Audiokniha Společnost nevolnosti

Norwid: Chopinův klavír
Báseň Chopinův klavír ze sbírky Černé květy (1856) polského básníka Cypriana Norwida (*24. 9.1821- †23. 5.1883) nahrál Jiří Adamíra (*2. 4. 1926 – †14. 8. 1993) pro Supraphon ve studiu Lucerna 17. prosince 1969. V roce 1972 vydal Supraphon tuto nahrávku na EP desce 0 39…

Hajaja se Spejblem a Hurvínkem
Obdobou TV večerníčku je v rozhlasovém vydání o pár let starší Hajaja, pohádka před spaním vysílaná pro děti na stanici Českého rozhlasu Praha. Těší se už pět desetiletí velké oblibě. Hajaja je spojen se jmény dlouhé řady herců a mezi postavičkami, které dětem přiblížil…

Pan Masters
Je mocný, charismatický, sexy a je to můj šéf – vražedná kombinace. Uspokojení z práce najednou získalo zcela nový rozměr. Když jsem si ve svém životopise vymýšlela, nenapadlo mě, že na tom bude záležet. Zamilovalo by si mě přece každé dítě, práci chůvy mám od přírody v…

Hrad ve Skotsku
Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná. Izzy se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď je z ní hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekan…

S láskou z parku
Věčně vytížená Claire nemá na lásku čas. Až do chvíle, kdy se doslova srazí s Ashwinem. Po prvním rande to mezi nimi vypadá nadějně, ale nadšení netrvá věčně. Claire má syndrom vyhoření, Ash s ní přestane komunikovat a sestra jí hodí na krk své dvě dcery. Náladu jí zved…

Kyjev. Vzpomínky příslušníků 1. čs. samostatné brigády
Původní 2LP album 1218 0611 věnované vzpomínkám příslušníků 1. čs. samostatné brigády na rok 1943, na boj na frontě po boku Sovětské armády vydal Supraphon v roce 1983 - titul nyní vychází poprvé digitálně.

Jak Hurvínek vyvdal Marii Terezii
Pátý titul z volné řady Hurvínek v českých dějinách nás zavádí do barokní Prahy, kam se naši dřevění hrdinové propadli v čase opět pomocí kouzelné písničky. Setkávají se s malou princeznou Marií Terezií a jejím budoucím manželem Štěpánem Lotrinským. To se neobejde bez d…

Elementárie
Kouzelný příběh o dvou sourozencích, Adélce a Šimonovi, kteří se společně se svými rodiči přestěhují na okraj města do Šeříkové ulice. Jejich nový dům je ale jiný než všechny ostatní. Na první pohled velmi neutěšené staré stavení totiž skrývá tajemství. Na zahradě, již…

Profil zabijáka
Midnight Jonesová má nevšední jméno i zaměstnání – pracuje pro korporaci vyvíjející nejmodernější biotechnologie a s pomocí AI vyhodnocuje profily uchazečů o studium na vysoké škole. K zásadnímu zvratu dojde, když narazí na profil Z, jehož iniciála značí „zabijáka“. Ví,…

Život na Mississippi
"Když jsem byl malý chlapec, ovládala mne a moje kamarády z našeho městečka na západním břehu Mississippi jedna neutuchající touha: stát se členem posádky na parníku," vzpomíná po letech Samuel Clemens. Jméno tohoto muže asi většině z nás nic neříká, zato jeho literární…

Jak Kuba parohatou princeznu léčil
Hrušky ušatky a jablíčka, po nichž člověku vyrostou na hlavě parohy! To je ovoce, které hraje prim v rozhlasové pohádce.Ušatost se vyléčí polibkem věnovaným z upřímné lásky, ovšem shodit parohy znamená zbavit se pýchy a nadutosti. A právě tuhle metodu zvolí Kuba pro léč…

Luisa a Lotka
Jsou si podobné jako vejce vejci. Dokoulejí se na správné místo, i když je osud zase rozdělil? To je k nevíře. Když kudrnatá Luisa Palffyová chviličku postojí a Lotka Körnerová si rozplete copánky, snad i stařenka s brýlemi jako láhev od okurek pozná, že tyhle devítil…

Terror
Dvě lodě britského královského námořnictva – Erebus a Terror – se roku 1845 vydaly hledat severozápadní cestu, jak ovšem víme z historie, Franklinova expedice skončila tragicky. Co se vlastně stalo? Svou verzi událostí líčí kapitán Francis Crozier, velící na lodi Terror…

Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka
Mladý šlechtic Adam, člen družiny českého krále Václava III. a králův přítel a důvěrník, je povolán ke královskému dvoru, aby zde řešil řadu záhadných případů.

Pixa: Krůpěj medu pro Verunku
Pohádkové vyprávění pro nejmenší s písničkami autora Jana Pixy a s hudbou Milana Baginského natočil Supraphon v roce 1985 ve studiu Lucerna. Vypravěči Petr Nárožný a Jana Dítětová seznamují děti s třemi pohádkovými královstvími, kde se moderní pohádkový příběh odvíjí - …

Krev na chodníku / Znamení
Další dva případy slečny Marplové. Během návštěvy rybářské vesničky Rathole pozoruje malířka Joyce setkání kapitána Denise Dacrea a jeho ženy s Carol Hardingovou. Když skončí s malováním, všimne si, že na obraz namalovala i krvavé skvrny na chodníku, o kterých se ve vsi…

Za zavřenými dveřmi
Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž p…

Polní žínka Evelínka (1976)
Vodní i lesní žínky vystupují v pohádkách od nepaměti, ale polní žínku si vymyslel až spisovatel, scénárista a milovník rozhlasu František Nepil. Kdo by neměl rád jeho vyprávění, které známe z rozhlasu i jeho knížek? Vždycky je plné laskavosti, osobitého humoru a poetik…

Pod junáckou vlajkou
Mirek vstupuje do skautského oddílu s nečistými úmysly – chce tu pro svoji partu ukrást stan. V Devadesátce se mu však dostane vlídného přijetí, pozná tu spoustu kamarádů a do krádeže se mu najednou vůbec nechce. Jenže šéf party Ondra ho má v hrsti. Vyhrožuje, že vůdci …

Macourek: Mach a Šebestová na prázdninách
Kouzelné sluchátko Macha a Šebestové zařídí oběma žákům 3. B. bezvadné prázdniny. Udělá například kouzlo, v němž je Mach současně s rodiči u moře a zároveň se Šebestovou u dědečka a babičky.Nebo třeba zvětší blechu do velikosti mamuta. Dědečkovi pomůže splnit přání a do…

Sůl moře
Druhá světová válka je téměř u konce. Statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Stejně jako Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá záchrana na…

Krysař (1979)
Restaurované, méně známé zpracování Dykovy předlohy. Námět Krysaře vychází ze saského, staroněmeckého motivu, který Dykovi posloužil jako volné schéma svého díla. Účinkují Vladimír Šmeral, Miloš Hlavica, Jana Šulcová, Jan Teplý, Svatopluk Skládal a další.

Mizera
Krutý, chladnokrevný… Cillian Fitzpatrick pro média je TÍM PADOUCHEM. Pro mě je to muž, který mi zachránil život. Nyní potřebuju, aby pro mě udělal ještě jednu malou laskavost – vyplatil mě z problémů, do kterých mě uvrhl můj manžel. Cillian ovšem nedělá laskavosti zad…

Peer Gynt (1958)
Poetické drama nejznámějšího norského dramatika a zakladatele moderního dramatu. Kam až člověk musí utéct, aby si uvědomil, že už mu nic nezbylo?Ibsen v původně literárním dramatu reagoval originálně na Goethovu variaci faustovského příběhu, ale posunuje v Gyntovi tento…

Listy z mého mlýna
Daudetovy Listy z mého mlýna z roku 1872 jsou autorovou prozaickou prvotinou, a to nesmírně zdařilou. Alphonse Daudet prchal do svého mlýna v kraji Provence před ruchem pařížského života. Jihofrancouzská Provence na něho dýchala nostalgií dětství. Alphonse Daudet (1840-…