Ve znamení Kon-tiki
„Hranice? Sám jsem nikdy žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myšlenkách některých lidí.“ THOR HEYERDAHL. 28. dubna 1947 vyplul z Peruánského Callaa balzový vor se šesti muži a papouškem. Jeho kapitánem byl tehdy třiatřicetiletý Thor Heyerdahl a jejich cílem b…

Velmi osobní kniha o zdraví
Jsme obyvatelé přepychové části Země. Máme dostatek vody a jídla. Můžeme studovat podle chuti a zájmů, většina z nás si vybírá, co bude v životě dělat. Pokud onemocníme, jsme obklopeni kvalitní dostupnou péčí a blahobytem. Zároveň jsou ale mnozí věčně unavení, přejedení…

Northangerské opatství
Upřímné srdce hledá pravou lásku. V příběhu sedmnáctileté Catherine, chytré a dobrosrdečné dívky, rozehrává autorka svůj nezaměnitelný smysl pro humor a ironii na pozadí kulis módního lázeňského města a strašidelných gotických románů. „Když je nějaké slečně souzeno být …

O té sani z Vojtěšské ulice
Draci neboli vícehlavé saně se objevují v pohádkách často. V té, o které psal Karel Čapek, vystupuje saň se sedmi krky a sedmi hlavami. Nikdo ji nechce, a tak se jí nakonec ujme zřízenec ze Spolku pro ochranu zvířat pan Trutina. Zamiluje si ji a Amina, jak ji pojmenoval…

Prázdniny v Česku
Za dobrodružstvím není třeba létat přes půl světa! Stačí procestovat rodný kraj a dobře se dívat. Vydejte se s Ladislavem Ziburou na dvouměsíční jízdu po českých luzích a hájích a připomeňte si, v jak rozmanité a krásné zemi žijeme. Těšit se můžete na cestu plnou zajíma…

Stopy dávnej minulosti 10
Záverečný zväzok knižného cyklu Pavla Dvořáka Stopy dávnej minulosti autor už nestihol napísať, nečakane zomrel v decembri 2018. Jeho manželka, historička Daniela Dvořáková sa podujala zavŕšiť knižnú sériu namiesto neho. Na základe osobnej korešpondencie a literárnej po…

Z povídek Oty Pavla 2.
Povídky českého spisovatele a novináře Oty Pavla čtou: Jaromír Spal, Marek Eben, Jiří Klem, Bořivoj Navrátil a Jiří Lábus.Ota Pavel, původně Popper, se narodil roku 1930 rodičům, které známe z jeho povídek: otec Leo byl obchodní cestující a maminka Hermína zajímavá a si…

Velký Gatsby
Slavný román Hemingwayova souputníka v mistrném překladu Lubomíra Dorůžky. Jazz, láska, peníze a neutuchající naděje. Do New Yorku přijíždí Nick Carraway, mladý muž s představou, že mu všeobecný politický a hospodářský boom dá vydělat prostřednictvím obchodování s cenný…

Zimní královna
Historický životopisný román ze 17. století vypráví příběh půvabné a vzdělané Alžběty Stuartovny, dcery anglického krále Jakuba I. Když se provdala za Fridricha Falckého, budoucího českého krále, netušila, jakému dobrodružství vychází vstříc. Fridrichova vláda v Čechách…

Prečo spíme
Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Donedávna vedci nedokázali odpovedať na otázky prečo spíme, ako spánok pomáha nášmu telu a mozgu, prečo nás postihnú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Najmä v por…

Dotek osudu
Vlasy ženy klečící u náhrobku vlají ve větru, oči upírá na zem, ústa má pootevřená v tiché modlitbě. Ale vosk, který jí kape ze studených modrých rtů, ukazuje, že už je příliš pozdě na to ji zachránit... Pátrání po pohřešované ženě Krystal Duncanové nedopadne první den …

Ani mráčku na obláčku
Vyprávění Jiřího Anderleho z rozhlasového cyklu Láska za lásku.

44 lekcí
Jaké by to bylo, kdybyste každou noc klidně spali s vědomím, že pro ochranu a růst svých peněz děláte to nejlepší, co můžete? Co kdyby vám k dosažení tohoto pocitu stačily jen 4 minuty denně? Během pouhých 4 minut denně přehodnotíte myšlení o penězích od základů, vybudu…

Pekelná hospoda
O staré zájezdní hospodě v Zárybničí kolují divné řeči. Prý bývala místem, odkud se hříšní lidé dostávali přímo do pekla. Jenže nový hospodský Mikuláš o takovou pověst nestojí, nikoho do neštěstí přivádět nechce. To bude mít raději lokál prázdný. Touží po lásce, ale na …

Medovníček a řeka Modrávka + Medovníček na cestách
Medovníček a řeka Modrávka Další setkání dětí se skřítkem Medovníčkem, který tentokrát poznává život kolem řeky Modrávky. Seznámí se s ptákem ledňáčkem, uloví ho mořský orel, přenese z rybníka do řeky kapry Animuka a Vaška a zachrání malé štěňátko. Nezapomíná ale ani na…

Pohádky 4
Pohádky staršího data i pohádky novější, známé i méně známé, pohádky dramatizované, pohádky poučné, výchovné, pohádky pro radost. Nikdy jich není dost! Další díl naší miniserie Pohádky určené pouze pro digitální obchody je tady.

Dialogy nad životem
Když jsem přemýšlel o tom, jaký nepsaný odkaz bych zde měl po sobě zanechat, vzpomněl jsem si na dlouhou sérii takzvaných dialogů nad životem. Někdy v polovině devadesátých let jsem takto nazvaný návrh pořadů předložil vedení stanice Český rozhlas 2 - Praha. Zdůraznil j…

Svědectví o životě v KLDR
Všechno, co jste chtěli vědět o životě v KLDR (a totalitě vůbec), ale báli jste se zeptat… Z několika desítek rozhovorů, jež pořídila s uprchlíky ze Severní Koreje, vybrala česká koreanistka sedm, které nejvýmluvněji zachycují různé aspekty každodenního života v nejuza…

Na útěku - neuvěřitelný příběh Josefa Brykse
Vyprávění o českém hrdinovi, který z okupované vlasti utekl do Francie, odkud se vydal do Velké Británie a nastoupil do královského letectva. Kniha vypráví o jeho mnohých odvážných a riskantních útěcích z německého zajetí. Ze vzpomínek pamětníků a jeho ženy je tak poskl…

Rozvodový soudce
Drobná hříčka s barvitým dobovým a místním koloritem na věčně aktuální téma manželství a rozvodu. Od autora důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha.,br>Účinkují: Miroslav Doležal (soudce), Jan Přeučil (přísedící), Václav Kotva (písař), Zdenka Hadrbolcová (Mariana), …

Lady Fuckingham
Všichni to přece dělají. Klasické dílo erotické literatury plné sexuálního napětí, sprostých slov, nadsázky, vzrušení a otevřené erotiky, která pobuřuje i ve 21. století. Slavná erotická novela, jejíž autorství se připisuje spisovateli Oscaru Wildovi, je koncipována j…

Povídky
Z archivu Českého rozhlasu pro vás vybíráme povídky a dramatizace v zajímavé sestavě autorů od Františka Gellnera, přes Jaroslava Haška až ke Karlu Poláčkovi. Účinkují: Karel Höger, Vladimír Brabec, Václav Vydra, Josef Kemr, Rudolf Hrušínský, Josef Somr, Felix le Breux …

Na plnou hubu – Parádní desetiletí ve formuli 1
„Už předtím jsem obdržel nabídku, abych sesmolil pokračování Přežít a závodit, ale abych řekl pravdu, nic mě nenapadalo. Dokud jsem nedostal padáka…“ Oblíbený outsider mezi šéfy stájí F1 – a jak sám tvrdí, taky stařík s talentem mít v pravou chvíli nevhodné kecy – odkrý…

Hodiny
Rozhlasová groteska o nešikovném pašerákovi hodin. "Asi nejrozkošnější věc, kterou jsem kdy dělal... Báječná groteska" Jiří Horčička Osoby a obsazení: Mrázek (Josef Kemr), pan doktor (Oldřich Musil), pan Tadeusz (Jaroslav Marvan), Budil (Pavel Spálený), Tvrdek (Ivo Gübe…