Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého
Hurvínek dělal v diktátech spoustu chyb, což rozčilovalo paní Kateřinu (Bábinku), a tak se Hurvínek se Spejblem a Máničkou rozhodli, že v rámci sebevzdělávání vytvoří učebnici jazyka českého a dají ji Bábince jako dárek k narozeninám. V prvním díle Bábinku „učili“ všich…

Marie Antoinetta a revoluce
Druhý díl biografie o Marie Antoinettě přináší strhující vyprávění o cestě francouzské královny pod gilotinu. Clara Tschudi si všímá proměny osobnosti dcery Marie Terezie. Z pyšné a rozmařilé panovnice se postupně stává smutná, rezignovaná a osamělá žena bez přátel. Kn…

Poviedky a vety 1: Slovenské vydanie
Veľké množstvo príbehov v „400 poviedkach na večery a noci“ viedlo k ich novému spracovaniu a usporiadaniu podľa obťažnosti, veku a dĺžky, aby našli čo najvhodnejšieho čitateľa. Pribudli aj farebné obrázky a na konci každej poviedky ponaučenia. Prvý výber má názov: „Pov…

Můj život v Severní Koreji
Neustále jsme žili v šeru. V obavě, že by nás mohli slyšet sousedé, jsme spolu téměř ani nemluvili… Život v hladomoru a totalitní diktatuře dohnal mladou Severokorejku Pak Čihjon k útěku i za cenu, že opustí umírajícího otce. Její první pokus přejít nelegálně hranice v…

Pohádka o Raškovi
Jiří Raška vyhrál na olympijských hrách v Grenoblu 1968 zlatou olympijskou medaili ve skocích na lyžích na středním můstku. Fanoušci v Československu byli nadšeni, spisovatel Ota Pavel později dva dokonalé skoky popsal v nezapomenutelné Pohádce o Raškovi. „Já také skák…

Dotek osudu
Vlasy ženy klečící u náhrobku vlají ve větru, oči upírá na zem, ústa má pootevřená v tiché modlitbě. Ale vosk, který jí kape ze studených modrých rtů, ukazuje, že už je příliš pozdě na to ji zachránit... Pátrání po pohřešované ženě Krystal Duncanové nedopadne první den …

Noc v Čechách
Jana Hlaváčová, Luděk Munzar a Ivan Trojan v komorní historické hře ze života francouzsko-švýcarské spisovatelky Anne Louise Germaine de Staël-Holstein, které Napoleon zakázal pobyt v okruhu 400 mil od Paříže.Epizoda ze života spisovatelky madame de Stäel. Ta prchá, sle…

Pohoda Vánoc. Vánoční večer Miloslava Šimka v divadle Semafor
V roce 1984 vznikla tato nahrávka ze svátečního a mimořádného večera, který každým rokem pořádal v předvánoční době Miloslav Šimek se svým souborem v divadle Semafor. Tak jako se pod stromeček přinášejí dary, předvádí zde každý z členů souboru to nejlepší, co má k dispo…

Vančura: Rozmarné léto
Zvuková nahrávka knihy Rozmarné léto vznikla v roce 1972 v režii Jiřího Menzela s protagonisty (až na dvě výjimky) stejnojmenného filmu. Humorné vyprávění o pánské společnosti, scházející se v lázních na řece Olši, o dobrodružství, které do městečka Krokovy Vary vnese p…

Vše pro firmu
Novela Karla Poláčka Vše pro firmu vycházela nejprve na pokračování v Lidových novinách a za autorova života jako celek nikdy nevyšla, poprvé se tak stalo až posmrtně v roce 1966. Sám Poláček toto dílo nijak nepodceňoval - na stejné téma napsal i divadelní hru Otec svéh…

Čapek: Matka. Hra o 3. dějstvích
Původní LP album 1118 4581 Karel Čapek Matka vydal Supraphon v roce 1985 - nyní titul vychází poprvé digitálně. "Tak mě vyložte, proč zrovna já, proč jsem to vždycky jenom já, po celé dějiny světa jsem to jenom já, já máma, já ženská, co musí tak hrozně platit za vaše …

Pan Kobkán vdává dceru
Satirický obrázek ze života českých drobných podnikatelů na počátku 20. století líčí trampoty velkošpeditéra Kobkána, jehož dcera se zapomněla s jistým "panem inženýrem". Pan Kobkán tedy nejen vdává svou dceru, ale zároveň zachraňuje ohroženou rodinnou čest a dobré jmén…

Lesní píseň
Poslechněte si krásnou pohádku nejen na dobrou noc. Podle stejnojmenného pohádkového příběhu Lesji Ukrajinky, romantický pohádkový příběh o nenaplněné lásce napsal pro rozhlas Václav Daněk. Hrají: Vilém Besser, Sylva Sequensová, Vlastimil Zavřel, Věra Kubánková, Valéri…

Don Giovanni
Víte, proč známý svůdník Don Giovanni zabil sevillského komtura, který ho přišel později ze záhrobí potrestat za jeho hříchy? A co je vlastně obsahem velmi zvláštního zápisníku, jehož majitelem je Giovanniho sluha Leporello? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Ji…

Jan Werich a Miroslav Horníček na Kampě
Šest setkání s povídáním o Voskovcovi, Osvobozeném divadle i o životě a jako bonus společné setkání s Jiřím Suchým v pořadu Gramotingltanglu. Rozhlasové nahrávky z roku 1966.

Teskné variace
Dramatický triptych z autorových drobných próz, jejichž společným tématem je láska ve svých teskných i směšných podobách. A především prázdnota, která přichází do láskou opuštěných či nenavštívených mezilidských vztahů. Postavy Čechovových skvostných miniatur vytvořili …

Nejkrásnější nevěsta
Hana Maciuchová nebo Ladislav Mrkvička v kouzelném příběhu na motivy italské pohádky. Starého krále jednoho dne napadlo, že se ožení. Za ženu že prý si vezme tu nejkrásnější dívku pod sluncem. Králův panoš Antonio tvrdí, že nejkrásnější není žádná urozená paní ze vzdále…

Mrs Dalloway
Audiokniha Mrs Dalloway namluvená rodilým mluvčím. Jazyková úroveň C1 pro velmi pokročilé posluchače. London 1923. The First World War has been over for five years, but the effects are still being felt all round the metropolis. A ocialite and politician’s wife prepares…

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek
Milovat lidi vyžaduje pořádný kus odvahy. Stejně jako milovat sám sebe! Být čarodějkou v současné Británii není nic jednoduchého. Mika by mohla vyprávět. Musíte dodržovat přísná pravidla utajení a být neustále na pozoru. Zároveň ale platí, že magie chce být používána. A…

Kalendář
Kniha s vybranými novinovými sloupky z let 1920-24 Kalendář vyšla poprvé po smrti Karla Čapka v roce 1940. V těchto sloupcích se Karel Čapek představuje jako skvělý pozorovatel. Všímá si všeho - proměny krajiny během čtyř ročních dob, zvířat i hmyzu, vůně domu, železnič…

Někdy člověk nevypadá
Dramatický monolog ženy, která rekapituluje vlastní život a řeší problémy s dospívajícím synem. Vynikající rozhlasové herectví Jany Štěpánkové v citlivé režii Hany Kofránkové.

Maigret: Noc na křižovatce
Jeden z nejdramatičtějších případů komisaře Maigreta V garáži na opuštěné křižovatce padesát kilometrů za Paříží leží mrtvola, jenže podezřelý se ne a ne přiznat. Tenhle Švéd je vůbec podivín – svou sestru Elsu zamyká ve dne v noci v jejím pokoji a nepouští ji z domu… M…

Léčebna
V přísně střeženém ústavu pro ty nejhorší zločince dojde k vraždě zdravotní sestry. A pohřešuje se i její novorozeně. Únosce žádá výkupné, čas neúprosně běží. Forenzní psycholožka Connie Woolwineová dokáže proniknout do mysli pachatele jako nikdo jiný, a tak se v utajen…

Život podle Karla
Série pěti dramatických apokryfů, které vycházejí z epizod popsaných v panovníkově vlastním životopisu Vita Caroli. Sledují osudy prince Karla od mladických zážitků v Itálii až k vyjednávání o jeho volbě římským králem.Pavel Molek sice respektuje historická fakta, ale m…

Průvodce Londýnem
Poznejte s námi jednu z nejpestřejších metropolí Evropy. Náš audio průvodce Vás provede po nejznámějších místech, které by jste při své toulce Londýnem neměli vynechat. Získáte: - Více než 80 minut zvukového záznamu k historii města a těm nejvýznamnějším místům a pamá…