Audiokniha Ve slepé uličce

Kubula a Kuba Kubikula
Za časů ušatých čepic bývaly náramné zimy… Tehdy chodil po světě medvědář Kuba Kubikula se svým nezbedným a mlsným medvědem Kubulou. Kubula byl strašný neposeda a neposlucha a medvědář už si s ním nevěděl rady, a tak si vymyslel medvědí strašidlo Barbuchu. Mělo medvídka…

Únik z Osvětimi
"Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti" V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil pravdu o táboře smrti a varoval poslední Židy v Evropě před krutým osudem čekajícím na ko…

Petiška: Řecké báje a pověsti 2
Málokterá česká kniha pro mládež se dočkala tolika vydání jako Řecké báje a pověsti Eduarda Petišky. A to nejen proto, že patří mezi tzv. doporučenou četbu na středních školách a gymnáziích. Nesmrtelné antické mytologii v ní autor ponechal vnitřní dramatiku, a tak čtená…

Kočka a město
Tokio je největší vězení na světě – třicet milionů obyvatel. A přece mají šanci. V mraveništi hustě obrostlém mrakodrapy se člověk šťastnějších obzorů nedohledá, a tak v něm mnohdy živoří jako samotář, zoufalec či troska. Když však jistá kaliková kočka se zelenýma očima…

Lékařem jste i vy
Dech, postoj, pohyb i smysly. Všechny tyto nástroje nám tělo dává k dispozici, aby se dokázalo samo uzdravit. I příroda kolem nás funguje podle řádu rovnováhy, zdraví a obnovy. Stačí ho pochopit – a začít s ním spolupracovat. Tato inspirativní kniha vás provede skrze dv…

Pinocchio
Drahý nosáčku Pinocchio, čteme tvůj napínavý příběh a bez dechu sledujeme, jak se protloukáš nebezpečným světem. Tvůj tatínek Geppetto tě vyřeže ze zázračného špalíku a ty od něj vzápětí utečeš, touláš se světem a vůbec ti nevadí, že všichni mají o tebe strach. Oklameš …

Škola malého stromu
Víte něco o duši amerických Indiánů? Víte, že stromy mluví? Víte, jak posílat zprávy prostřednictvím hvězd? Víte něco o smíchu a slzách v lidském srdci? Zaposlouchejte se do Školy Malého stromu a pochopíte pozoruhodnou jednotu člověka, přírody a kosmu. Příběh Malého str…

100 statečných - Host č. 60 - Petr Pánek 07.06.2014
Hostem L. Výborné - P. Pánek (předseda sdružení PANT, lidskoprávní problematika)

Šprechty v plném počtu
Populární komik, který si získal velkou přízeň diváků a posluchačů, by se v letošním červenci dožil 100 let K nedožitým narozeninám komika Felixe Holzmanna (8. 7. 1921) vychází ve formátu mp3 vše, co ukrýval archiv Supraphonu, s přispěním archivů České televize, Českéh…

100 statečných - Host č. 45 - Petr Tichý 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - P. Tichý (generální ředitel společnosti Barrandov Studio)

Strýček Indián
Dobrodružná kniha pro mládež českého cestovatele Alberta Vojtěcha Friče o hlubinách brazilských a paraguayských pralesů, kam ho sedmkrát vedla jeho láska k jihoamerickým Indiánům. Alberto Vojtěch Frič byl indiány nazýván Karaí Pukú - Dlouhý lovec a je tedy sám hrdinou s…

100 statečných - Host č. 29 - René Kujan 07.06.2014
Hostem J. Pokorného - R. Kujan (maratonský běžec)

Večer s Josefem Bekem
Josef Bek (*21.12.1918 - † 5. 5. 1995) původně ochotnický herec odešel k divadlu, aby se za války vyhnul pracovnímu nasazení. Dokud si nepoškodil svůj neškolený hlas, účinkoval v operetě a opeře v Olomouci, poté přešel k činohře. V divadle i ve filmu ztělesňoval předevš…

Jak svět doopravdy funguje
Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy mo…

100 statečných - Host č. 94 - Libor Zámečník 08.06.2014
Hostem L. Výborné - L. Zámečník (urolog a androlog)

Přízrak Dochartovy šachty
Francouzský spisovatel Jules Verne je znám jako zakladatel žánru sci-fi, jehož fantazie neznala hranic. Ani v tomto případě nezůstal své pověsti nic dlužen. Navzdory poněkud zavádějícímu názvu se román Černé Indie odehrává v uhelných dolech Skotska - termín "black indie…

Básně Vladimíra Holana
Původní EP album 20048 "Básně Vladimíra Holana" vydal Supraphon ve spolupráci s Klubem přátel poezie v roce 1963 - nyní titul s básněmi Píseň milenky, Matce, Masopustní úterý, Večeře, Matka, Lidský hlas a dalšími z pera VLADIMÍRA HOLANA (*16. 9.1905 – †31.3.1980) v inte…

Tekuté krystaly
Tvrdili mi, že jsem ho zastřelil. Ovšem vymazali mi paměť čtyři měsíce dozadu, takže kdoví jestli. Soud se tím ale moc nezabýval. Byl jsem to já. Záznam z mého procesoru implantovaného v mozku byl zcela jednoznačný. Měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky…

Šimek, Grossmann: Návštěvní den 1
V roce 1962 jsem jako student Pedagogické fakulty založil ve Spálené ulici v sále České státní pojišťovny divadelní klub Olympik. S kapelou Dixi-party přišel v témže roce do klubu Jiří Grossmann. A bylo rozhodnuto. Osud tomu chtěl, abychom se rychle spřátelili a začali …

Dcery nové doby I.
První díl rodinné ságy čtyř přítelkyň, které se narodily kolem roku 1900 a žily v Hamburku, na pozadí bouřlivých německých dějin dvacátého století. Henny Godhusenové je devatenáct, má už za sebou první světovou válku a právě nastupuje na hamburskou ženskou kliniku Finke…

Wintonův vlak 1939 a 2009
Pořad o Nicholasi Wintonovi a o jízdě důležitého parního vlaku na jeho počest připravili Bronislava Janečková a Tomáš Černý. Hovoří a vzpomínají: Zuzana Marešová a Marie Šímová.

Pán much
Jak tenká linie dělí civilizaci od barbarství! Dnes již klasický příběh chlapců z britské internátní školy, kteří se ocitnou na opuštěném ostrově. V extrémních situacích se začnou měnit jejich charaktery i ochota působit zlo. Prvotina britského nositele Nobelovy ceny…

Život: Moje cesta dějinami
Papež František o svém životě poprvé vlastními slovy. Upřímné autorizované memoáry současné hlavy církve. 14 zastavení u dějinných milníků v kontextu Františkova života od začátku druhé světové války do současnosti Při listování tou vzácnou knihou, kterou je sám život,…

Zlomená křídla
Zlomená křídla, jedno z nejkrásnějších Džibránových děl, jsou poetickým převyprávěním příběhu tragické lásky autorova mládí. Jeho základní napětí vyvěrá z rozporu mezi svobodou lásky, jež je Božím darem, a falší společenských konvencí, které Džibrán podrobuje tvrdému od…