaceti letech stará panna, nejspíš jen zoufale čeká na nabídku k sňatku. Žena, která se objeví na j…

Prorok, Zahrada Prorokova
Prorok a Zahrada Prorokova jsou významné a proslavené básnické prózy charismatického libanonského malíře a spisovatele. Staly se po celém světě proslulým poselstvím moudrosti a lásky. S filozofickou hloubkou a poetickým stylem v nich autor proniká do tajemství základníc…

Cena krve
Gene Hawkins přichází do kontaktu se zločinem dnes a denně, strach ovšem nemá. Od chvíle, kdy ztratil milovanou ženu, pro něj život pozbyl smyslu a smrti se vyhýbá vlastně jen proto, aby dostál profesním povinnostem. Zčásti i proto, aby ho odvedl od sebedestruktivních m…

Večer s Milošem Kopeckým
"...Herectví jsou prý metamorfózy, věčné proměny: snad právě proto já, dobrák od kosti, člověk čistý a nezáludný, mravně spanilý... snad právě proto jsem zrovna já musel taková dlouhá, útrpná léta hrát - s námahou a mnohdy vnitřním odporem - lumpy, lotry, podvodníky, zá…

Do velké krajiny Dudédu
Z veršů, pohádek a dopisů Ivana Martina Jirouse hraje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor.

Triumf a tragika Erasma Rotterdamského
Na výbuchy zvůle, fanatismu, násilí a nesnášenlivosti v Německu 30. let 20. století zareagoval rakouský prozaik a esejista Stefan Zweig (1881-1942) nepřímo, oklikou přes 16. století, století humanismu a reformace: napsal beletrizovaný životopis humanisty Erasma Rotterda…

Tanec papírových draků 2: Hon
Už je to pět let od chvíle, co jsem naposledy umřel, ale pomalu mi to začíná chybět. Policejní sledovací a zásahový útvar jakž takž funguje, ale nikdo mě nevaroval, že vést ho bude obnášet excelové tabulky, audity a videokonference. Jenže management nikdy nebyl mojí sil…

Bylo nebylo jedno zlomené srdce
Evangelína Ryšavá odjakživa věřila v opravdovou lásku a v pohádkový život šťastně až navěky. Dokud se ovšem jednoho dne nedozvěděla, že se láska jejího života žení s jinou a její sny jsou v troskách. V zoufalé snaze svatbu překazit a vyléčit své zraněné srdce Evangelína…

Život na Mississippi
"Když jsem byl malý chlapec, ovládala mne a moje kamarády z našeho městečka na západním břehu Mississippi jedna neutuchající touha: stát se členem posádky na parníku," vzpomíná po letech Samuel Clemens. Jméno tohoto muže asi většině z nás nic neříká, zato jeho literární…

Vypravěč
V příběhu malého Vítka Kříže a jeho bratra Jáchyma se ocitáme na Běstvinách, na místě jako stvořeném pro prastarou legendu, ve které se na konci zámecké zahrady hýbe obrovský kompost. Hluboko pod zemí prý žije červ, kterého je třeba krmit – radostí, strachem, výčitkami …

Čtvrtek: O Rumcajsovi, Cipískovi a vodníku Volšovečkovi
Další zvukové pokračování pohádek z lesa Řáholce vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Václava Čtvrtka. Vypravěč Josef Dvořák se tak stal důstojným pokračovatelem interpretačního mistrovství Karla Högera a Eduarda Cupáka, jejichž "Rumcajs" se proslavil sérií televizní…

Útěky - Lída Baarová
Otevřenou zpověď herečky Lídy Baarové zachytil v knize Útěky spisovatel Josef Škvorecký. Knížku vydal ve svém torontském nakladatelství na počátku 80. let minulého století. Český rozhlas Olomouc natočil z této knihy pětidílnou četbu na pokračování.Režie se ujal Michal B…

Pod haldou
V Ostravě se opět vraždí Detektivka z ostravského prostředí. Mladá atraktivní bankéřka je zavražděna a rutinní kolotoč vyšetřování se rozjíždí. Realistické líčení policejní práce v lecčem připomíná Případy 1. oddělení. Baví vás realistické české detektivky? Takové, kde …

Neznámý přítel
Skoro detektivní případ váženého profesora, jenž je existenčně ohrožen sérií anonymních dopisů, napsal pro rozhlas dramaturg a scenárista Václav Nývlt. V roce 1985 text nastudoval režisér Josef Hajdučík, který do hlavní role profesora Návrata obsadil skvělého Josefa Kem…