Audiokniha Tasmánie

Pěšky mezi buddhisty a komunisty
Svět z televize je někde tam venku. Jen si pro něj někdy musíš dojít pěšky.” To je motto excentrického poutníka Ladislava Zibury, který se tentokrát vydal zdolat Himálaj a probádat údolí čínských a nepálských řek. Ať už zrovna trpí výškovou nemocí, zachraňuje lidský živ…

The Picture of Dorian Gray
Audiokniha The Picture of Dorian Gray namluvená rodilým mluvčím. Jazyková úroveň B1 pro středně pokročilé posluchače. Late nineteenth-century London: a city of contrasts. Great wealth and terrible poverty, beauty and ugliness, purity and immorality. Oscar Wilde takes th…

Nezapomeň psát
Nikdy nevěřte tomu, že ženy jsou slabší pohlaví! Na léto roku 1960 dvacetiletá Marilyn jen tak nezapomene. Jako by nestačilo, že o prázdninách volnomyšlenkářskou židovskou dívku doma dusí přísný otec, který ji na univerzitu poslal beztak jen proto, aby si tam našla dobr…

Tajný deník ruského legionáře 2
Na počátku byl fascinující nález deníku a korespondence československého legionáře, který v průběhu 1. světové války bojoval v Rusku za samostatnost naší budoucí republiky. Na základě těchto písemností a svědectví rodinných příslušníků poskládal jeho syn, Jan Kučera, př…

Jeviště Zdeňka Štěpánka
Z komentáře k původnímu 2LP albu 1218 0551 vydanému v roce 1982 v Supraphonu v řadě Historický archív a jenž nyní vychází poprvé digitálně: Ten hlas!...a tu náhle zazněl vroucím tónem tento hlas rozbolavělého srdce, hlas chvějivý a vroucný, sametově lichotivý i bouřlivě…

Případ Collini
Co dožene k vraždě člověka, který se nikdy ničeho nedopustil? V hotelovém pokoji je zastřelen starý muž. O motivech, které ho vedly k vraždě, pachatel mlčí. Advokátem ex offo je pověřen Caspar Leinen, kterého pátrání po důvodech činu dovede do minulosti. Fabrizio Collin…

Jeremyho farma nejen zvířat
{'cs': '„Špatný den na farmě je lepší než dobrý den v kanceláři.“\n\n „I ti, kdo Clarksona zarytě nenávidí, ho jako farmáře shledají sympatickým“.\n\nUž když se Jeremy proháněl po světě v drahých autech při natáčení Top Gearu, toužil jezdit traktorem a vyorávat své vlas…

12 esejů
Výběr dvanácti esejů George Orwella je průřezem vizionářskou tvorbou kultovního britského autora. Eseje s širokým tematickýcm záberem vybral a interpretuje novinář a dokumentarista Václav Müller, který se dílem George Orwella dlouhodobě zabývá. Součástí jsou oceňované t…

Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka I.
Josef Švejk, slavný hrdina románu Jaroslava Haška, představuje v našem životě téměř mýtus. Švejkovství je ve světě mnohdy považováno za výraz české národní povahy. Generace čtenářů znají zpaměti celé pasáže z této proslulé knihy. Tak, jako je spojen obraz Švejka s obráz…

Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem
Pohádkový příběh o hluboké proměně malého Nilse, který na cestě za svým napravením zažije plno dobrodružství. Je vůbec možné změnit neposlušného, sobeckého jedináčka, který nemá nikoho rád, v hodného kluka? Poslechněte si příběh o tom, že někdy musíme překonat sami sebe…

Stíny cest
Jaroslav Šindelář, akademický malíř, sochař, restaurátor a pedagog vydal v roce 2024 dvě knihy svých povídek pod názvem Stíny cest I. a Stíny cest II. Audionahrávka Stíny cest je výborem povídek z těchto dvou knih. Obsahuje 38 povídek, autorových postřehů z cest po svět…

Skryté signály těla
>>„Nádherně srozumitelný průvodce sebeuzdravením.“ – Bessel van der Kolk, autor bestselleru Tělo sčítá rány << # O audioknize Necítíte se vždy dobře ve vlastním těle? Trápí vás stres, úzkosti, či nevysvětlitelné bolesti? A co kdybyste dnes zjistili, že řešení máte n…

Osudy dobrého vojáka Švejka
Méně známá četba na pokračování z humoristického románu Jaroslava Haška. Vybrané části románu čte Josef Somr.

Můj přítel Maigret
„Haló! Jestli jsem znal nějakého Marcellina?… Jak?… Rybář?… Zkuste mluvit jasněji, Lechate… Nerozumím ničemu z toho, co mi vyprávíte… Týpek, který žije v bárce… Dobře… Tvrdí, že je mým přítelem?… Co?… Tvrdil?… Je mrtev… “ Maigret se za doprovodu korektního pana Pyka ze …

I'm your man: Život Leonarda Cohena
„Když mi řekli, že jsem kohen, věřil jsem tomu. Nebral jsem to jako bezvýznamnou informaci.“ Biografie literáta a písničkáře, jehož židovské příjmení („kněz“) předurčilo promlouvat k druhým v zájmu spásy, představuje světoznámého bludného Kanaďana v celé jeho nádherné s…

Zvon
Ve světě smrtek je všechno jinak. Citra a Rowan zmizeli. Plovoucí město Trvalka je pryč. Zdá se, že už nezbývá nic, co by mohlo smrtkovi Goddardovi zabránit, aby uchvátil absolutní moc. Když se teď Nimbus odmlčel, zůstává otázka: Může ho ještě někdo zastavit? Odpověď mo…

Parabible
Parabible: Tisková zpráva o našem prezidentovi Ježíši z Nošovic je aktuální, místy až provokativní biblickou parafrází. Její autor staví na své mnohaleté zkušenosti kazatele a překladatele Bible, aby nově obnažil pointy dávných evangelijních příběhů. Kniha, která se sta…

Pro každého nebe
Když podle novely Jozova Hanule vznikl v roce 2003 film Želary, vypadalo to, že se v české literatuře objevila originální a hlavně pozdní debutanka. Přitom její autorka Květa Lagátová se literatuře věnovala již od časů svých studií. Celý život se velmi často se vracela …

John: Rajský ostrov. Vyprávění o požáru a stavbě Národního divadla - vybrané kapitoly
Původní LP album DV 15186 "Rajský ostrov" s vybranými kapitolami vyprávění o požáru a stavbě Národního divadla z knihy Jaromíra Johna vydal Supraphon v roce 1963 (v reedici - z níž je i naše titulní strana - pak vyšel v roce 1983 pod kat.č. 1018 3350) - nyní tento titul…

Holka, která zachránila Vánoce
Pomohla přivést na svět Vánoce. A teď musí bojovat o jejich záchranu… Amélie Darrecková z Londýna se stala prvním dítětem, které uvěřilo v Otce Vánoce, a on jí to nikdy nezapomněl. Loni měl však na Štědrý den poněkud jiné starosti: Elfhelm totiž zákeřně napadli obludní …

Hanba
Rushdieho Hanba má spletitý děj: V honosném sídle spojeném se světem pouze nákladním výtahem se třem zhanobeným sestrám narodí syn Omar Chajjám Šakíl. Když se konečně odpoutá od jejich vlivu, vydá se z domu na pouť jakéhosi dychtivého voyeura všech metamorfóz hanby, pře…

Fotbaláci I. - Záhada usínajících rozhodčích
Jak může rozhodčí usnout uprostřed zápasu? A co když se to stane ve dvou zápasech po sobě? Jmenuju se Francisco, ale všichni z týmu mi říkají Pešek. Nedávno mi bylo jedenáct a právě jdu kopat tu nejdůležitější penaltu v dějinách Soto Alta. Sedmý fotbalový tým Soto Alto…

Ozvěny malých scén 1
Komentář k původním LP 1218 0478: Když jsem byl vyzván, abych po dokončení mladofrontovní populárně vědecké publikace Proměny malých scén (Máj 1983) vypracoval pro Supraphon jakési její zvukové pokračování či zvukový "pandán", považoval jsem to zprvu za jedinečnou příle…

Euforie
Vyřaďte alkohol a vybudujte si život, který budete milovat! Alkohol je v naší společnosti na každém kroku a je těžké mu odolat. Nátlak na to, abychom zapadli a dali si „jen jeden drink“ – který se změní na několik – ať už na večírku nebo v pátek večer, může vést k nevyr…

Pax IX.: Noční můra
Konec se blíží! Černá čarodějnice potřebuje získat šifrovací klíč schovaný v magické knihovně, a proto uzavře dohodu s Noční můrou. Estrid usíná a její strážce snů se ocitá mimo hru. Zachránit ho mohou jen Alrik s Viggem. Iris je však varuje. Vstoupit do světa snů je ve…